Arama sonuçları

İki lisenin tek yeşil alanına göz diktiler

İki lisenin tek yeşil alanına göz diktiler

Zeytinburnu’nda sanayi sitesi ve gökdelenlerin arasında kalan iki lisenin tek yeşil alanına AKP’li belediye tarafından cami yapılmak isteniyor. Belediyeye tepki gösteren öğrenciler, “Bahçeme dokunma!” diyor.

BirGün'den Yaren Çolak'ın haberine göre, İstanbul Zeytinburnu’nda sanayi sitesi ve gökdelenlerin arasına sıkışmış Sâmiha Ayverdi Anadolu Lisesi ve Zeytinburnu Anadolu Lisesi’nin kalan son yeşil alanlarına da cami yapılmak isteniyor.

OKULLARIN BAHÇESİNİ İSTİYORLAR

İki okulun da ortak alanı olan bahçe, aynı zamanda AFAD tarafından belirlenmiş deprem toplanma alanı. Başka nefes alabilecekleri hiçbir yerin olmadığına dikkat çeken öğrenciler, belediyeye “Bahçeme dokunma” çağrısı yapıyor. Veliler, mezunlar ve mahalleli de projeye tepkili.

İKİ OKULUN CAN SİMİDİ

Sâmiha Ayverdi Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören, ismini vermek istemeyen bir öğrenci, okulun çevresinde hiçbir yeşil alan olmadığına dikkat çekerek “Ona da göz diktiler” dedi ve ekledi: “Son kalan yeşil alanımız da katlediliyor.”

Sâmiha Ayverdi Anadolu Lisesi’nin eski yerinin Vatan Caddesi’nde olduğunu söyleyen öğrenci, “Üç okul bir aradaydı. Küçücük bahçesi vardı. Bize o zaman ‘yeşil alanınız, bahçeniz olsun’ dediler, okulu buraya taşıdılar. Şimdi de taşınma nedenimizi elimizden alıyorlar” diye konuştu.

DUA EDERİZ ARTIK

Bu bahçenin aynı zamanda deprem toplanma alanı olduğunu vurgulayan öğrenci, sözlerini şöyle sürdürdü: “2019’da İstanbul’da yaklaşık 6 büyüklüğünde deprem olduğunda biz bu alana çıkmıştık. 26 Eylül günü gerçekleşen o depremde bir kişi kalp krizi sebebiyle öldü, çoğu panik sebebiyle 43 kişi ise yaralandı. Bu nedenle bahçe iki okul için de oldukça önemli. Okullarımızın bahçesinin altı spor salonu, ne kadar güvenli olabilir ki? Ya da buraya bir cami inşa edildikten sonra ne kadar alan kalacak, ne kadar güvenli olacak da biz burada toplanacağız?”

İstanbul’da büyük bir deprem beklendiğine dikkat çeken Zeytinburnu Anadolu Lisesi öğrencisi de “Deprem olursa ne yapacağız?” diye sordu. Bahçeye yapılacak bir camiden sonra alanda toplanma yeri kalmayacağını belirten öğrenci, “Depremde ölmemek için dua ederiz artık” ifadesini kullandı. Sâmiha Ayverdi Anadolu Lisesi’nden mezun Efe Özdemir de projeye ilişkin belgelerin AKP’li Zeytinburnu Belediyesi tarafından paylaşılmamasına tepki gösterdi. Özdemir, “İşi oldubittiye getirip yeşil alana çökülmek isteniyor. Bir tarafta sanayi, bir tarafta beton katlar. Nefes almak için öğrencilerin tek alanına da göz diktiler. Bakın konu çok açık; rant meselesi” şeklinde konuştu.

Alanın imara açılarak birilerine peşkeş çekildiğini söyleyen Özdemir, şu ifadeleri de kullandı: “Kısa bir süre önce Ataköy Anadolu Lisesi’nin başına gelenler de bundan farksızdı. Onların da bahçesi işgal edildi. ‘Kreş yapacağız’ denilerek 6 milyon liralık bütçe ayrıldı. 6 milyon liraya kreş mi inşa edilir? Tek katlı küçük bir yapının maliyetinin bu olmayacağını bu ülkede herkes çok iyi bilir. Birileri cebini dolduracak diye öğrencisi nefessiz kalmak zorunda mı? Tek katlı küçük bir kreş için 6 milyon gözlerini ancak doyurduysa, bugün cami için kubbesi, minaresi, altın saçağı, gümüş varağı derken acaba kaç yüz milyonu kim götürecek, önümüzdeki günlerde ne yazık ki göreceğiz.”

CAMİYİ BAŞKA YERE YAPIN

Alanın bağlı olduğu Maltepe Mahallesi’nin muhtarı Numan Uçar ise bölgede cami yapılacak çok yer olduğunu ve mahallede yeteri kadar caminin bulunduğunu vurguladı. Projeye tepki gösteren Uçar, “Çocukların bahçesini ellerinden almak mantıklı değil” dedi.

BELEDİYE İDDİAYI DOĞRULARI

Konuyla ilgili bilgi almak için aradığımız AKP’li Zeytinburnu Belediyesi yetkilileri alana ait imar planlarını bizimle paylaşmadı ama cami yapılmak istendiğini doğruladı. Tel örgülerle okuldan geçişin engellendiği bahçeye ilişkin yetkili, “Bir okul bahçesi ya da bir cami bahçesi ‘toplanma alanı’ olarak kullanılabilir” ifadelerini kullandı.

LİSELİLERDEN ORTAK MÜCADELE

Sâmiha Ayverdi Anadolu Lisesi ve Zeytinburnu Anadolu Lisesi öğrencileri, ortak kullandıkları bahçe için birlikte mücadele edeceklerini, buranın imara açılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Öğrenciler, seslerini duyurabilmek için sosyal medyada #BahçemeDokunma etiketiyle kampanya başlattı.

20-10-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş