Arama sonuçları

Kadın üniversitesine bütçe, ikili ve özel eğitime erteleme

Kadın üniversitesine bütçe, ikili ve özel eğitime erteleme

Kadın üniversitesine bütçe, ikili eğitime erteleme. Türkiye’nin içinde olduğu ekonomik darboğaz, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) performans hedeflerini de olumsuz etkiledi. BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, MEB, 2019 yılında tamamlanması öngörülen birçok projeyi, “tasarruf tedbirleri” gerekçesiyle durdurdu.

KADIN ÜNİVERSİTESİNE BÜTÇE, İKİLİ EĞİTİME ERTELEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Japonya ziyaretinin ardından gündeme gelen kadın üniversitelerine ise MEB’in faaliyet raporunda yer verildi. Raporda “Japonya örneği incelenerek sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği kadın üniversiteleri kurulacaktır” dendi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerin uyumunun sağlanmasına yönelik başlattığı öğretmen eğitimleri kapsamında yapılması planlanan faaliyetlerin büyük bölümü, ekonomik nedenlerle rafa kaldırıldı.

TASARRUF TEDBİRİ

Bakanlığın, “Engeli Olan Çocuklar İçin Kapsayıcı Erken Çocukluk Eğitimi” projesi kapsamında 868 okul öncesi öğretmeni ve 332 ilkokul sınıf öğretmeni olmak üzere toplam bin 200 öğretmene kapsayıcı uygulamalı eğitim verildi. Projeye faaliyetleri ile pilot uygulamaların halen devam ettiğini bildiren Bakanlık, proje kapsamı dışında yapılması planlanan eğitim faaliyetlerinin ise “Tasarruf tedbirleri” nedeniyle gerçekleştirilemediğini açıkladı.

PROJE STOKU ARTIRILAMADI

MEB’in 2019 yılındaki faaliyetleri içeren raporda, ikili eğitim sorununun, farklı genel müdürlüklerden temin edilen ya da kiralanan binalara valiliklerin talepleri doğrultusunda açılan yeni okullar ile geçilmeye çalışıldığı ifade edilerek, “Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde belirtilen tasarruf tedbirleri kapsamında 2019 Yılı Devlet Yatırım Programı’na yeni proje alınmaması nedeniyle proje stoku artırılamamıştır” denildi.

İktidarın, “Gözbebeği” konumunda imam hatip okulları da tasarruf tedbirlerinden etkilendi. Raporda, inşaatı devam eden imam hatip liseleri için 2019 yılında 460 milyon TL ayrıldığı kaydedilerek, “Tasarruf tedbirleri nedeniyle Anadolu imam hatip liseleri için yeni proje bulunmamaktadır” ifadesi kullanıldı.

Eğitim alanında, tasarruf gerekçesiyle rafa kaldırılan ya da iptal edilen hedefler bunlarla da sınırlı kalmadı. Yurtdışında yapılan Türkçe eğitim öğretim faaliyetlerinde başarılı olan öğrencilerin ödüllendirilmesi planı da tasarruf tedbirleri gereğince iptal edildi.

MEB, okullaşma oranlarının düşük olduğu bölgelerde eğitimin önemi hakkında yapılacak farkındalık çalışmalarını da “Tasarruf tedbirleri” diyerek hayata geçirmedi.

TALEPLER İLE KONTENJANLAR UYUMSUZ

Proje ve hedeflerini ekonomik nedenlerle gerçekleştiremeyen MEB’in 2019 Yılı Faaliyet Raporu’nda, itiraf niteliğinde şu bazı değerlendirmelere de yer verildi:

  • Derslik başına düşen öğrenci sayısında bölgesel farklılıklar ve ikili eğitim uygulamalarının olması.
  • Haftalık ders saatlerinin ve zorunlu derslerin öğrencilerin gelişim düzeylerine uygunluğuna ilişkin sorunların olması.
  • Eğitim ve öğretim analizi sonucu bölgesel farklılıkların bulunması.
  • Ortaöğretimde okul türü kontenjanlarının öğrenci ve veli talepleri ile uyumsuzluğu.

05-03-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş