Arama sonuçları

Işık Üniversitesi’nden Suriyeli mülteciler araştırması

Işık Üniversitesi’nden Suriyeli mülteciler araştırması

Işık Üniversitesi’nden Suriyeli mülteciler araştırması.  Suriyeli mültecilerle ilgili yeni ve önemli bir araştırma projesi başlıyor. Türkiye’deki Suriyeli mültecilere yönelik yerel söylemler ve politikaları ortaya koyacak ve öneriler geliştirecek “Türkiye’deki Suriyeli Mülteciler: Yerel Yönetimleri Anlamak” başlıklı projenin tanıtımı, Işık Üniversitesi Maslak Kampusu’nda yapıldı.

Projeyi, Işık Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rabia Karakaya Polat, British Academy desteğiyle, University of Birmingham’dan Prof. Dr. Vivien Lowndes’la birlikte yürütecek. Projenin tanıtımında Hayata Destek Derneği’nin yardım çalışmaları kapsamında temas ettiği Suriyeli ve Iraklı ailelerin fotoğraflarından oluşan ‘GeçErken’ fotoğraf sergisi de Maslak Galeri Işık’ta ziyaretçilere açıldı.

IŞIK ÜNİVERSİTESİ’NDEN SURİYELİ MÜLTECİLER ARAŞTIRMASI

Araştırma 2 yıl sürecek. Araştırmada; ikisi İstanbul, biri Türkiye’nin Suriye sınırına yakın, bir diğeri ise Batı illerinde olmak üzere dört ayrı lokasyonda yerel yönetimlerin mültecilere yönelik yaklaşımları ele alınacak. Araştırma kapsamında yerel yönetimler, yerel karar alıcılar ve yerel yönetimlerin mülteciler konusunda birlikte çalıştığı Sivil Toplum Kuruluşları ile ayrıntılı mülakatlar gerçekleştirilerek, ortaya çıkacak verilerle durum tespiti yapılacak ve politika önerileri geliştirilecek.

İYİ NİYETLİ ÇABALAR YETERLİ OLMUYOR

Işık Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rabia Karakaya Polat, Projenin, içinde Türkiye’nin de bulunduğu sınırlı sayıdaki ülkeden akademisyenlerin başvurabildiği özel bir program tarafından desteklendiğini söyledi. Polat projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Türkiye çok kısa zaman içinde çok büyük bir mülteci nüfusuyla karşı karşıya kaldı. Bütün iyi niyetli çabalara rağmen bu durum özellikle yerel yönetimler üzerinde çok büyük bir baskı oluşturuyor. Mültecilere yönelik çözümler geliştirmeye çalışan yerel yönetimler başta kaynak sıkıntısı olmak üzere birçok problemle karşı karşıya kalıyor.”

Polat, bazı belediyelerin çeşitli yaratıcı yöntemlerle, örneğin Sivil Toplum Kuruluşları (STK) işbirliğiyle veya uluslararası fon kaynaklarına erişerek mültecilerin kamu hizmetlerine erişimini sağlamada çok önemli başarılar elde ettiğini vurguladı. Polat, şöyle dedi: “Ancak birçok belediye de, bu konuda ne yapması gerektiğini bilmiyor. Bu bağlamda mültecilerle ilgili çalışan STK’lar, belediyeler, kamu kurumlarının yerel temsilcilikleri ve yerel yönetimlerle işbirliği halinde çalışan uluslararası kuruluşları yakından inceleyeceğiz.

SONUÇLAR ULUSLARARASI KAMUOYU İLE PAYLAŞILACAK

Projede elde edeceğimiz bulguları Türkiye’de ve Britanya’da Türkçe ve İngilizce olarak yayınlayacağımız proje raporlarıyla, bilimsel konferanslarda sunacağımız tebliğlerle ve uluslararası akademik dergilerde yayınlayacağımız makalelerle paylaşmış olacağız.”

Hayata Destek Derneği Direktörü Sema Genel Karaosmanoğlu ise dünya genelinde evini terk etmek zorunda kalan 68.5 milyon insan olduğunu söyledi. Karaosmanoğlu şöyle konuştu:

“Toplam 200 milyon insan ise yaşamını sürdürebilmek için insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Uzun krizler istisna olmaktan çıktı. Birleşmiş Milletler verilerine göre, evini terk etmek zorunda kalan birisinin eve dönüşü ortalama 26 yıl alıyor.”

 

13-01-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş