Arama sonuçları

İSO, meslek liselerini Ar-Ge merkezine dönüştürüyor

İSO, meslek liselerini Ar-Ge merkezine dönüştürüyor

İSO, meslek liselerini Ar-Ge merkezine dönüştürüyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Milli Eğitim Bakanlığı'yla (MEB) yaptıkları Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü" kapsamında halihazırda İstanbul’daki 39 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile 5 Güzel Sanatlar Lisesi’ni İSO olarak yönettiklerini belirtti. Bahçıvan, "Okullarımızın döner sermayelerini güçlendirecek ve onları birer Ar-Ge ve üretim merkezi gibi konumlayacak iş birlikleri oluşturuyoruz" dedi.

Bahçıvan, İSO olarak yönetimini sürdürdükleri meslek liselerinin faaliyetlerine ve gelecek dönem planlarına ilişkin açıklama yaptı.

İSO MESLEK LİSELERİNİ AR-GE MERKEZİNE DÖNÜŞTÜRÜYOR

Bahçıvan, ülke sanayisinin katma değerli üretime geçmesi ve yüksek teknoloji alanlarına yönelebilmesi için nitelikli meslek lisesi mezunlarına ihtiyaç duyduklarını anlattı.  Bahçıvan, meslek liselerinin öğrencilerinin sanayinin ihtiyaçlarına cevap verecek nitelik ve donanımda yetiştirmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Geçen yıl lise tercihlerinin yapıldığı dönemde öğrenci ve velilere "Gelecek Meslek Liselerinde" diyerek çağrıda bulunduklarını aktaran Bahçıvan, şöyle dedi:

"Meslek liselerine olan ilginin arttığını görüyoruz. Meslek liselerimizle yaptığımız iş birliğinin sonuçlarını bu derece yoğun bir ilgiyle görmek bizleri geleceğe dair umutlandırıyor. Bu ilgi devam ettiği sürece sanayicilerimizin de gelecek dönemlerde bu okullarımıza olan ilgi ve desteği artarak devam edecektir. Sanayicilerin bu noktada motive olması da öğrencilerimize sanayide nitelikli ve sürdürülebilir istihdamın kapılarını açacaktır."

‘SANAYİCİMİZİ MESLEK LİSELİLERİN YÖNETİMLERİNE DAHİL ETMEYE ÇALIŞIYORUZ’

Bahçıvan, meslek lisesi mezunlarına olan bakışı kökten değiştirecek şekilde bir dönüşüm süreci başlattıklarını ifade ederek, meslek lisesi mezunlarını "ara eleman" değil, "aranan eleman" seviyesine getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Sanayicinin nitelikli teknisyen ihtiyacının hemen her sektörde görüldüğünü belirten Bahçıvan, şunları kaydetti:

"Özellikle spesifik teknik bilgi gerektiren kaynakçılık gibi alanlarda bu ihtiyaç daha yoğun göze çarpıyor. Bu kapsamda, Milli Eğitim Bakanlığı'mızın da belirlediği öncelikli alanlara yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Burada temel amacımız, sanayicimizi ihtiyaç duyduğu nitelikli teknisyeni, bir diğer deyişle 'aranan eleman'ı yetiştirmek. Bu konuyla ilgili olarak ihtiyaç duyulması halinde farklı farklı tematik alan ve konularda da buna benzer çalışmalar yapacağımızı ifade etmek isterim. Bunun için de sanayicimizi son yıllarda meslek liselerinin yönetimlerine, beceri eğitim/staj programlarına ve müfredatlarına dahil etmeye ve çözümün parçası olmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Çünkü kalıcı ve uzun vadeli çözüm, sanayi-okul iş birliğinin güçlenmesinden geçiyor."

‘OKUL YÖNETİCİLERİNE YÖNELİK YÖNETİCİ GELİŞTİRME PROGRAMLARI TASARLAYIP HAYATA GEÇİRDİK’

Bahçıvan, Millî Eğitim Bakanlığı ile 25 Ocak 2019'dan bu yana yürüttükleri "Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü" ile ülke tarihinde daha önce görülmemiş bir mesleki eğitim hareketine imza attıklarını belirtti. Bahçıvan, proje kapsamında meslek liselerine nitelikli ve hevesli öğrencileri çekmek, onları okullarda istihdam odaklı bir şekilde yetiştirmek ve sanayide, kendi alanlarında, iyi şartlarda, sürdürülebilir bir şekilde istihdam edilmelerini sağlamak istediklerini söyledi.

Bahçıvan "Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü"ne ilişkin şu bilgileri verdi:

"Proje kapsamında halihazırda İstanbul’daki 39 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile 5 Güzel Sanatlar Lisesi’ni İstanbul Sanayi Odası’nın çeşitli sektörlerdeki 100’ü aşkın meslek komitesi sanayicimiz ile birlikte yönetiyoruz.

Bu kapsamda, iki yılı aşkın bir süredir meslek lisesi öğrencilerine işletmelerde gerçek üretim ortamlarında beceri eğitimi ve staj imkanları sağlanması, alan öğretmenlerine hizmet içi ve işbaşı eğitimlerinin verilmesi, çerçeve öğretim programlarının güncellenmesi, okulların proje odaklı üretim yapmaları ve başarılı projelerin desteklenmesi gibi konularda çalışmalar yapıyoruz.

Mesleki Eğitim İş Birliği projemiz kapsamında bugüne kadar okul yöneticilerine yönelik yönetici geliştirme programları tasarlayıp hayata geçirdik, meslek lisesi öğretmenlerine sanayideki yeni uygulamaları görebilecekleri teknik eğitimler sunduk, meslek lisesi öğrencilerimize en nitelikli sanayi firmalarımızda istihdam, staj/beceri eğitimi ve teknik inceleme ziyareti imkanı sağladık, öğrencilerin ilgisini çeken dijital dönüşüm ve yeni teknoloji trendleri gibi konularda eğitim atölyeleri düzenledik. Okullarımızın döner sermayelerini güçlendirecek ve onları birer Ar-Ge ve üretim merkezi gibi konumlayacak iş birlikleri oluşturuyoruz."

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM MÜKEMMELİYET MERKEZİ HAZIRLIĞI

Bahçıvan, tüm bu çalışmalarla eşzamanlı olarak mesleki eğitimde Türkiye’de bir ilk olacak nitelikte bir Mesleki ve Teknik Eğitim Mükemmeliyet Merkezi’nin de fizibilite çalışmasını yaptıklarını belirterek, şunları anlattı:

"Bu merkezle amacımız, mesleki ve teknik eğitimin sosyal statüsünü güçlendirmek, niteliğini artırmak, eğitim-sektör ilişkisini güçlendirerek bölgenin beşeri ve kurumsal kapasitesini geliştirmek. İstanbul’da bulunan 300’ün üzerinde meslek lisesinin yönetici, öğretmen ve öğrencilerine yönelik eğitimlerin de tasarlanacağı bu merkez aynı zamanda mesleki eğitim alanında bir bilgi üretim merkezi işlevi de görecek."

17-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş