Arama sonuçları

Işık Üniversitesi CERN’e üye oldu

Işık Üniversitesi CERN’e üye oldu

Işık Üniversitesi, Geleceğin Çembersel Çarpıştırıcısı (Future Circular Collider-FCC) projesi için Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi’ne (CERN) katılımcı oldu. Işık Üniversitesi ile CERN arasındaki bu işbirliği de CERN’in sayfasından duyuruldu.

Işık Üniversitesi, bu işbirliği ile dünyanın önde gelen üniversiteleriyle aynı platformda araştırmalar yapacak. MIT, Oxford, Cambridge gibi prestijli üniversitelerin yanı sıra kendi konularında dünyanın en saygın Avrupa, ABD ve Asya üniversitelerinden 2 bin 500 çalışanın, 12 binden fazla araştırmacının olduğu CERN’de çok sayıda Nobel ödüllü fizikçi de araştırmalarına devam ediyor.

PROJEDE KİMLER YER ALACAK?

FCC projesinde Işık Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Fatih Özaydın ve Yrd. Doç. Dr. Cihan Bayındır CERN’de Işık Üniversitesi’ni temsil edecekler. Bu işbirliğiyle Işık Üniversitesi lisans ve lisansüstü öğrencilerinin de CERN'deki çalışmalara katılmaları öngörülüyor.

FCC için çalışmalara Ocak 2017'den başlanacak ve teori geliştirme, deney önerme gibi süreçlere paralel olarak devam edecek inşaat çalışmalarının tamamlanmasıyla FCC, 2035 itibariyle deneyleri gerçekleştirmeye başlayacak. 

CERN ve FCC NEDİR?

Temelde parçacık fiziği ve büyük patlamanın sırlarını araştırmak ve standart modelin ötesinde yeni fizik keşfetmek için kurulan CERN’de atom enerjisi, atom altı parçacıkların keşfi ve birbirleriyle etkileşimlerinin anlaşılması gibi çığır açan çok değişik çalışmaların yanı sıra internet ve medikal görüntüleme yöntemleri gibi teknolojiler de 1954 yılında bu yana geliştirilmektedir. Şimdi bu buluşlar FCC projesi kapsamında yeni ufuklara yelken açıyor.

CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın (Large Hadron Collider-LHC) ve onun uzantısı olan Yüksek Parlaklıklı-Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın (High Luminosity-Large Hadron Collider-HL-LHC) 2035 itibarıyla yeni keşif potansiyellerinin sınırlanması bekleniyor. Bu amaçla 2035’de hizmete girecek FCC’nin  tasarımına 2018 yılından itibaren başlanacak.  Günümüzde 27 km uzunluğunda olan LHC’nin 100 km uzunluğunda olacak FCC’nin bir kısmını teşkil etmesi planlanıyor.

FCC’de, LHC ‘de olduğu gibi, hadron-hadron (ve ağır iyonlar) parçacıklarının, Büyük Elektron-Pozitron Çarpıştırıcısı’nda (Large Electron Positron-LEP) olduğu gibi elektron-pozitron parçacıklarının ve yeni olacak proton-electron parçacıklarının ışık hızının yüzde doksan mertebesindeki hızlarda çarpıştırılmaları planlanıyor. Böylelikle yeni atom altı parçacıklar ve onların etkileşimleri daha iyi anlaşılabilecek ve yeni teknolojiler üretilecek.

 

24-08-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş