Arama sonuçları

İstanbul'da yarım milyon üniversite öğrencisi yurt ve ev arıyor

İstanbul'da yarım milyon üniversite öğrencisi yurt ve ev arıyor

İstanbul’daki 56 üniversite ve yüksekokulda öğrenim gören öğrencilerin yaklaşık 600 bini kent dışından geliyor. Kamu ve özel öğrenci yurtlarının yatak kapasitesi 100 bini ancak buluyor ve 500 bin civarında öğrenci, kiralık ev ya da yurtlarda kalacak yer arıyor.

Dünya gazetesinden Leyla İlhan'ın haberine göre, pandemi sonrası okulların açılmasıyla kiralık konut piyasasında yaşanan hareketlilik ve kira bedellerindeki artışlarının yanısıra barınma ihtiyacı karşılanamayan öğrencilerin durumu kamuoyunun gündemine oturdu.

İSTANBUL'DAKİ ÜNİVERSİTELİLER

Türkiye’nin en çok üniversite öğrencisinin bulunduğu İstanbul’daki veriler sorunun ciddiyetini ortaya koyuyor. 11’i devlet olmak üzere 51 üniversite ve 5 meslek yüksekokulu bulunan İstanbul’da 1,8 milyon üniversite öğrencisi var. Buna karşın İstanbul’da sadece 100 bin öğrenciye yetecek yurt yatağı bulunduğu kaydediliyor. 500 bin öğrencinin yurt bulamadığı, kiralık konut bulmakta da güçlükler yaşadığı belirtiliyor.

İstanbul’da, Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı ve toplam yatak sayısı 24 bin 651 olan 24 yurt, özel ve vakıfl ara ait toplam 75 bin yatak kapasitesi olan 454 yurt var. Uzun yıllardır süren öğrencilerin barınma sorunu, pandemi döneminde maddi zorluk çeken yurtların kapanması ve kiralık konut stokunun azalmasının etkisiyle daha da büyüdü.

YABANCI ÖĞRENCİ SAYISI DA ARTTI

Pazar hakkında değerlendirme yapan Univa markasıyla bu alanda hizmet veren Erkanlı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Erkanlı, İstanbul’daki yurtların toplam yatak kapasitesi 100 bin iken, İstanbul’daki öğrencilerin 3 te 1’nin yani yaklaşık 600 binin şehir dışından geldiğini bilgisini paylaştı. Erkanlı, şöyle dedi: “Bu sayı her geçen gün artıyor. Bunun dışında artan yabancı üniversite öğrencileri de bu sayıya eklemek gerekiyor. Bu da zaten yetersiz olan yurt kapasitesine ciddi bir baskı oluşturuyor. Devlet, vakıf ve özel yurtların yatak kapasitesi 100 bin adet olduğu düşünülürse en az 500 bin adet yatak ihtiyacı bulunmakta. Bu bakımdan devlet yatırımları dışında özel sektörün de yatırım yapması gereken bir alan."

PANDEMİ KOŞULLARI YURT KAPASİTESİNİ DÜŞÜRDÜ

Erkanlı, pandemi sürecinde üniversitelerin kapalı olması ve öğrencilerden talep olmaması nedeniyle pek çok yurdun maddi zorluklar nedeniyle kapanmasını bu yıl yurt probleminin yaşanmasının en önemli nedeni olarak dile getirdi. Erkanlı, şöyle devam etti: “Ayrıca pandemi nedeniyle yurtlarda yapılan bazı düzenlemelerde sorunda etkili oldu. Artık daha geniş alanlara daha fazla yatak girerken, pandemiden dolayı bir odaya giren yatak sayısı da azaldı. Bir diğer ayağı olan evlerde ise geçen yıl yapılan satışlarla ev satışları artarken, yeni arzlar azaldı. Bu sebeple kiralar yükselirken, öğrenciye ise ya mevcudun üzerinde kiraya veriliyor, ya da öğrenci olduğu için verilmiyor. Üst üste gelen bu durumlar öğrenci evi ihtiyacını geçen yıla göre daha üst seviyeye çıkardı.”

ÖĞRENCİLERİN BARINMA SORUNUN NEDENLERİ

✔ Pandemi döneminde zarar eden bazı yurtların kapanması

✔ Pandemi koşulları nedeniyle yurt odalarındaki yatak sayısının düşürülmesi

✔ Kiralık konut stokunun azalması

✔ Kiralardaki yüksek oranlı artışların öğrencilerin bütçelerini aşması

✔ Öğrenci sayısının (yabancı öğrencilerle birlikte) artması

✔ Yüz yüze eğitimin yapılmadığı yaklaşık son 1,5 yılda Suriyeliler başta olmak üzere göçmenlerin potansiyel olarak öğrencilere yönelik evleri kiralamış olmaları.

EV KİRALARI UÇTU

Denge Değerleme verilerine göre İstanbul’da öğrencilerin çoğunlukla tercih ettiği Beşiktaş, Şişli, Kadıköy, Ataşehir ve Eyüp bölgelerinde stüdyo ve 1+1 niteliğindeki öğrenci evlerinde kiralar yaklaşık 1,5 katına çıkarak 70-80 TL/ metrekarelik bir konutta 3.500-4.000-TL bandına ulaştı.

28-09-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş