Arama sonuçları

İşveren ‘Öğrenciyken ne yaptın?’ diye soruyor

İşveren ‘Öğrenciyken ne yaptın?’ diye soruyor

Üniversite yıllarını iyi değerlendirmeleri gerektiğini söyleyenlerden biri de iş dünyasının duayen isimlerinden biri olan Yırcalı ޞirketler Grubu CEO’su Rona Yırcalı. Gençlere “kendinizi zenginleştirmeniz gerekir” diyen Yırcalı’nın iş yaşamına adım atmaya hazırlanan gençlere önerileri ve sorularımıza verdiği yanıtları şöyle:

İYİ DERECEYLE MEZUN OLMAK BİR KRİTER Mİ?

Sadece öğrencinin çok iyi notlarla mezun olması günümüzde iş bulmaları için yeterli değil.  İş müracaatlarında artık öğrencilik döneminde neler yaptığına bakılıyor. Yurtdışı olmak üzere hangi sosyal, kültürel, eğitim programlarına katıldığına bakılıyor. Bunların tümü tercih nedeni oluyor.

YABANCI DİL OLMAZSA OLMAZ BİR KOޞUL MU?

Elbette. Eğer size 'Lisanınız var mı?' diye soruluyorsa bilin ki zaten İngilizceyi biliyorsunuz, başka hangi dili biliyorsunuz? demek istiyorlar.

ERASMUS GİBİ ÖОRENCİ DEĞžİŞžİM PROGRAMLARINA KATILMAK ÖNEMLİ Mİ?

Evet çok önemli. Bu programlar öğrencilik yıllarında gençlerin kendilerine yatırım yaptıklarını ve başka kültürleri tanımaya açık olduklarını gösteriyor.

ÜNİVERSİTELER İŞž DÜNYASININ BEKLENTİSİNE YÖNELİK GENÇ YETİŞžTİRİYOR MU?
Üniversitede alınan eğitim ile iş dünyasının beklentileri bire bir örtüşmüyor. Teorik eğitim ile pratik arasında fark oluyor. Bu yüzden gençlerin üniversite yaşamını tamamlamadan önce öğrendiklerinin pratiğini yapması gerekiyor. Eğer pratiğinizi öğrencilikten sonraya bırakırsanız çok zorlanırsınız. Bu pratik eksikliğinden üniversiteler de işadamları da şikayetçi.

STAJ YAPMAK SEÇİLME KRİTERLERİ ARASINDA YER ALIYOR MU?

Elbette. Teori ile pratik arasında uyumu sağlayacak olan stajdır. Bu çok hafife alınıyor. Bir gencin okul bitmeden en az iki yazını bunun için ayırması gerekiyor. Örneğin mühendislik okuyan bir çocuk bir mühendislik firmasında mezun olmadan önce çalışmış olmalı.

SİZ NASIL BİR GENÇ İLE ÇALIޞMAK İSTERSİNİZ?

Yüksek notlu bir genç yerine ortalama notlara sahip ama kendini sahası dışında da geliştirmiş bir genç ararım. Anglosaksonların "Rönasans adamı" diye tanımları vardır. Sahası olan çekirdeğin çevresini de zenginleştiren insanı anlatır. Edebiyat, sanat, seyahat gibi konularda da konuşabilecek durumda olmaktır.

CV HAZIRLARKEN NELERE DİKKAT ETMELERİNİ ÖNERİRSİNİZ?

CV'de çok gereksiz ayrıntı yazmak hatadır. Kısa ve öz yazın. Mülakatlarda ise sürekli 'ben, ben' demeyin. Bırakın sizi karşınızdaki değerlendirsin. Yaptığınız hiçbir şeyi abartarak anlatmayın. Unutmayın karşınızdakiler sizden daha tecrübeli.

* Bu röportajın kısaltılmış hali Habertürk Gazetesi’nde Pervin Kaplan tarafından hazırlanan “CEO’lardan İş Bulma Rehberi” başlıklı dizi yazıda da kullanılmış ve izin alınarak bu blogda da yayımlanmıştır

Fotoğraf: Yırcalı ޞirketler Grubu

20-05-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş