Arama sonuçları

İkinci dönemin gündemi sınavlar olacak

İkinci dönemin gündemi sınavlar olacak

İkinci dönemin gündemi sınavlar olacak. İkinci dönem gündem TEOG yerine getirilen yeni liseye geçiş sistemi ile kaldırılan YGS, LYS yerine gelen yeni üniversiteye geçiş Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olacak.

8'inci sınıfta okuyan 1.2 milyon öğrenci hem de üniversite sınavlarına girecek yaklaşık 2.2 milyon aday bu yıl ilk kez uygulanacak sınavlar ve yerleştirme sistemleri ile lise ve üniversitelere yerleşecek.  

 

İKİNCİ DÖNEMİN GÜNDEMİ SINAVLAR OLACAK 


Peki ikinci dönem öğrencileri ve velileri neler bekliyor? 

LGS KILAVUZU BİR AY İÇİNDE ÇIKACAK


Yeni liseye geçiş sisteminin (LGS) kılavuzu bir ay içinde yayımlanacak. Bu kılavuzun çıkmasıyla birlikte yeni sistemle ilgili soruların da yanıtlanması bekleniyor. 

EĞİTİM BÖLGELERİ AÇIKLANACAK


LGS'de liselere iki tür yerleştirme yapılacak. Bunlardan biri sınavla diğeri de adrese dayalı yerleştirme. Yaklaşık 1 milyon öğrenci adreslerine göre liselere yerleşecek. Bunun için de eğitim bölgelerinin oluşturulması bekleniyor. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz geçtiğimiz hafta Türkiye Özel Okullar Derneği'nin Antalya'daki toplantısında 81 ilin 70'inde çalışmaların tamamlandığını hem sınavla öğrenci alan okulların hem de eğitim bölgelerinin nisan sonu mayıs başı gibi açıklanacağını duyurdu. 


SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN LİSELER BELLİ OLACAK


Aralarında proje okulların da yer aldığı sınavla öğrenci alan yaklaşık 600 lisenin hangileri olduğu nisan sonu ya da mayıs başında açıklanacak. Sınavla öğrenci alan okullar arasında Anadolu, sosyal bilimler, fen, imam hatip ile meslek liseleri olacak. 


YKS BAŞVURULARI BAŞLAYACAK


Bu yıl ilk kez üniversitelere geçiş için uygulanacak iki oturumlu Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuruları 1-21 Mart tarihleri arasında yapılacak. Sınavın Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Sınavı'na (YDS) başvuruları 50'er TL. Yani 23 sınava girecek aday 150 TL ödeyecek. 


HAZİRAN'DA SINAVLAR VAR


Haziran ayı ise hem 8'inci hem de 12'inci sınıf öğrencileri için sınavla geçecek. 600 okul için düzenlenecek LGS, okullar kapanmadan önceki son hafta sonu 2 Haziran'da yapılacak. 8'inci sınıfta okuyan 1.2 milyon öğrencinin yaklaşık 120 bini bu sınavın sonuçlarına göre 600 liseye yerleşecek. 
Yaklaşık 2.2 milyon üniversite adayı ise 8 Haziran'da okulların kapanmasının ardından 23-24 Haziran tarihlerinde YKS'ye girecek. YKS'nin ilk oturumu TYT 23 Haziran, ikinci oturum AYT ise 24 Haziran'da yapılacak. Aynı gün öğleden sonra YDS de gerçekleştirilecek. Sınavın sonuçları 31 Temmuz'da açıklanacak. 


TEMMUZ VE AĞUSTOS YERLEŞTİRME AYI OLACAK


Temmuz ayı ise her yıl olduğu gibi öğrenci ve aileleri için yerleştirme maratonuyla geçecek. Liselere yerleştirme takvimi temmuz ayında tamamlanacak. Üniversite sınav sonuçlarının 31 Temmuz'da açıklanmasının ardından ise bu kez de üniversite tercihleri başlayacak. 


25 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILACAK


Sayıları 400 bini aşan atama bekleyen öğretmen adaylarından 25 bini bu ay atanacak. Şubat ayında 20 bin öğretmen ataması olacağı açıklanmıştı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz öğretmen atamasında sayının da 20 binden 25 bine çıkarıldığını geçen hafta duyurdu. Bunun için de yasal düzenleme yapılacağını açıkladı. Henüz atamaların hangi branşlarda olacağı belli değil.


5 BİN ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SÖZLEŞMELİ OLACAK


Bu arada TBMM Başkanlığına sunulan Vergi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda ücretli öğretmenlerin atamalarıyla ilgili düzenleme yer alıyor. Buna göre 5 bin ücretli öğretmen sözleşmeli öğretmen olarak atanacak. Bunun için gereken koşullar tasarıda şöyle yer alıyor: 
2017-2018 eğitim ve öğretim yılında ek ders ücreti karşılığında görev yapmış öğretmenlerden, bu görevlerinden dolayı en az 540 gün sigorta primi ödenmiş olması, öğretmenliğe atanabilmek için aranan özel şartları taşımaları, KPSS'den belirlenen taban puan ve üzerinde puan almış olmaları kaydıyla, yapılacak sözlü sınav sonuçlarına göre sözleşmeli personel olarak istihdam edilebilecek. Bu şekilde istihdam edilecek personelin alanları Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenecek ve sayısı 5 bini geçemeyecek.

 

05-02-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş