Arama sonuçları

İllerin renkleri değiştiğinde okullar ne olacak? Kapanacak mı?

İllerin renkleri değiştiğinde okullar ne olacak? Kapanacak mı?

Kontrollü normalleşme dönemine göre 4 ayrı kategoriye ayrılan illerde hangi kademe okulların açılacağı da illerin ‘renklerine’ göre belirlendi.Ancak tüm illerde 2 Mart'tan itibaren tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8 ve 12'lerde yüz yüze eğitim başladı. Ayrıca liselerde de yüz yüze sınavlar da 8 Mart itibarıyla yapılmaya başlandı.

Düşük riskli (mavi) ve orta riskli (sarı) renkli illerde bu kademelerin yanı sıra ortaokul ve liselerde hazırlık dahil tüm sınıflar haftada 2 gün yüz yüze eğitime geçti. Yüksek (turuncu) ve çok yüksek (kırmızı) renkli illerde ise sadece okul öncesi, ilkokul ve 8 ile 12’ler seyreltilmiş eğitimde.

Peki illerin renkleri değiştiğinde ne olacak? Açılmış kademeler kapanacak mı? CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge'ye katılan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a bu soru yöneltildi.

VAKA SAYISI ARTARSA NE OLACAK?

"Vaka sayılarının artması halinde okulların durumu ne olacak?" sorusuna Selçuk, şu yanıtı verdi:

"Geçen sene martta söylediğimiz bir şey vardı. Duruma göre kısmi açılma, kısmı kapanma, tamamen kapanma ya da yerinde kararla şehir bazlı açılıp kapanabilir diye. Böyle bir senaryo sunmuştuk. Süreç bizi bu dördüncü senaryoya getirdi. Şu anda yerinde karar süreci başladı. Okullar, hava durumuna bakıp 'Bugün açalım, yarın kapatalım' biçiminde kurumlar değil, biraz geçişkenlik içeren kurumlar ve sosyal hayatın kendi devinimini isteyen kurumlar. O yüzden valilikler şehirlerindeki il hıfzısıhha kurullarıyla beraber yapılan istişarelerde duruma somut olarak bakıp yerel kararlar alabilirler. Bizim buradaki beklentimiz çocukların ani 'Gittin geldin, açıldı kapandı.' şeklinde değişikliklere maruz kalmaması."

İSTANBUL VE ANKARA’DA OKULLAR KAPANACAK MI?

Koronavirüs risk haritasında geçen hafta orta riskli (sarı) kategoride olan Ankara'nın bu hafta yüksek riskli (turuncu) kategoriye, İstanbul'un ise yüksek riskliden (turuncu) çok yüksek riskli (kırmızı) kategoriye geçtiği hatırlatılarak, bu illerde okulların kapatılıp kapatılmayacağını kimin açıklayacağının sorulması üzerine Selçuk, açıklamanın valilikler nezdinde yapılacağını söyledi. 

İllerdeki tablonun değişmesi halinde kapatma kararlarına ilişkin bir başka soru üzerine Selçuk, buna ilin hıfzıssıhha kurulunun genel tabloya bakarak karar vereceğini, otomatik kapanma diye bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Selçuk, "Tablo içerisinde 'Bunu şu kadar kontrol edebiliriz, edemeyiz, tamamen her şeyi kapatalım.' gibi bir karar da alabilir bazı valilerimizin aldığı gibi" ifadelerini kullandı. 

Bakan Selçuk, vaka sayıları yüksek olan bazı ülkelerde okulların kısmen ya da tamamen açık olduğunu aktararak, Türkiye'nin okulların açılması konusunda çok ihtiyatlı davrandığını, gerekli koşulların oluşturulması için beklediklerini ifade etti. 

09-03-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş