Arama sonuçları

İnkılap'ta olumsuz soru köklerine dikkat edin

İnkılap'ta olumsuz soru köklerine dikkat edin

İnkılap'ta olumsuz soru köklerine dikkat . Diğer sınavlarda olduğu gibi 20 sorunun yöneltildiği TEOG İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde öğrencilerin ortalama puanı geçen yıl 65.08 oldu. Bu dersin sınavında tüm soruları doğru yapan öğrenci sayısı ise 21 bin 81. 

Eğitimcilerin geçen yıl kolay olarak nitelendirdiği sınavda soruların yüzde 75'i kolay, yüzde 15'i orta yüzde 10'u ise zor bulundu. Soruların dağılımına bakıldığında ağırlıklı olarak Ya İstiklal Ya Ölüm, Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar ve Atatürkçülük ünitelerinden çıktığı görülüyor. Bu ünitelerden geçen yıl ikinci dönemde 6'şar soru çıktı. Bu konuların bir kez daha gözden geçirilmesi yararlı olur. Bir Kahraman Doğuyor ile Milli Uyanış: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler ünitelerinden ise 1'er soru yöneltildi. 

YORUMU DAYANIYOR, ÇELDİRİCİ ÇIKIYOR

Geçmiş yılların sınavları incelendiğinde soruların hem daha uzun olduğu, öncüllü sorulardan oluştuğu ve çeldiricilere sık yer verildiği görülüyor. Sorular ayrıca yoruma da dayanıyor. Yorum yapabilmek için de öğrencinin bilgisinin olması gerektiğini unutmamak gerekiyor. Her sınavda olduğu gibi bunda da öğrencinin dikkati ve soruya odaklanabilmesi önemli. Genel olarak sorular üniteler arası ilişkilendirmeye dayalı bilgi ve yorum isteyen nitelikte oluyor. Soruların ağırlıklı olarak ikinci dönem konularından çıktığı görülüyor olsa da ilk dönem sorularının da yer aldığı görülüyor. 

TERİMLERE DİKKAT EDİN

Öğrencilerin dikkat etmesi gereken noktalardan biri de kavram ve terimler. Bu kavramları bildiğiniz takdirde soruda istenen yorumu yapabilmeniz daha kolay olacaktır. Ayrıca seçenekleri eleyerek de sonuca ulaşabileceğinizi unutmayın. Bahçeşehir Koleji'nden eğitimciler ise bu ders ile ilgili şu uyarılarda bulunuyor: "Kelimeleri bilmek bir soru anlamına gelebilir. Bu yüzden bilmediğiniz kelimeleri öğrenin. Örneğin Onuncu Yıl Nutku'nda geçen 'mamur', 'bahtiyar', 'muvaffakiyet', 'kafi' vb gibi. Geçtiğimiz senelerdeki çıkmış sınav sorular incelendiğinde bu sene de sorulması beklenen İzmir İktisat Kongresi, Maarif Kongresi, Tevhid-i Tedrisat Kanunu, Tekalif-i Milliye Emirleri, Ankara'nın Başkent Olması ve Kurtuluş Savaşı Eserleri konuları üzerinde özellikle durulmalı."

ÖĞRENCİLERİN EN BAŞARILI OLDUKLARI DERS DİN

Öğrencilerin başarılı oldukları sınav Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi. Geçen yıl ikinci dönem TEOG sınavlarında tüm soruları doğru yapan öğrenci sayısı 172 bin 405 oldu. Bu dersin puanı ise 73.84. Bu dersten sorumlu olduğunuz üniteler Kader ve Kaza Zekat, Hac, Kurban İbadeti, Hz. Muhammed’in Hayatından Örnek Davranışlar Kur’an’da Akıl ve Bilgi, İslam Dinine Göre Kötü Alışkanlıklar. Din sorularında ayet ve hadisler soruluyor ve öğrencilerden bunları yorumlamaları isteniyor. Geçen yılın sorularına bakıldığında dağılımın şöyle olduğu görülüyor: “Zekât, Hac ve Kurban İbadetleri” ünitesinden 7 soru, “Hz. Muhammed’in Hayatından Örnek Davranışlar” ünitesinden 5 soru, “Kur’an’da Akıl ve Bilgi” ile  “İslam Dinine Göre Kötü Alışkanlıklar”  ünitelerinden 3 soru “Kaza ve Kader İnancı” ünitesinden 2 soru. Özel okullarda din dersinden muaf gayri müslim bu sınava girmeyecek. Ancak Ermeni okullarından 266, Musevi okullarından 33 öğrenci kendi dinlerinden hazırlanan soruları yanıtlayacak. 

DİL’DE EN BAŞARILILAR ALMANCA OKUYANLAR

TEOG’da Yabancı Dil Sınavı İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca olmak üzere 4 dilden yapılacak. Geçen yıl bu 4 dilden tüm soruları doğru yanıtlayan öğrenci sayısı 46 bin 455 oldu. En yüksek başarı puan ortalaması 93.7 olan Almanca. Fransızca 78.79, İtalyanca 70.45 ve İngilizce 54.72 oldu. Geçen yıl soruların çoğunluğu görsel içerikli oldu. Diyolog sıralama ve buna dayalı anlama soruları sınavlarda belirleyici olurken, bu tür soruları kelime bilgisine sahip öğrenciler daha rahat çözebildi. 

Kaynak: Habertürk, Pervin Kaplan, TEOG’a Doğru: Sınav Rehberi başlıklı yazı dizisi

 

 

25-04-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş