Arama sonuçları

İptal sorudan bu yıl YGS'de artı puan yok

İptal sorudan bu yıl YGS'de artı puan yok

İptal sorudan bu yıl YGS'de artı puan yok. Geçtiğimiz aralık ayında ÖSYM’nin 6114 sayılı Kanunu'nda da değişiklik yapıldı ve puan hesaplama sistemi değişti. Buna göre sınavlarda ÖSYM ya da yargı tarafından soru iptali olursa bunlar değerlendirme dışı bırakılacak, geçerli soruların puan değerinin yeniden belirlenip, puanlama yapılacak. Bu uygulama 2 milyondan fazla adayın gireceği YGS ile LYS’lerde de kullanılacak. Örneğin YGS’de geçen yıl olduğu gibi 2 soru iptal olursa hesaplama 160, değil, 158 soru üzerinden yapılacak. Oysa geçen yıl iptal soruları tüm adaylar doğru yapmış kabul ediliyordu. 

SIRALAMADA ETKİSİ OLUR MU?

İptal edilen soruların adayların sıralamasında değişiklik olup olmayacağına ilişkin soruyu uzmanlar, “Tüm öğrenciler için aynı uygulama olacağından bir değişiklik olmaz” diye yanıtlıyor.  Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar, iptal soru olursa bunun etkisini şu örnekle açıklıyor: “Örneğin YGS-1 puan türünde geçen yıl her biri 2.100 puan getiren Türkçe testinin toplam katkısı 2.1 x 40= 84 puan olacaktır. Bu testte 2 soru iptal edilirse bir sorunun puan değeri 2.210 puan olacak. Uygulama herkes için geçerli olacağından avantaj ya da dezavantaj getirmez.” 

Kültür Eğitim Kurumları Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal ise bir sorunun iptalinin adayların en az bir netini azaltacağını belirterek, bunun da iptal edilen testin Türkiye ortalamalarında azalmaya neden olacağını söylüyor. Ünsal şöyle konuşuyor: “Bir netin azalmasıyla puan düşer, ancak Türkiye ortalamasının da düşmesi nedeniyle diğer soruların katsayı değeri artacağından düşüşün etkisi 1 soru az yapmış olmaktan daha düşük etki yaratır. Sıralamalarda kayda değer bir değişim yaratmaz. En fazla etki 150 ve 180 barajını geçen aday sayısının belirlenmesinde gösterir. Doğal olarak barajları daha az sayıda aday geçebilir. Adaylar açısından birebir doğrusal bir düşme olmasa da puan ve sıralama kaybına bir miktar yol açar. İyi puanlarda az etkiler, orta ve zayıf puanlarda etki daha hissedilir düzeyde olur.”

Kaynak: Habertürk Gazetesi'nde Pervin Kaplan'ın YGS'ye Doğru: Sınav Rehberi yazısı

 

10-03-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş