Arama sonuçları

İtalyan Lisesi: Hangi puan ve başarı sırasından öğrenci alıyor?

İtalyan Lisesi: Hangi puan ve başarı sırasından öğrenci alıyor?

Yabancı özel okul statüsündeki İtalyan Lisesi’nin diplomasının özelliği nedir? Hangi yüzdelik dilim ve başarı sırasından öğrenci alıyor? Burslu okumak mümkün mü? pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz İtalyan Lisesi Türk Müdür Başyardımcısı Özgür Doğu sorularımızı yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:

KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?

-2022-2023 öğretim yılı kontenjanı nedir? Geçen seneye göre değişiklik  var mı?
Kontenjan 80 kişi. Geçen yıla göre değişiklik yok. 134 yıllık bir binada herhangi bir tadilat yapamayız.

-2021-2022 öğretim yılı puanlarınız ne oldu? Puanı açıklarken hangi kriterleri dikkate alıyorsunuz?

Her sene olduğu gibi puanlar nasıl belirleniyor konusu merak ediliyor. LGS sonuçları açıklandıktan sonra Türkiye Özel Okullar Derneği’ndeki meslektaşlarımızla yüzdelik dilimlere düşen öğrenci sayılarına bakıyoruz, bunları hepimiz paylaşıyoruz. Buna göre de  taslak sonuçlar çıkıyor ve  puan açıklıyoruz. Çok büyük savrulmalar yaşanmıyor. 30 Haziran açıklandığında da Türkiye çapında birkaç bin öğrencinin sonuç bilgilerini kendi aramızda sayısal olarak paylaşılacak. Buna göre de puan açıklayacağız. Bizim hedefimiz yüzde 5’lik dilim ve üzeri.

SON GİREN ÖĞRENCİNİN NETLERİ NE OLDU?

-Geçen sene okula en son giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve başarı sırası nedir?  Bu öğrencinin hangi dersten kaç yanlışları olmuştu?

Geçen sene üçüncü çağrımızda bize son kayıt olan öğrencinin yüzdelik dilimi 4.91’lik dilim, ve 405 puan. Bu öğrencinin Türkçe’den 1 yanlış, matematik 5 yanlış, 5 boş, fen bilimlerinde 3 yanlış, TC İnkilap tarihi ve Atatürkçülük 2 yanlış, din kültürü ve ahlak bilgisinden 2 yanlışı var,  yabancı dilde 10 soruyu da doğru cevaplamış.

En yüksek puanlı öğrenci genel yüzdelik dilimi 1.23. Bu öğrencinin Türkçe’de 20 doğrusu, matematikte 4 yanlış 2 boşu, fende 2 yanlışı var. İnkılap, din ve yabancı dilde 10 doğrusu.

Kısaca geçen sene biz 405’ye kapattık, açılış puanı da 5 puan üzerindeydi yani 400 puan açıkladık.

İKİNCİ DİLLER NEDİR?

-Hazırlık sınıfı zorunlu mu? Yeterlilik sınavına girerek, hazırlık atlamak mümkün mü?

Zorunlu ve atlamak durumu LGS ile gelenlerde yaşanan bir durum değildir. LGS dışında gelen mi var derseniz 4 yıl önce kurum yönetmeliğinde bir değişiklik yapıldı İtalyanca müfredat uygulayan okullardan gelen öğrencilere kendi sınavımızı yaparak almaya başladık. Bu şekilde 16 öğrencimiz oluyor. İtalyanca, Türkçe ve matematikten yaptığımız sınavla alıyoruç. Bu öğrenciler B-1 sertifikayla geliyorlar ve atlama şansları oluyor.

-İkinci yabancı dil ya da diller nedir?

İkinci dil latince. Üçücü dil İngilizce. İngilizce için sertifikayı okul içinde yapmıyoruz ama Latince zaten devlet okulundan aldıları bir dil, o yüzden zaten Latince sertifikaları var.

İKİ İTALYAN OKULU ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Türkiye’de İstanbul’da iki İtalyan okulusunuz. Aranızda fark nedir?

Okulumuz Türkiye toplarkalırna yer alan İtalyan devlet okuludur. Tek farkı Türkçe kültür dersi öğretmenlerinin Türk olması. Onun dışına İtalyanca müfredat işlenir. Türkiye’de İstanbul’da Beyoğlu’nda aralarında birkaç yüz metre olan iki İtalyan okulu olarak aramızdaki fark statü. Yoksa işleyişte fark yok. Biz devlet, Galileo ise özel okuldur. Diplomamız da ders işleyişimiz de aynıyız.

-Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor ve yabancı öğretmenin sayısı nedir?

45 öğretmen var, Türkçe kültür derslerinin öğretmenleri Türk. 12 Türk öğretmen var. Onundşındaki tüm dersler beden eğitimi de dahil İtalyan öğretmenler tarafından, İtalyan müfredatına göre işleniyor. 12 Türk öğretmenin dışında kalanlar İtalyan devleti tarafından gönderilen İtalyan öğretmenler.

İTALYAN DEVLET DİPLOMASI NEDİR?

Okulun diplomasının (Maturita) özelliği nedir ve bu diploma ile İtalya’daki bir liseyi bitiren öğrenci gibi her bölüme başvurabilirler mi? Her öğrenci İtalyan Devlet Diploması’nı alabiliyor mu?

Bizden mezun olan öğrenci bir İtalyan devlet diploması alır. Ama şartları vardır. 1-2-3-4 sınıflarda 10 üzerinden 6’yı sağlayan öğrenciler 12 sınıfın sonunda heyetin karşısına çıkar mülakat ve sınava girer, tüm öğrenciler bu süreci yaşar mı, seçime bağlı. Fen alanından mezun olanlar bu diplomaya hak kazınır. Ama bazı öğrenciler İtalya’da okumak için şart değil diyerek almaz. Bu diploma sadece İtalya’da değil tüm Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli. Bu diplomayla bir İtalyan vatandaşının haklarını alırlar.

Bu diplomaya sahip olan ve olmayan arasında fark nedir?

Bu diplamaya sahip olmayan öğrenci de kabu alabiliyor. Maturita’ya devam etmek için her yıl en fazla 3 tane kırık not getirebilir ama bunlardan o senenin sonunda geçmek zorunda aksi halde alamaz. Maturita almayan yabancı öğrenci statüsünde belirlenmiş kontenjanlara başvurur. Bu şekilde giden öğrencilerimiz de oluyor.

YURTDIŞINA KAÇ ÖĞRENCİ GİDİYOR?

Yurtdışına giden öğrenci sayısı nedir?
Geçen sene 91 öğrenci mezun ettik, çünkü arada İtalya’dan gelenler, İtalyan ailelerin çocukları da vardı. Bunların 65’i yurtdışına gitti, yüzde 60 gibi bir oran. İlk sıra 24 tanesi yurtiçi üniversitelere yerleştiler. İlk sırada İtalya, ardından da Avrupa ülkelerini seçiyorlar. Bu arada sadece İtalya’da tıp bölümü merkezi sınavla öğrenci alır. Yurtdışında  fen, mühendislik, mimarlık, gibi bölümleri seçiyor. Sosyal alanlarda tercih yapan öğrenciler Türkiye’yi tercih ediyorlar. Daha sonra yüksek lisansa İtalya’ya gitmeyi tercih ediyorlar. 5 üniversitenin özel italyan lisesine özel bir burs imkanı sağlaması Türkiye terciplerinde etkili oluyor.

TÜRKİYE’DE YERLEŞTİKLERİ BÖLÜMLER

-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar?

Sosyal alanlar. Psikoloji çok rağbet görüyor son dönemlerde. Uluslararası ilişkiler, uluslararası ticaret, hukuk alanlarında tercih yapıyorlar.

YKS için özel destek kursları var mı?

Bizim Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre 180 iş gününde bir öğretim yılı tamamlanıyor. Tümünü planladığımızda zaten İtalyan devlet liselerinin -ki bizim kategorimiz İtalyan fen lisesidir-, yapması gereken asgari ders saatini ancak tamamlıyoruz. Bunun dışında kurs yapma şansımız yok. Bu nedenle Türkiye’deki üniversitelere öğrenci hazırlayan bir okul olmadığımızı açık bir şekilde söyleriz. Velilere bunu aktarırız. Biz son güne kadar devamlılık ararız. YKS’ye hazırlanan öğrencilerimiz söz konusu ama okuldan sonra yaparlar bunu. Bunu yapacak öğretmenimiz de yok. Bizim öğretmenler üniversite sınav sistemini bilmez, çünkü İtalyan öğretmenler.

NASIL BURS VERİYOR?

-Toplam öğrenci sayısı içinde burslu öğrencilerin oranı nedir? Nasıl burs veriliyor?

Özel okulların uyguladığı sistemin uyguladığı bir sistemimiz yok. Bizim yabancı özel okul statasünde bir İtalyan devlet okuluyuz. MEB’in zorunlu yüzde 3’lük ücretsiz okuma kontenjanını uygularız. Bunu da yüzde 3 olarak uygulamıyoruz, geçen sene 5 uyguladık. Bu sene artma imkanı var. Biz aslında aday öğrencilerimize okula kayıt olmadan burs ilan ettik diyebiliriz. Çünkü önümüzdeki dönem için kayıt ücretimiz 64 bin 500 TL. Bu geçen seneye göre yüzde 20 bir artış. Bu zaten adı konmamış bir burs olarak adlandırılabilir. Ama şimdilik yüzde 5 bir burs öngörüyoruz. İhtiyaç bursu olacak. Yoksunluk belgelerinin tümünü isteriz. Her öğrenci velisinin gelir gider tabloları incelenerek, karar verilir.

Yine bu sene başladığımız uygulamadan söz edeyim. Bu sene birinci kayıt döneminde sadece ilk seneye mahsus olmak üzere bizi tercih eden en yüksek puanlı  ilk 15 öğrenciye yüzde 100 burs veriyoruz.  Yine ilk seneye mahsus 1. Kayıt döneminde kayıt yaptıran en yüksek puanlı 16’ncıdan 25’nci dahil yüzde 20 burs veriyoruz. Dil sertifikası sınavından başarıyla geçenlere de yüzde 20-yüzde 10 kayıt indirimleri alırlar.

KAYIT SÜRECİNDE VELİLERE ÖNERİLER

-Bu yıl çok sınırlı bir dönemde kayıtlar tamamlanacak, sadece 1 kez önkayıt-kesin kayıt dönemi ardından serbest kayıt dönemi olacak. Velilere ne önerirsiniz?

Birinci kriter çok iyi karar vermiş olmalı. Öğrencilerle birlikte bu karar alınmalı. Öğrencinin özellikleri hesaba katılmalı. Neden seçiyoruz bu okulu, ne amaçlıyoruz sorularının yanıtlarının çok net olması lazım. Şuna çok rastlıyoruz: Bir yabancı okul olsun da. Puanı nereyi tutarsa tutsun ama bir yabancı okul olsun, bu sağlıklı değil. Neden seçmeliyim sorusunu iyi sorması gerekiyor.

Önkayıt nasıl yapılacak?

-Bizde önkayıt online değildir. Yüz yüze olmalı. Veli gelmeli ya da yetkilendirilmiş birisi olmalı. Kesin kayıtta ebeveynler ya da noterden yetkilendirilmiş biri olmalı.

-Puanı eşit öğrencilerin yerleştirmelerinde hangi kriterleri kullanacaksınız?

Herşeyleri eşitse yaşı küçük olana öncelik veriliyor.

NEDEN İTALYAN LİSESİ

-Neden İtalyan Lisesi’ni tercih etmeliler?

Biz sürecin yaşanan süreci öne alan eğitim odaklıyız, sonuç odaklı, yaşanan süreci ıskalayan bir bakışa sahip değiliz. Bizim okulumuzda 8 saatlik ders gününde ve sonrasındaki kulüp, proje çalışmalarında her bir anı çok değerli ve değer üreten bir okul olduğumuzu iddia ediyorum. O yüzden sonuca odaklı, sadece üniversiteye sokmaya odaklı hedefleri üzerinden tanımlanan bir okul değiliz. Öğrencilerin mutluluğunun yanında entelektüel, sanatsal ve rafine bakış açısına sahip, evrensel değerleri, yerel değerleri sentezleyebilen, akılcı ve demokratik değerlere her zaman üstünlük veren ve onları savunan, içselleştirmiş öğrenciler yetiştiriyoruz. Bu cografyada olmasına rağmen bu okul bir İtalyan lisesiyiz, bu okul coğrafi olarak burada. Sadece 12 tane kültür öğretmenimiz dışında öğretmenleri, müfredatı İtalyan kriterleri. 

27-06-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş