Arama sonuçları

İstanbul Erkek Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor?

İstanbul Erkek Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor?

İstanbul Erkek Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? İstanbul Erkek Lisesi’nin temeli 1884 yılına kadar dayanıyor. Uzun yıllar Fransızca eğitim yaptı ve 1917’de  Almanca öğretime geçti. Ikula Almanya’dan 22 öğretmen geldi.

Cumhuriyet döneminde 1923’te adı  “İstanbul Erkek Lisesi" olan okul 1933’te bugünkü İstanbul Cağaloğlu’ndaki binasına Atatürk’ün direktifiyle yerleşti. 1934’te yatılı kısmı kaldırıldı, 1958 yılında tekrar  yatılı oldu. 1957 yılında Türkiye ve Federal  Almanya  Hükümetleri arasındaki Kültür Anlaşması  çerçevesinde  sağlanan öğretmen ve eğitim materyali ile Almanca öğretime başlanıldı. 1988’de 8 yıllık zorunlu ilköğretim uygulamasıyla orta kısmı kapatıldı. 1 yıl hazırlık 4 yıl lise öğrenimi veren 5 yıllık bir Anadolu Lisesi statüsünde devlet okulu. Okulda Abitur (Alman Eğitiminde Üniversiteye Giriş Sınavı) ve Sprachdiplom (Alman Dil Diploması) sınavları uygulanıyor.

İSTANBUL ERKEK LİSESİ: HANGİ YÜZDELİK DİLİMDEN ÖĞRENCİ ALIYOR?

İstanbul Erkek Lisesi hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Bu yıl kaç öğrenci alacak? Diplomasının özelliği nedir? Yatılı okumak mümkün mü? pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz olan İstanbul Erkek Lisesi Müdürü Fatih Güldal sorularımızı yanıtladı:

36 YIL SONRA ADINA ‘ERKEK’ GELDİ

1982 yılında her ne kadar adı İstanbul Lisesi olarak değişmiş olsa da yine okul İstanbul Erkek Lisesi olarak bilindi. 36 yıl sonra adına yine ‘Erkek’ geldi ve resmi olarak da okun adı tekrar İstanbul Erkek Lisesi oldu. 2018 yılında Bakanlığımıza çok geniş bir yazı yazarak, okulumuzun isminin yeniden İstanbul Erkek Lisesi’ne dönüştürülmesini talep ettik. Sağolsun Bakanlığımız da bu gerekçelerimizi onayladı ve 2018’den sonra İstanbul Erkek Lisesi adına tekrar kavuştu okulumuz.

‘ERKEK’ CİNSİYET İFADE ETMİYOR

Tabii ki ‘erkek’ burada cinsiyet ifade eden bir kavram değil, bu tamamen İstanbul Erkek Lisesi’nin bir parçası, kültürü olması açısından böyle bir isteğimiz oldu. 1964 yılından beri kız öğrencilerimiz de okulda var ve hiçbir kız öğrencimiz okulun adında ‘erkek’ adının geçmesinden rahatsızlık duymadı. Çünkü herkes bilir ki bu cinsiyet belirten bir ifade değildir. 136. kuruluş yılını kutladık okulumuzun, ilklerin okulu.

BU YIL KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?

İstanbul Erkek Lisesi’nin kontenjanı ne oldu?

Önce bizim 180 olan kontenjanımız 204’e çıkarılmıştı. Biz de Bakanlığımıza bir yazı yazdık, çünkü bizim de uluslararası anlaşmalardan kaynaklı bazı yükümlülüklerimiz, özelliğimiz var. Birkaç gün önce, tekrar Bakanlığımızın sağolsun ilgi ve alaka gösterdiler. Biz ikili anlaşmaya atıf yaparak bir yazı yazmıştık, o yüzden tekrar 180’e indi kontenjanımız. Sınıflarımız 30 kişi.

HANGİ YÜZDELİK DİLİMDEN ALIYOR?

2018 yılında, 0,08 yani binde 8 dilimindeydik ve 469,3628 puanla kapatıldı. Yani 3 yanlış 1 boş yapan öğrenciler okulumuza girmişti, ama biliyorsunuz o dönem sınav oldukça zor ve öğrencilerimizin de çok alışık olmadığı bir tarzda yapılmıştı. 2019 yılında ise biraz daha normalleşti bizim için. 0,06 dilimiyle öğrenci aldık ve 497,4120 puanla kapattık. Tabii aldığımız 180 öğrencinin 135 tanesi 500 tam puanlı öğrenciydi. O da bizim için çok gururlandırıcı bir şey. 135 tane 52 şehirden öğrencimiz var bizim. Buraların en başarılı çocukları okulumuzu tercih ettiler.

HANGİ DERSTEN KAÇ YANLIŞ

En son yerleşen öğrencinin hangi dersten kaç yanlış ve boşu vardı?

2019’da sadece 1 din sorusunu yanlış yapanlar okulumuza girebildi. Dediğim gibi ama, 135 tanesi full yaparak bu süreci tamamladılar.

PUANLAR DEĞİŞMİYOR

Geçen sene ilk merkezi yerleştirmenin ardından iki nakil döneminde de puanlar değişmedi. Bu sene ne bekliyorsunuz?

Bizim nakil dönemlerinde de puanlarımızın çok düştüğü pek vaki olmaz. Genellikle zaten çok fazla nakil de olmaz, bu bir elin beş parmağını geçmez. Puanımız da pek değişmez, onu rahatlıkla söyleyebilirim.

HAZIRLIK ZORUNLU MU?

Hazırlık zorunlu mu? Yeterlilik sınavına girerek, hazırlık atlamak mümkün mü?

Tabii bir İngilizce gibi çok yaygın bir dil değil ortaokullarda Almanca. Yönetmeliklerimiz gereği Almanca ve Türkçe sınavına girerek öğrencilerimiz hazırlığı atlayabilir. Ama bugüne kadar öğrenciler hazırlık okumayı hep tercih ettiler. Kimse hazırlık atlama sınavına girmedi. Hazırlık aslında liseye ve kültürüne uyum süreci.

İKİNCİ YABANCI DİL NEDİR?

İngilizce, zorunlu. Hem Türk öğretmenlerimiz, hem Alman öğretmenlerimiz İngilizce ve Almanca derslerini bizde işliyorlar.

UZAKTAN EĞİTİMDE DİL ÖĞRENİLİR Mİ?

Uzaktan eğitimin önümüzdeki öğretim yılında da süreceği anlaşılıyor. Velilerin de çok merak ettiği bir soru var ki; uzaktan eğitimde yabancı dil nasıl öğrenilecek? Bu yıl hazırlık öğrencileri dil eğitimlerinde ne yaptılar?

Tabii bunu hepimiz biliyoruz, uzaktan eğitim yüz yüze eğitimin yerini tutmuyor. Ama ben uzaktan eğitimin bir destekleyici eğitim tarzı olarak devam etmesi taraftarıyım. Geçen sene biz ne yaptık, açıkça söylemek gerekirse bunu velilerimizden ve öğrencilerimizden gelen dönüşlerden anlıyoruz. Bizim en başarılı olduğumuz alan hazırlık sınıflarındaki dil eğitimiydi. Hem Türk, hem Alman öğretmen arkadaşlarımız oldukça fedakar bir şekilde, piyasada bilinen tüm online eğitim programlarını kullanarak, bütün sosyal medya, dijital araçlarını kullanarak, öğrencilerimizle belki okuldaki ders saatinden çok daha fazla ders yaptılar. Ve yani hiçbir velimiz ya da hiçbir öğrencimiz, “Biz dil eğitiminde geri kaldık, eksiğimiz var” eleştirisinde bulunmadı. Bilakis, velilerimizin gönderdiği mesajlardan, hazırlık dönemini öğrencilerimizin çok kaliteli bir şekilde geçirdiğini anlıyoruz. Tabii ki biz buna rağmen, birtakım şu anda da devam eden destekleyici eğitimler yapıyoruz. Goethe Enstitüsü’yle bir okulumuz vakfı, aile birliğimiz, bizim de katıldığımız bir görüşmeyle, hazırlık sınıflarımıza takviye olacak şekilde birtakım dil programları, dil dersleri, Almanca’ya yönelik işlettiriyoruz. Yani bu konuda hazırlık sınıflarıyla ilgili hiçbir sıkıntımız olmadı. Önümüzdeki sene ne olur bilmiyoruz ama kesinlikle hazırız, hiçbir sorunumuz yok. Velilerimiz de, müstakbel velilerimiz de bu konuda rahat olsunlar.

KAÇ ÖĞRETMEN VAR?

Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor ve yabancı öğretmenin sayısı nedir?

Bizim 73 civarında öğretmenimiz var, bunu 34 tanesi Alman arkadaşlardan oluşuyor. Biliyorsunuz, 1958 yılında yapılmış Türkiye Cumhuriyeti hükümetiyle Alman Federal Cumhuriyeti arasında yapılan bir anlaşmayla Almanya’dan bize öğretmen gönderiliyor. Aslında çok daha eskidir, Alman öğretmenlerin İstanbul Erkek Lisesi’nde görev alması,  1915’lere kadar gider. Ama bunun resmi olarak, Cumhuriyet tarihindeki 1958 Kültür Anlaşması’yla başlatıyoruz. 1999 yılında da Almanya’daki en üst düzey okulların programı olan Abitur programı, okulumuzda uygulanmaya başladı ki bu Türkiye’de bir Alman Lisesi’nde, bir de bizde var bu program. Abitur programında çok başarılıyız. Not ortalamalarımız, Almanya’daki birçok liseden dahi daha yüksek.

DİPLOMASININ ÖZELLİĞİ NEDİR?

İstanbul Erkek Lisesi’nin diplomasının özelliğinden söz edelim. Lise aynı zamanda Abitur diploması veriyor ki, öğrenciler Almanya’daki öğrencilerle aynı haklara sahip oluyor. Bir de Alman Dil Diploma alıyor öğrenciler. Bu iki diplomayı bize anlatabilir misiniz? İsteyen her öğrenci alabiliyor mu?

İstanbul Erkek Lisesi’nin en önemli özelliği Abitur programı uygulaması. Çünkü bu çok kapsayıcı, çok geniş bir program, çok önemli ve zor bir program da aynı zamanda. Yani matematik ve fen derslerinin tamamı, yabancı dil dersleri de Türk öğretmenlerle ortaklaşa olarak düzenleniyor. Bir öğrenci eğer Abitur diploması almayacaksa, İstanbul Erkek Lisesi’ne gelmesi onun için çok zahmet verici bir şey olur. Çünkü hem Abitur programı Alman müfredatıdır ve Almanca görülmektedir. Hem bu programı bitireceksiniz, hem bir yandan da Türkiye’deki YKS, TYT, AYT’ye birden hazırlanacaksınız. Bunun ikisini bir arada yürütmek gerçekten zor. Bizim bir de Türk sayısal, matematik ve fen öğretmenimiz yok. Onlar Alman, dolayısıyla Türk üniversite sınavına hazırlanacak öğrencilerimizin bir takviye alması gerekiyor. Bizim de bu konuda ek desteklerimiz var öğrencimize. Ama dediğimiz gibi Abitur yapmak istemeyen bir öğrencinin İstanbul Erkek Lisesi’ne gelmesini çok zahmetli bir şey olarak görüyorum. Ama buna rağmen, bazı öğrencilerimiz alan değiştirme dönemlerinde Abitur sınavlarını çeşitli nedenlerle, bir kısmı Almanya’ya gitmek istemediği için, bir kısmı programı zor bulduğu için, bir kısmı hem Türkiye’deki hem Almanya’daki programı uygulamanın zahmetli olacağını düşündüğü için bu programdan ayrılıyor, ama bunların sayısı gerçekten çok azdır. 30-40 civarında öğrencimiz Abitur programını bırakarak, bizim onlara açtığımız, TS, Türkçe, sosyal derslerin ağırlıklı olduğunu bölümde, bu en fazla bir ya da iki sınıf olacak şekilde eğitimine devam ediyor.

IB İLE AP ARASINDA FARK

Velilerden gelen soru var. Almanya’daki bir üniversiteye başvuruda Abitur diploması olan öğrenci ile AP ve IB diploması olan arasında kabul açısından bir fark var mı?

Abitur programını diğer AP ve IB programlarından farklı kılan şudur, modeli. Yani bu Abitur diplomasını alan öğrenci, diplomasıyla Almanya’da ya da Avusturya’da, İsviçre’de Almanca eğitim veren üniversitelere sınavsız geçiş hakkı kazanmış oluyor. Bunu ne AP, ne IB, diğer bakalorya programları sağlamıyor. Bir avantajdır. Diğer diplomalar da önemli elbette. Ama Abitur programını bitiren, not ortalamasına göre, puanı tutan bölüme Almanya’da sınavsız olarak geçer. Sadece tıp fakültelerinde küçük bir ön sınav gibi bir şey yapılır, biyoloji dersinin yoğunlukta olduğu bir sınavdır. O sınavı da öğrencilerimiz çok rahat bir şekilde geçerler ve üniversiteye kabul edilmiş olurlar.

BAŞKA ÜLKELERE DE GİDİYORLAR

Sadece Almanya ve Alman ekolü olan ülkelere değil, öğrencilerimiz başka ülkelere de üstelik burslu gidebiliyor. Mesela geçen yıl Oxford Üniversitesi’ne 1 öğrencimiz tam burslu olarak gitti.  Abitur diploması hem kıta Avrupa’sında, hem adada, İngiltere’de, Amerika’da da aslında çok kıymetli olarak değerlendiriliyor. Dolayısıyla diğer ülkelere de öğrencilerimiz Amerika’ya da, İngiltere’ye de, Avrupa’nın diğer ülkelerine de gidiyor.

ABITUR ALMAYAN ÖĞRENCİ HANGİ SERTİFİKAYI ALIYOR?

 DSD ile ilgili olarak, 1 ve 2. seviyede verilir. DSD1 9. sınıfta, DSD2 12. sınıfta öğrencilerimiz tarafından alınır. Bu dil yeterliliğiyle ilgilidir, Abitur’la ilgili bir şey değildir. Ama yine Almanya’da çok kıymetli bulunan bir dil diplomasıdır. Ömür boyu, Abitur gibi geçerliliği olan bir diplomadır. Genellikle bizim Abitur yapmayan öğrencilerimiz 12. sınıfta DSD2’yi almak için gayret ederler, daha sonra onlara dille ilgili birtakım kapılar açsın diye. Bununla da Almanca hazırlığı atlayıp eğitimlerine başlayabiliyorlar. C1 seviyesine denk gelmiş oluyor.

YATILI ÖĞRENCİ YE KONAKLAMA

Okul aynı zamanda İstanbul dışından gelen öğrenciler için de yatılı olması nedeniyle tercih edilen okulların başında geliyor. Ancak pansiyon 2016 yılında depreme dayanıklı olmadığı için yeniden yapılıyor. 2020 LGS Başvuru Kılavuzu’nda ise pansiyon olarak yalnızca erkek görünüyor. Bu da velileri yanıltıyor. Bu yıl tamamlanır mı? Yatılılık için kız-erkek öğrencilere nasıl çözüm sunuyorsunuz?

Benim şansım her gittiğim okulda bir pansiyon inşaatı olması, Kabataş Erkek Lisesi’nde de 3 yıl müdürlük yaptım, orada da bir pansiyon sorunumuz vardı. Çünkü binalarımız tarihi. Bu binalar bizim için milli servet, biz de bizden sonrakilere bu binaları sağlam bir şekilde emanet etmekle mükellefiz. Pansiyon binamız 1970’lerde yapılmış bir binaydı, ömrünü tamamlamış. Dolayısıyla bina 2016 yılında yıkıldı, daha sonra yapılan çalışmalarla yine okulumuzun bir mezunu olan Murat Ülker tarafından binanın tekrar yapılmasıyla ilgili protokol imzalandı. Bizim okulla ilgili pansiyon sürecimizi iki aşamada anlatmak isterim. Ben okula geldiğimde 2018 yılında, kız öğrencilerimiz Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nin kız pansiyonundaydı, erkek öğrencilerimiz Çapa Fen Lisesi’nin pansiyonunda, bir kısmı özel bir pansiyona çıkmak durumundaydılar.

YEMEKHANE ERKEKLER İÇİN YURT OLDU

Ben ilk başta öğrencilerimizi okulun içine almak amacıyla çalışmalarıma başladım. Nitekim geçen yıl, okulumuzun büyük bir yemekhanesi vardı. O yemekhaneyi yazın yaklaşık 3 ay gibi kısa bir sürede ciddi bir çalışmayla burayı geçici erkek yurdu olarak Bakanlığımız onayladı. İkinci çalışma kulvarımız tabii ki asıl binamızın yapılmasıydı. 2016 yılında yıkılmış olmasına rağmen, çeşitli teknik nedenlerden dolayı bir türlü bu pansiyon inşaatı başlamadı. Ben göreve başladığımda Bakanlığımız da, Valiliğimiz de, İl Milli Eğitim Müdürümüz de çok yardımcı oldular. Tekrar Murat Ülker Bey’le görüşmeler yapıldı, geçen senenin Ağustos-Eylül aylarında inşaatımız başladı. Restorasyon olmadığı, yeni bir bina olmadığı için aslında çok hızlı ilerliyorduk. Fakat bu pandemi sürecinde aksamalar oldu, istediğimiz kadar hızlı ilerlemedi. Şu anda tüm imkanlar seferber edilmiş durumda. Yeni sezona yetiştirmek için çalışılıyor.

YEMEKHANE OLAN BİNA NE OLACAK?

Yemekhane bir pansiyon olarak inşa edilen bir bina değil, koğuş usülü, Galatasaray Lisesi’nde olduğu gibi, fakat şimdi bu Kovid süreci nasıl ilerleyecek, bunu hiçbirimiz bilmiyoruz. Orası şu anda, o haliyle bir pansiyon olarak hizmet vermesi çok zor. Bizim orayı de yeniden yemekhane olarak düzenlememiz gerekiyor, çünkü yeni yapılacak yurdumuzun yemekhanesi de orası olacağı için.

ŞEHİR DIŞINDAN GELENLERE ALTERNATİF KONAKLAMA NE OLACAK?

İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz bugüne kadar hiçbir yatılı öğrenciyi mağdur etmedi. Kendi okulunda olmamıştır, ama muhakkak en yakın pansiyonda o öğrencimiz konaklatılmıştır. Biz bu ihtimali çok düşünmek istemiyoruz ama hem İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün, hem Bakanlığımızın B planları var. Ama tabii ki en büyük isteğimiz pansiyonumuzun bir an önce bitirilmesi.

YATILI ÖĞRENCİ ORANI NEDİR?

Okulumuzun yaklaşık üçte bir yatılı öğrencilerden oluşuyor. Ama yeni pansiyonumuzla ilgili daha kontenjan belirleme işi tamamlandı. Biliyorsunuz pansiyon resmi olarak açıldıktan sonra Maarif müfettişleri gelir, çeşitli ölçümler yaparlar, ona göre kontenjan belirlenir. O sebeple şu anda o kontenjanla ilgili benim bir şey söylemem doğru olmaz. Ne zaman müfettişlerimiz gelir, kontenjan belirlenir, zaten onu o zaman açıklayacağız.

Parasız yatılı öğrenci ücretsiz pansiyonda kalırlar. Onlar zaten İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün, Bakanlığımızın, muhakkak yer bulma gibi bir görevi var. Dolayısıyla parasız yatılı öğrenci bir şekilde kalır, paralı yatılı öğrencimiz de şu ana kadar hep bu konuda yardımcı olduk, onlara yer gösterildi. Biz bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. Bakanlığımız da bu konuda en üst düzeyde çalışmalarını devam ettiriyor.

YATILILIK BAŞVURULARI AZALIR MI?

Pandeminin yatılılık başvurularını nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz? İstanbul dışından gelen öğrenci sayısında düşüşe neden olur mu?

Tabii net bir şey söylemek çok zor. Ama ben de bir veliyim, benim de 11. sınıfa giden bir oğlum var. Her şeyden önce sağlık önemlidir. Hastalığın gelişimi, nasıl bir süreç izleyeceğiyle ilgili bizim şu anda Bakanlığımız da Sağlık Bakanlığının vereceği talimatlara bakıyor. Eylül ayında Sağlık Bakanlığı nasıl bir tablo ortaya koyar, bizlere nasıl bir ödev verir bunu bilemediğim için çok net bir şey söyleyemiyorum. Ama bizim okulumuz 1. Dünya Savaşı’nı, Kurtuluş mücadelesini atlatmış, binası 8-9 kere değişmiş bir okul. Bu camia çok zorluklar atlattı, ama o kadar büyük bir camia ki IEL camiası, bu zorlukları hep birlikte, öğrencisiyle, velisiyle, mezunlarıyla, derneğiyle, hep birlikte göğüsleyerek bu sorunların üstesinden geldik, bundan sonra da geleceğiz. O yüzden de velilerimizin gönlü rahat olsun diyorum.

ANA BİNA DEPREME DAYANIKLI MI?

Binamız çok sağlam bir bina. 1890’lı yılların başında inşa edilmiş. Şu ana kadar herhangi bir sorun binamızda yaşanmamıştır.

TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI NEDİR?

Şu anda 858 tane öğrencimiz var. Bunun üçte biri yatılı, dediğim gibi 52 şehirden öğrencimiz var. İstanbul’da yaşayıp Anadolu’nun farklı şehirlerinden olan öğrencilerimiz de var. Çocuğunun liseyi kazanmasıyla birlikte İstanbul’a göç etmiş velilerimiz de var. Eminim onlar da değerlendirildiğinde bu sayı da 52’nin üzerine çıkacaktır. Yani Anadolu’nun her köşesinden okulumuza büyük bir teveccüh var. İstanbul Erkek Lisesi aynı zamanda Anadolu demektir, çok farklı kültürlerden, sosyoekonomik çevrelerden öğrenciler okulumuza geliyorlar.

MEZUNLARIN YURTDIŞINA GİDİŞ ORANLARI

Mezunlarınızın yüzde kaçı yurtdışındaki üniversitelere gidiyor? İlk sırada hangi ülke-ülkeler yer alıyor?

Abitur programını tamamlayan öğrencilerin büyük Almanya’ya gidiyor. Münih Teknik, Aachen Üniversitesi, Berlin’deki üniversitelere giden oluyor. Ama bunu yanında İsviçre’de, Zürih’te, ETA son zamanlarda çok fazla teveccüh gören bir üniversite. Avusturya’ya, Viyana’ya giden öğrencilerimiz var. Bunlarla birlikte Oxford’dan tam burslu öğrenci de var. Amerika’da, İtalya’da, başka yerlerde de tam burslu olarak kazanan öğrencilerimiz mevcut. Çok geniş skalası olan bir tercih süreci görüyoruz biz tercih sürecinde. Dünyanın her yerine öğrencilerimiz gidiyor, bu bizim için önemli bir şey.

Geçen yıl yaklaşık 88 öğrencimiz yurtdışına gitmişti, 57 öğrencimiz de Türkiye’deki üniversiteleri tercih etmişti. Fakat bu rakamlar tabii esneyebiliyor.

ÜNİVERSİTE YERLEŞTİRME BAŞARISI NEDİR?

Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar? YKS yerleştirme başarısı nedir?

Bizim okulumuz genelde sayısal ağırlıklı tercihlerin yapıldığı bir bölüm. Özellikle Almanya’ya gidenlerin çoğu mühendislik ve tıp okur. Türkiye’de de benzer şekilde bazı sayısal çok büyük bir yekun teşkil etmese de sosyal bilimler alanında bölümler tercih eden öğrencilerimiz de oluyor. Ama çok ağırlıklı olarak mühendislik ve tıp fakülteleri tercih ediliyor.

YKS İÇİN ÖZEL HAZIRLIK KURSU VAR MI?

Bizde de Destekleme Yetiştirme Kursu olarak adlandırdığımız, kısaca DYK olarak bahsettiğimiz kurslarımız mevcut. 9. sınıftan itibaren bir şekilde öğrencilerimizin üniversiteye hazırlanabilmesi adına çeşitli kurslar açmıştık. Tabii bizim için biliyorsunuz, sayısal öğretmenimiz olmadığı için bu tür kurslarda dışarıdan öğretmen getirmek zorunda kalıyoruz. Yani öğrencilerimiz eğer belli bir oranda böyle bir kurs isterse 12. sınıfta, onlara da böyle kurslar açıyoruz, geçen yıl da açmıştık zaten. Bu konuda bizim vakfımız, derneğimiz, aile birliğimizin katkıları oluyor ciddi anlamda. Yani öğrencilerimize herhangi bir yük binmemesi için elimizden her şeyi yapıyoruz.

DEVLET OKULUNDAN GELENLERİN SAYISI

Geçen sene okula giren 180 öğrencinin kaç tanesi devlet okulundan gelmişti.

65 tane öğrencimiz devlet okulundan geldi. Ama sizlerin de bildiği gibi bazı devlet okullarının son sınıf öğrencileri özel okullara geçiş yapılıyor. Devlet okulları da inanın çok başarılı. Anadolu’nun pek çok şehrinden, adı sanı duyulmamış okullardan pek çok öğrencimiz var. Yani bu başa baş giden, seneye, sınava zorluk ve soru tiplerine göre bile değişen birtakım sayısal veriler.

OKUL İKLİMİ NASILDIR?

Lisenin ortamından da söz edelim, uluslararası işbirlikleri, değişim programları, dayanışma gibi özelliklerden. Okul öğrencilere nasıl bir ortam sunuyor ve hangi özellikleri kazandırıyor? 

Yaklaşık 136 yıldır eğitim veren bir kurumuz biz. İzcilerimiz çok önemli. Türkiye’nin ilk izci oymaklarından birisi, Sakarya. Futbol kulübümüz biliyorsunuz İstanbulspor, İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri tarafından kurulmuş bir futbol kulübüydü. Yaklaşık 40, 50 kadar kulübümüz var. Kodlamadan robotiğe, yelken kulübünden e-spor kulübüne, olimpiyat takımlarımız var fizik, kimya, biyoloji alanında, dünyada çok büyük başarılar sağlamış olimpiyat takımlarımız var. Sinema ve satranç kulübümüz çok önemli. Bu arada okulda ilk sinema gösterimi İstanbul Erkek Lisesi’nde yapılmıştır. O gelenek, bugün de sürüyor. Uluslararası bir boyutta yarışma düzenleyen bir sinema kulübümüz var. Altın Boğa Sinema Festivali yarışması yapıyoruz. Bu sene 17.sini düzenlemiştik. Dünyanın pek çok yerinden kısa filmler gönderilerek, uzman bir jürinin nezaretinde değerlendirildi bu filmler. Yine satranç kulübümüz, dünyanın çeşitli yerlerinden çok zorlu satranççılar okulumuza geldiler. Tabii ki muhteşem binasıyla, 136 yıllık kültürüyle, gelenekleriyle, havasıyla, aurasıyla, kocaman bir kapısı vardır okulumuzun. Girdiğiniz zaman bambaşka bir dünyadır. Okul iklimi bizim için çok önemli, duvarlara sinmiş bir iklimdir o. Yani öyle bir şey kazandırıyor ki İstanbul Erkek Lisesi mezununa bu okul kültürü, diplomayla ayrılmış olmuyorsunuz sadece. Binlerce, on binlerce mezun arasında bir yer edinmiş oluyorsunuz. Bir nevi anahtar gibi bu okuldan mezun olmak size kapıları açıyor. Bizim mezunlarımız birbirlerini çok korurlar, kollarlar. İş sahasında da birbirlerine çok sahip çıkarlar. Sadece akademik bir eğitim almazsınız İstanbul Erkek Lisesi’nde. Aynı zamanda, büyük bir camianın da üyesi olursunuz. Geldiklerinde hiç pişman olmayacaklarını kesinlikle söyleyebiliriz.

 

Petek SAMATYALI

www.pervinkaplan.com editörü

22-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş