Arama sonuçları

İstanbul Erkek Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden kaç öğrenci alıyor?

İstanbul Erkek Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden kaç öğrenci alıyor?

Türkiye’nin köklü liselerinden biri olan ve öğrencilerini çift diplomayla mezun eden İstanbul Erkek Lisesi hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Diplomasının özelliği ve öğrencilerinin üniversitelere yerleşme oranları nedir? Hangi uluslararası programlar var? İstanbul Erkek Lisesi Müdür Vekili Metin Kuş, pervinkaplancom instagram yayınında sorularımızı yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:

KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?

İstanbul Erkek Lisesi hazırlık sınıfına 2021-2022 öğretim yılında acaba kaç öğrenci alacak? Geçen seneye göre bir değişiklik oldu mu ?

Biz geleneksel olarak her sene 180 öğrenci alıyoruz biliyorsunuz.Alman hükümeti ile bir anlaşmamız var. Her sene 6 sınıf üzerinden 30 öğrenci olmak üzere 180 öğrenci alıyoruz ve bu da genel olarak değişmiyor.

HANGİ YÜZDELİK DİLİMDEN ÖĞRENCİ ALIYOR?

Geçen sene okula son giren öğrencinin bizimle hem yüzdelik dilimini hem de puanı paylaşır mısınız lütfen?

Geçen sene okula son giren öğrencinin yüzdelik dilimi on binde dörtle aldı. 180 öğrenci almamıza rağmen en yüksek iki puandan biriydi. Onbinde dörtle aldı. Puan da 492,50’ydi. Yani 492,5050’ydi. 492 buçukdu. 4 virgül yürüttüğümüz için. Burada isterseniz kısaca biraz teknik bilgi vereyim. Şimdi bu sene 1.300.000 kişi giriyor sınava. Dolayısıyla yüzde birlik dilim demek 13.000 demek kabaca tarif ediyorum. Bu 13.000 zaten 25 tanesi olmuyor İstanbul Erkek Lisesi için konuşuyorum. Binde bir demek 1300 demek yine hiç şansı olmuyor. 10 binde bir de gittiğiniz zaman 130 demek şansı oluyor ve giriyor. Yani on binde bir, on binde iki, on binde üç, on binde dört dediğimiz 520 yapıyor (kabaca söylüyorum). Değişebilir yani yaklaşık buralardan alıyoruz

Nakiller döneminde puanlar ne oldu? Hatta geçen sene ikinci nakil döneminde Galatasaray Lisesi ile puanı eşitlenmişti.

Nakillerde çok değişme olmuyor puanlar birbirine çok yakın olduğu için değişme olmuyor ama yükselme dahi oluyor.

HAZIRLIK ATLAMAK MÜMKÜN MÜ?

Almanca hazırlık sınıfınız var. sınavına girip hazırla atlamak mümkün mü? Eğitimci olarak hazırlık sınıfı okunmasını öneriyor musunuz?

Yeterlilik sınavına girerek hazırlık sınıfını atlayan öğrenciyi hiç görmedim. İngilizceleri belirli bir seviyede oluyor. Almanca da seviyeler birbirine yakın oluyor.

UZAKTAN EĞİTİMDE NE YAPILDI?

Yabancı dilde eğitim-öğretim yapan okullardan birisiniz. Bir buçuk yıldır uzaktan öğretim yapılıyor. Siz okul olarak bir buçuk yıldır neler yaptınız? Dil öğrenimi konusunda bir sıkıntı yaşadı mı öğrenciler?

Uzaktan Eğitim sürecini teknik ve  uygulama yönünden bakmak gerekiyor. Tabii ki uzaktan eğitim yüz yüze eğitimin yerini hiçbir zaman tutmayacaktır. Ancak kişisel eğitimci olarak görüşüm,destekleyici bir eğitim yolu olarak değerlendirilebilir ve bu sistem bundan sonrada eğitim sisteminde hep var olacaktır. Kolaylıkları,zaman mekan kısıtlaması olmuyor,çok sayıda kişiye ulaşabiliyorsunuz. Zorlukları ise  beden dili olarak iletişim sağlanamadığı için duygusal anlamda eksik kalınıyor. Biz uyguladığımız eğitim sistemini yine  aynı şekilde sadece yüz yüze değil online olarak uyguladık. Biz DSD I ve DSD II olarak iki sınav yapıyoruz. Alman öğretmenlerimiz seviye belirleme sınavı yaptılar ve seviye düzeyleri B1-B2 düzeylerindeler. Yani 9.sınıfın ortalarında olması gereken düzeye ulaşmış durumdalar. Hazırlık sınıfında hem Türk hem Alman öğretmenlerimiz var. Talim Terbiye kurulu başkanlığının yayınladığı haftalık ders çizelgesi var. Buna göre hazırlık sınıfında haftalık 20 saat Almanca dersimiz var, 4 saat İngilizce dersimiz var. Diğer sınıflarda da yine Almanca 4’er saat devam ediyor, İngilizce 2 saat. Diğer okullardan farklı olarak Abitur uygulamamız var. Abitur da öğrencinin belli ders koşulunu sağlaması gerekiyor. Dolayısıyla seçmeli ve diğer derslerimizi biz dil derslerinden yana kullanarak Hazırlık sınfında 20 saat Almanca, 3 saat matematik terimleri, 3 saat Fen terimleri dersleri vererek 26 saat ders veriyoruz. 9.sınıfta Almanca 8 saate kadar seçmeli, diğer sınıflarda da 5’er saat Almancayla devam ediyoruz. İngilizceye gelirsek Hz sınıfında yine 4 saat. Matematik, Fizik, Biyoloji dersleri tamamen Alman öğretmenler tarafından veriliyor. Diğer Türk kültür dersleri Türk öğretmenler tarafından veriliyor.

KAÇ YABANCI ÖĞRETMEN VAR?

Okulumuzda kaç öğretmen var? Kaç tane Alman öğretmen var? Yabancı öğretmenleri Alman hükümeti mi yolluyor?

Toplam 80 civarında öğretmenlerimiz var. Alman öğretmenlerin istihdamını Alman hükümeti sağlıyor. İki türlü öğretmen geliyor. Birisi devlet memuru diğeri sözleşmeli öğretmen.

PANSİYON NE ZAMAN TAMAMLANACAK?

Yatılılıktaki pansiyon durumu ne zaman çözülecek? Kontenjanı durumu nedir?

Pansiyon kontenjanı 160’ı erkek  40 tane odamız var. 160’ı  erkek 88’de kız pansiyon kontenjanımız var. Bu sene kontenjan 180. Şu an mevcut yatılı öğrenci sayımız bu şekilde, fakat hazırlık sınıfından yatılı gelmek isteyen öğrenciler içinde çözüm üreteceğiz. Hali hazırda 83 kız öğrencimiz var. 250 yatılı öğrencimiz var.

Lisenizin imkanları geniş. İhtiyacı olan öğrencilerinize yardımda bulunuyor musunuz?

Alman hükümetinin verdiği DAAD bursları var. Alman okullarına veriliyor bu burs ve İstanbul Erkek Lisesi’ne de 1-2 kişiye veriliyor. Onun dışında okul içerisinde verdiğimiz burslar var. Devlet bursluluk, parasız yatılılık gibi 50 civarı öğrenciye devlet tarafından verilen burslar var. Bunun dışında 100 öğrenciye yakın Okul Aile Birliği tarafından verilen yemek bursu var. Kitap ve kıyafet bursumuz var. Bunun yanında mezunlar derneği ve vakıf tarafından verilen harçlık bursu veriliyor. Mezun olduktan sonrada öğrencilere vakıf ve mezunlar derneği tarafından burslar veriliyor.

ABITUR DİPLOMASI NEDİR?

Abitur diploması veriyoruz dediniz. İstanbul erkek lisesinden mezun olan öğrenci aynı zamanda Almanya'dan da mezun olmuş sayılıyor. Aynı haklara sahip oluyor. Abiturdan bahsedelim. Abituru isteyenler ve yeterliliği sağlayanlar alıyor. Peki, bir öğrenci Abitur almazsa da Almanca dil sertifikası alıyor değilmi? Bu öğrenci ler hangi seviyede oluyor?

Okulda 180 öğrenci var. Öğrenci 11.sınıfa geldiğinde okulun en büyük eksik noktası bu,öğrenci bir karar vermek durumunda kalıyor. Türk sisteminde mi, Abıtur sisteminde mi yoksa her iki sistemde mi devam edeceğine karar vermeli. 130 öğrenci Abıtur ve Türk sisteminde devam ediyor, kalan 50 öğrenci Abıtur sisteminden vazgeçiyor sadece Türk sistemine hazırlanmak istiyor. Bu öğrenciler iki sistemli sınava giriyor ve bu okulun zor yönü burası. Buradaki Abıtur üniversiteye girme sınavıdır. Abitur aldığınızda istediğiniz üniversiteye girersiniz. Okulda verilen eğitim Abıtur almaya yönelik bir eğitimdir. Hazırlık 9-10. Sınıfları okuduktan sonra öğrenci Türk literatüründe matematik, fizik, kimya görmemiş oluyor. Diğer okullara bakıldığında 4 yıl boyunca bu dersleri görüyor ve dışarıdan da takviye yapıyor. Son yıl odaklanıp büyük zorluğu başarıyorlar. İl müdürlüğümüz ve İlçe müdürlüğümüzün verdiği talimat gereği okullarda destekleme kursu açılması ve bundan ücret talep edilmemesidir. Bunları denedik ama öğrencilere yeterli gelmediği için dışarıdan takviye olarak öğretmen getirildi. Ayrıca alt sınıflardan başlamak üzere destekleme kursları vereceğiz. Öğrenci Türk sisteminde devam edince alabileceği tek şey Sprachdiplom kalıyor. Klasik tarzda yapılan bir sınavdır, tükenmez kalem ile yapılıyor. Matematik, İngilizce, Almanca bunlar zaten zorunlu ders. Diğer fen derslerininde birinden girip, sözlüde ise 2 dersten sınava girip bir dersi öğrenci, bir dersi de öğretmenler seçiyor. Öğrenci dil yeterliliği alıyor ve başarıda çok yüksek. Bu sene 129 öğrenci sınava girdi ve 124ü başarılı oldu. Normalde 129’a 128 olması gerekirdi. Çünkü Abıtur sonuç odaklı değil süreci değerlendirme sınavıdır. Bu 5 yıllık bir program. Zayıf yönümüz Türk sınavlarına hazırlayamıyoruz öğrencileri. üçlü yönümüz 2 diploma veriyoruz. Ayrıyeten DSD1-2 sertifikası veriyoruz.

ÜNİVERSİTE BAŞARISI NEDİR?

Üniversite başarıları ve yerleşme oranları nedir? En çok seçilen bölümler hangileridir?

Türkiyede yerleşme oranları son 15 yıla bakıldığında bir yıl hariç bütünsel bakışla her zaman bir iki puan türünde Türkiye şampiyonu hep bu okuldan çıktı. Diğer okullar 4 yıl eğitim görüyor, takviye alıyor, fakat bizim öğrencilerimiz 1,5 yılda bu başarıya ulaşıyor. Genellikle Mühendislik ve Tıp yönünde oluyor öğrencilerimizin tercihi. Seçkin üniversiteye girebiliyorsa öğrenci tercihi bu yönde kullanıyor. Fakat giremiyorsa da devreye Abitur’u koyuyor ve istediği Alman üniversitesine girebiliyor. Öğrenci mezun olduktan sonra Abitur diplomasını almak istese alamıyor. Böyle bir imkan var ama başarma oranı çok düşük ihtimal. Sprachdiplom için böyle bir şey mümkün. 2020’de 165 öğrenci var, bunların 70 tanesi Türk üniversitesine 77 tanesi yurtdışındaki üniversitelere yerleşti.

ALMANYA’DA TIP OKUMAK

Abituru olan Almanya'da tıp okuyabilir mi? Yoksa başka bir sınava mı girmesi gerekir?

Abiturda en iyi puan 1.0 .Öğrenci 1.0 aldıysa okuyabiliyor ama belli kontenjanlar var .1,5 civarındaysa Almanyada tıp sınavına girmesi gerekiyor.

HANGİ KİMLİKLERİ KAZANDIRIR?

İstanbul Erkek Lisesi öğrencisine hangi kimlikler veriyor?

İstanbul Erkek Lisesinin üst kimliği sarı-siyah. Bu renklerde Çanakkale de şehit olan öğrencilerimizden geliyor. Bunun yanında alt kimlikler var. Kısaca yatılı kimliği, izci kimliği. Kimliklerin yanında kulüpler var. Kültür kulübü, sportfest, sinema kulübu, satranç kulubü, MUN gibi. Bu alt kimlikler sarı siyah kimliği oluşturuyor.

İstanbul Erkek Lisesi'nde öğrenciler istedikleri kulübü kurabilirler mi? İstedikleri etkinliği düzenleyebilirler mi?

Sene başında öğretmenin önermesiyle mevzuat içinde kurabilirler.

13-07-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş