Arama sonuçları

Kaçak dini eğitime yargı zırhı

Kaçak dini eğitime yargı zırhı

Marmaris’te, “Küçük çocuklar bir evde kaçak olarak yatılı eğitiliyor” gerekçesiyle yapılan suç duyurusuna yönelik soruşturmaya Başsavcılık “Eğitim-öğretim hakkı engellenemez” gerekçesiyle izin vermedi.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, cemaatler, Enes Kara’nın intiharının ardından bir kez daha tartışmaya açılırken Muğla Marmaris’te, “Küçük yaştaki çocuklar bir evde izinsiz yatılı eğitiliyor” gerekçesiyle yapılan suç duyurusu, “Soruşturma yapılmasına yer olmadığı” kararıyla geri çevrildi. Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı, “Eğitim öğretim hakkının engellenmesine neden olacağı” gerekçesiyle açık adresi belirtilen ve cemaatin yatılı dini eğitim amaçlı kullandığı iddia edilen eve yönelik soruşturma izni vermedi. Küçük çocuklara yatılı kaçak dini eğitim veriliyor” konulu suç duyurusunun 6 Ocak’ta yapılması, “Soruşturma yapılmasına yer yoktur” kararının başvurudan yalnızca bir gün sonra, 7 Ocak’ta alınması dikkati çekti.

6 Ocak’ta Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığına, “Küçük yaşta çocukların izinsiz yatılı eğitilmesi” konulu suç duyurusunda bulunuldu. Başvurucu, Marmaris Beldibi Mahallesi’ndeki bir evde küçük yaşta çocukların yatılı dini eğitim gördüğünü ifade etti. Başvurucu, soruşturma yapılarak şüphelilerin cezalandırılmasını talep etti.

HAKLAR AKILLARINA GELDİ

Başvuruyu inceleyen Başsavcılık, skandal bir karara imza attı. Anayasa’nın, “Çocuğun dini eğitimini belirleme hakkı ana ve babaya aittir” maddelerine vurgu yapan Başsavcılığın kararında, şunlar kaydedildi:

Anayasa’dan kaynaklanan bu hakkın bu hak ve hürriyetlerin kullanılmasının mevzuata göre suç teşkil etmediği, aksine bu hakların engellenmesi durumunda Türk Ceza Kanunu’nun 112’nci Maddesi ile düzenlenen eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi, 115’inci Maddesi ile düzenlenen inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasının engellenmesi suçlarının oluşacağı anlaşılmaktadır. İhbar konusu hakkında kamu adına soruşturma yapılmasına yer olmadığına karar verildi.”

DERS ALINMADI

Kararı BirGün’e değerlendiren Eğitim Sen Marmaris Temsilcisi Altan Kumbasar, “Aladağ’da, Karaman’da, Antalya’da ve son olarak Elazığ’da yaşananlar hepimizi derinden üzdü. Bu karar ise tüm bu yaşananlardan hiçbir ders alınmadığını ortaya koydu” dedi. Küçük yaştaki kız çocuklarının girip çıktığı evde ne yapıldığının belli olmadığına dikkati çeken Kumbasar, “Evin bulunduğu sokaktaki yurttaşlar, ‘Çocuklar kimseyle muhatap olmuyor, sessizce eve girip çıkıyorlar, endişeleniyoruz’ diyor. Bu evde kimlerin, çocuklara ne amaçla eğitim verdiğinin mutlaka araştırılması gerekiyor” diye konuştu. Kumbasar son olarak, eğitim ve öğretim hizmetlerinin yalnızca kamu eliyle yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

DEVLET DESTEKLİYOR

Veli-der Marmaris Şube Başkanı Özgür Çağlı ise “Skandal” olarak değerlendirdiği karara yönelik şunları söyledi: “Bu evin, kaçak yurt olarak işletildiğimi öğrendik. Daha önce cemaat yurtlarında yaşananlar hiçbir şekilde ders alınmaması bizi üzüyor. Marmaris’teki bu ev kontrolsüz şekilde faaliyetlerini sürdürüyor. Çocuklarımızın cemaatlerin eline teslim edilmemesi için mücadelemizi sürdürüyoruz. Ama devlet, bırakın bunların engellemeyi, olağanüstü bir çaba ile destekliyor.”

15-01-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş