Arama sonuçları

İstemese de öğretmene ‘sınav gözetmeni’ görevi verilebilir mi?

İstemese de öğretmene ‘sınav gözetmeni’ görevi verilebilir mi?

İstemese de öğretmene ‘sınav gözetmeni’ görevi verilebilir mi? Koronavirüs önlemleri kapsamında Liseye Geçiş Sınavı (LGS) ile 27-28 Haziran tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı ((YKS) için önlemler alınıyor. Buna göre öğrenciler sosyal mesafe kurallarına uygun olarak düzenlenen salonlarda sınava girecek. Bu nedenle de daha çok sınav salonuna ihtiyaç olacak. Bu da daha fazla sınav görevlisine ihtiyaç duyulacak anlamına geliyor.

Bu nedenle de hem ÖSYM hem de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni sınav görevlileri arıyor. Ancak birçok öğretmen ise koronavirüs nedeniyle sınav görevlisi olmak istemiyor. Peki yeterli gözetmen sayısına ulaşılamadığında öğretmen istemese de sınav görevlisi olarak atanabilir mi?

İSTEMESE DE ÖĞRETMENE ‘SINAV GÖZETMENİ’ GÖREVİ VERİLEBİLİR Mİ?

 

MEB ise öğretmenlere MEBSİS üzerinden mesaj yollayarak, 20 Haziran 2020 tarihinde yapılacak olan LGS’de  “görev talep edecek misiniz?” diye talep duyurusunda bulundu. LGS'de yalnızca devlet öğretmenleri görevlendiriliyor. Bakanlık bilgilendirme yazısında şöyle diyor:

“Merkezi sınavda görev talep edecek öğretmenler; gün içinde yapılacak iki oturum için aynı kurum/bina (görev yaptıkları okul dışında) ve salonda görevlendirilecektir. Her oturum için ayrı sınav ücreti ödenecektir. Görevini iptal etmek isteyen öğretmenlerin iki oturumdaki görevi birden iptal edilecektir.

 01.01.2019 itibari ile görevlendirmede esas alınacak puan sistemi değişmiştir. Bu değişikliğe göre aktif yıldaki görevlerden alınan puana göre sıralama yapılacaktır. Bu puanın eşitliği durumunda ise bir önceki yıldaki görevlerden alınan puan dikkate alınarak sıralama yapılacaktır.”

Bakanlık görevlendirildiği merkeze zamanında gelmeyenlerin ise 1 yıl süresince yapılacak sınavlarda görev yapamayacağını ifade ediyor.

RESEN GÖREV İSTİYORUM SEÇENEĞİ

Ayrıca bakanlık e-sınavlarda görevlendirilmek isteyenler için de “Resen görev istiyorum” seçeneğini de koydu.

ÖSYM DE MESAJ YOLLUYOR

ÖSYM de öğretmenlere SMS göndermeye başladı. Bu mesajlarda da 27 Mayıs’a kadar YKS için görevlendirilmek isteyen öğretmenlerin başvuruda bulunabileceği belirtiliyor. Öğretmenlere en az sürekli son başvuru tarihleri değişen mesajlar geliyor. İlk mesajlarda başvuruların 14 Mayıs’ta son bulacağı belirtilirken, bu daha sonra 16 ve son mesajda da 27 Mayıs olarak belirtildi.

İSTEMESE DE GÖREVLENDİRİLİR Mİ?

Eski Türk Eğitim Sen Genel Başkanı ve İYİ Parti Milletvekili İsmail Koncuk, sınav gözetmeni konusunda yeterli sayıda öğretmene ulaşılamadığı durumda öğretmenlerin zorunlu olarak görevlendirilmesinin mümkün olup olmadığı sorusuna şu yanıtı veriyor:

“Eğer öğretmen havuzda ise yani daha önceden görevlendirme istediyse bu öğretmenler vazgeçemez. Ancak sağlık ile ilgili bir nedenleri olursa görevlendirmeden muaf tutulur. Yani gerekçesi olması gerek. Bunun dışında da yeterli sayıya ulaşılamazsa koronavirüs önlemleri kapsamında tüm öğretmenler de görevlendirilebilir.”

BULUNDUKLARI YERDE GÖREVLENDİRME YAPILSIN

Koncuk bazı öğretmenlerin memleketlerine gittiklerine de dikkat çekerek, “Bu öğretmenleri görevli oldukları şehirlere geri çağırmak yerine bulundukları illerde görev verilmeli. Bu uygulamanın yapılması, görev yeri değişikliği getirilmesi gerek.”

YKS İÇİN ÖĞRETMEN YETMEZ

 

Eğitimci Alaaddin Dinçer ise öğretmenlerin isteklerine göre sınav görevlisi olduklarını bir zorunluluklarının bulunmadığını söylüyor. Dinçer şöyle diyor: “Ancak salgın yüzünden daha fazla salon, daha fazla görevliye ihtiyaç var. Bugün baktığımızda öğretmenler kolonya, maske dağıtmaya zorlanıyorlar. Eğer sınav görevlisi olarak başvuran sayısı eksik kalırsa ne olacak? Salgın koşulları gündeme getirilerek, öğretmenler zorunlu tutulabilirler. Şu anda 580 bin derslik var. Her derslikte en az iki öğretmen görevlendirilse, idari personel, okul yöneticileri de bu sayıya eklense LGS için yeterli sayıya ulaşılabilir. Ama YKS’ye 2.5 milyon aday girecek. Öğretmen sayısı yetmez. Akademisyen de yeterli gelmez. Devlet memurları görevlendirilecektir.”

SON ÇARE RESEN ATAMA OLUR

Bakanlık yetkililerinden biri ise şunları söylüyor: “Şu ana kadar bir sorun yok görünüyor. 3-1 oranında görevlendirme isteyen öğretmen var. Daha süre de var. İsteğe bağlı olarak başvuruyorlar. Resen görevlendirme için şu ana kadar bir ihtiyaç görünmüyor ama son duruma bakılır. Ücretli öğretmenler var, sonra devlet memurları arasından önce lisans, sonra ön lisans mezunlarından istek alınır. Askerlik yapan lisans mezunlarına gidilebilir. En son çare olarak da resen görevlendirme de yapılır.”

BULUNDUKLARI İLDE GÖREVLENDİRİLİRLER

Aynı yetkili sınav görevlisi için başvuran ancak koronavirüs nedeniyle görev yaptıkları illerden, ilçelerden kendi memleketlerine dönmüş öğretmenlerle ilgili ne yapılacağının sorulması üzerine de şöyle dedi: “Batman’da görev yapan ama örneğin İstanbul’a dönmüş öğretmenimize geri gel demeyiz. O öğretmen hangi ilde ise orada görevlendirilir.”

20-05-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş