Arama sonuçları

Kapılar yüzlerine kapandı

Kapılar yüzlerine kapandı

Bu yıl 2.6 milyon adayın katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS), birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) dün gerçekleştirildi.

Milliyet Gazetesi'nden Mine Özdemir Güneli'nin haberine göre, 2 milyon 592 bin 579 adayın ter döktüğü TYT’nin başlangıcında saniye farkıyla geç kaldıkları için sınava alınmayan adayların yürekleri burkan feryatları güne damga vurdu. Sınav dün saat 10.15’te başladı.

SINAVA GEÇ KALDILAR

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) uyguladığı karar gereği adaylar, saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmadı. ÖSYM, 2011’de üniversite sınavlarında yaşanan şifre skandalı nedeniyle kuralları katılaştırdı. 2017’de de sınava giriş kuralında saat sınırlaması getirdi. Kimi adaylar bu kuralı bilmediği için kimileri de giriş belgelerini ve kimlik kartlarını unuttukları ya da trafikte kaldıkları için sınava geç kaldı. Tüm yalvarmalara ve çevredeki velilerin müdahale etmesine rağmen sınav binalarına alınmayan adaylar, gözyaşlarına hakim olamadı, içlerinde sinir krizi geçirenler de vardı. Bu kural nedeniyle önceki yıllarda da birçok aday, sınava giremedi. Adaylar ve veliler, “Bu durumdaki öğrenciler için ayrı sınıf açmak çok mu zor, ÖSYM bu kuralı esnetemez mi?” diye kurala tepki gösteriyorlar.

Yurt genelinden birkaç saniye ya da dakikayla sınavı kaçıran adayların yaşadıkları mağduriyeti derledik:

SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ

Hatay’da sınava geciktiği için salona alınmayan işitme engelli Didem Öğdü, gözyaşlarına boğuldu. TYT’ye girmek için saat 10.00’da Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’ne gelen Öğdü, sınav salonunu karıştırıp başka fakülteye gitti. Saat 10.15’teki sınav için çevredekilerin yardımıyla Eğitim Fakültesi önüne gelen Öğdü, geciktiği için salona alınmadı. Fakülte önünde sinir krizi geçiren ve dakikalarca gözyaşı döken Öğdü’yü veliler teselli etmeye çalıştı. Telefona yazdığı mesajlarla iletişim kurmaya çalışan Didem Öğdü’yü, polisler evine götürdü.

POLİS: "HAKKINI HELAL ET"

Çanakkale’de sınava ÇOMÜ Terzioğlu Yerleşkesi’ndeki Sağlık Hizmetleri MYO’da girecek olan bir kız öğrenci, yanlışlıkla Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne gitti. Trafik polisi tarafından sınava yetiştirilmeye çalışılan kız öğrenci, saniyeler önce kapılar kapandığı için içeri alınmadı. Öğrenci büyük üzüntü yaşarken onun için seferber olan polis de “Çok uğraştık ama olmadı. Kızım hakkını helal et” dedi.

Burdur’da hastane teknisyeni Seyhan Aktan (43), 3 dakika geç kaldığı için sınava alınmadı. Aktan, nöbetten çıkıp sınava yetişmeye çalıştığını söyledi.

TARTIŞMA ÇIKTI

Antalya’daki 75. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi’nin önünde sınav nedeniyle uzun araç kuyrukları oluştu. Saatler 10.00’u gösterdiğinde sınav merkezi sorumlusu son uyarıları yaparak okul kapısını zincirle kapatarak asma kilit astı. 3 dakika geç gelen iki öğrenci sınava girmek istedi. Görevli kapıyı açmayınca kapı önündeki vatandaşlar görevliyle tartıştılar.

"AÇ, AÇ" TEZAHÜRATIYLA SINAVA GİRMEYİ BAŞARDI

Birçok yerde saat 10.00’dan sonra gelen adaylar TYT’ye alınmazken, bazı yerlerde velilerin tezahüratı karşısında görevliler, geç kalan öğrencilere kapıları açtı. Konya’da benzer bir durum yaşandı. Konya Selçuk Üniversitesi’nde sınava saniyelerle geç kalan bir aday, içeri alınmadı. Velilerin ‘aç, aç’ diye tezahürat yapmasıyla görevliler, kapıyı açıp, genci fakülteye aldı.

27-06-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş