Arama sonuçları

Kadın öğretmenlerin yüzde 44'ü mesleğini bireysel ilgi için seçiyor

Kadın öğretmenlerin yüzde 44'ü  mesleğini bireysel ilgi için seçiyor

Kadın öğretmenlerin yüzde 44'ü mesleğini bireysel ilgi için seçiyor. Eğitim Bir-Sen'in "Kadın Öğretmenlerin Çalışma Hayatı"na ilişkin araştırmasında, kadın öğretmenlerin yüzde 44,9'unun mesleği bireysel ilgi nedeniyle seçtiği belirlendi.

Ankara, Balıkesir, Bursa, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kayseri, Malatya, Mersin, Samsun, Şanlıurfa ve Trabzon'da 2 bin 717 kadın öğretmen ve yönetici uygulanan anketler aracılığıyla araştırma yapıldı.

KADIN ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 44'Ü MESLEĞİNİ BİREYSEL İLGİ İÇİN SEÇİYOR

Rapora göre, araştırmada kadın öğretmenler ve yöneticilere öğretmenlik mesleğini neden tercih ettikleri soruldu. Katılımcıların yüzde 44,9'u öğretmenlik mesleğini "bireysel ilgi", yüzde 14,3'ü öğretmenini rol model alması, yüzde 13,7 mesleğin kadınlar açısından daha rahat çalışma koşulları sunması ve yüzde 12.1'i ailelerinin yönlendirmesi dolayısıyla mesleği seçtiğini belirtti.

Diğer taraftan, öğretmenlik mesleğini seçerken, kamu sektöründe istihdamın sağladığı iş güvencesinin etkili olduğunu ifade eden katılımcıların oranı yüzde 8,9 iken, maaş düzeyinin etkili olduğunu belirten katılımcıların oranı sadece yüzde 0,1 oldu. Kadın öğretmenlerin yüzde 6'lık oranı da diğer nedenlerle mesleği tercih ettiklerini kaydetti.

10 ÖĞRETMENDEN 8’İ ÖĞRENCİ DİSİPLİNSİZİĞİNDEN ŞİKAYETÇİ

Araştırmada katılımcılara yaptıkları iş ile ilgili olarak kendilerini en çok zorlayan faktörlere ilişkin görüşleri de soruldu. İşe ilişkin zorlayıcı faktörler açısından katılımcıların en çok üzerinde durdukları ders dışı iş yükü, velilerin ilgisiz veya baskıcı olmaları, maaş düzeyi, öğrenci disiplinsizliği, idarenin tavrı, okul iklimi ve meslektaşlarla ilişkileri oldu.

Araştırma kapsamında katılımcıların yüzde 80,9'ü öğrenci disiplinsizliğini işe ilişkin zorlayıcı faktör olarak belirtti. Yüzde 19,1'i işi açısından zorlayıcı olmadığını ifade etti. Ders dışı iş yükü zorlayıcı olarak gören katılımcıların oranı yüzde 76,6 iken, görmeyenlerin oranı yüzde 23,4 oldu. Maaş seviyesinin zorlayıcı olarak gören katılımcıların oranı ise yüzde 77,3, görmeyenlerin oranı yüzde 22,7 olarak belirlendi.

Veli ilgisizliği veya baskısı zorlayıcı olarak gören katılımcıların oranı yüzde 67,3 iken görmeyenlerin oranı ise 32,7 olarak gerçekleşti.

Ortalama sınıf mevcudunu zorlayıcı olarak gören katılımcıların oranı yüzde 62,5, görmeyenlerin oranı ise yüzde 37,5 oldu. Öte yandan idarenin yaklaşımı zorlayıcı olarak gören katılımcıların oranı yüzde 37, okulda görev yapan diğer öğretmenlerle ilişkiler zorlayıcı olarak gören katılımcıların oranı da yüzde 27,9 olarak belirlendi.

 Araştırmaya katılan kadınların ise yüzde 71'i yönetici olmak istemediklerini dile getirdi.

"KADIN ÖĞRETMENLERİN ÇALIŞIRKEN HANGİ ZORLUKLARLA KARŞILAŞTIĞINI İNCELEDİK"

Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kadınların, anaç, şefkatli ve özverili tavrı ile empati yeteneği sayesinde öğretmenlik mesleğine artı değer kattığını söyledi.

05-03-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş