Arama sonuçları

Kapanacak liselere neden öğrenci alındı?

Kapanacak liselere neden öğrenci alındı?

Kapanacak liselere neden öğrenci alındı? Son günlerde kamuoyunun gündeminden yine eğitim düşmüyor. Bu kez tartışılan konu dershanelerin dönüşüm sürecinde ara bir kurum olarak ortaya çıkan temel liseler ile özel öğretim kurslarının 2019 Haziran ayından itibaren kapanacak olması.

Dün Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Antalya’da açılışını yaptığı Türkiye Özel Okullar Derneği’nin geleneksel eğitim sempozyumunda bu kurumların yasal olarak kapatılacağının belli olduğunu hatırlatarak, “Yıllar önce bu konularla ilgili somut bilgi paylaşılmasına rağmen bu ilan edildiğinde insanların şaşırmasına çok şaşırdım” diyordu.

KAPANACAK LİSELERE NEDEN ÖĞRENCİ ALINDI?

Doğrudur, temel liselerin kapatılacağı belli. Çünkü dönüşüm sürecinde bu kurumlar 4 yıl sonra dönüşecekleri okulları taahhüt ederek, temel lise oldular ve öğrenci almaya başladılar. 2018-2019 öğretim yılında da bu kurumlar taahhüt ettikleri eğitim kurumlarına dönüşecek. Gerçi Milli Eğitim Bakanlığı, bu okullarla ilgili yeni bir karar aldı ve “taahhüt ettikleri” kurumların dışında başka bir kurumu daha seçme hakkı tanıdı. Örneğin bir temel lise 4 yılın sonunda lise olarak dönüşeceğini taahhüt ettiyse, bu kararından vazgeçebilir; anaokul ya da ilkokul olabilir.

ŞAŞIRILACAK NOKTA HANGİSİ?

Ancak burada asıl şaşırılması gereken nokta, kapanacağı kesin olan bu okullara neden öğrenci alınmasına izin verildi? Yani bu okullar kesin bu yıl kapanacağına göre neden 2018-2019 öğretim yılı için 9’uncu sınıflarına öğrenci alındı?

Bu öğretim yılının sonunda kapanacak 890 temel lisede 160 bin 560 öğrenci öğrenim görüyor. Bu öğrencilerin 77 bini 12’inci sınıf öğrencisi. Yani bu yıl mezun olacaklar. Geriye kalan yaklaşık 80 bin öğrenci ise temel liseler kapanınca ne olacak?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bu öğrencilerin bazılarının dönüşecek temel liselerin liselerine gidebileceğini, geriye kalanların ise nakil kuralları gereği devlet liselerine geçebileceklerini söylüyor.

NASIL GEÇİŞ YAPACAKLAR?

Ancak her temel lise, ‘lise’ olarak dönüşmeyecek. Bu öğrencilerin devlet okullarına geçişleri ise 9’uncu sınıf öğrencileri için eğer sınavla öğrenci alan okullara gideceklerse LGS puanlarına göre olacak. Sınava girmeyenler ise sınavsız öğrenci alan liselere nakil yapacak. 10 ve 11’inci sınıf öğrencileri ise onların liseli olduğu dönemde TEOG geçerli olduğu için devlet liselerinin ara sınıflarına ancak TEOG puanlarıyla geçiş yapabilecek.

TEK BİR ÖĞRENCİ BİLE MAĞDUR OLACAKSA

Belki “18 milyon öğrenci arasında 80 bin öğrencinin sorunu neden tartışılıyor?” diyenler çıkacaktır ki; bunu en yetkili ağızlardan bile duyuyoruz. Unutmayalım ki, tek bir öğrencinin mağduriyeti bile gözardı edilecek bir konu değildir. Eğer biz bir sorunu “sayının büyüklüğüne” göre tartışmaya başlarsak o zaman hak ve hakkaniyetten nasıl söz edebiliriz?

31-01-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş