Arama sonuçları

İşitme kaybı okul başarısını olumsuz etkiliyor

İşitme kaybı okul başarısını olumsuz etkiliyor

Erken teşhis işitme kaybını engelliyor. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Odyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayça Çiprut, işitme kaybının erken tespit edilmesi ve zaman kaybetmeden implantlama yapılmasının başarılı sonuç alınmasında en önemli etken olduğunu belirtti.

Çiprut, Dünya Sağlık Örgütü tarafından her yıl 3 Mart'ın işitme farkındalığına ve işitme kaybına dikkati çekmek için "Dünya Kulak ve İşitme Sağlığı Günü" olarak kutlandığını hatırlattı.

OKUL BAŞARISINI ETKİLİYOR

Çiprut, işitme kayıplı çocukların, yaşlarına uygun konuşma ve dil geliştiremediğini, buna bağlı olarak da okul başarılarının, bilişsel yetkinliklerinin ve psiko-sosyal gelişimlerinin yaşıtlarından geride kaldığını aktardı. 

Yaşamın ilk birkaç yılının konuşma ve dil edinimi açısından kritik bir dönem olarak adlandırıldığına işaret eden Çiprut, şöyle dedi: "Konuşmayı öğrenmek için kritik olan ilk üç yaşta, işitme kaybı tanısı konulamaz ve uygun müdahalede bulunulmazsa işitme kaybının çocukların gelişimleri üzerinde son derece olumsuz etkileri olacaktır."

02-03-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş