Arama sonuçları

Kayıt yaptırmayan üniversite hakkını kaybetti

Kayıt yaptırmayan üniversite hakkını kaybetti

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazananlar eğer 7 Ağustos'a kadar üniversitelere kayıt yaptırmadılarsa bu yıl için üniversiteli olma haklarını kaybetti.  

2015 ÖSYS sonuçlarıyla bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adaylar, bu yıl devlete ait üniversitelere isterlerse e-Devlet üzerinden de 5 Ağustos'a kadar kayıt yaptırdı. Kayıt için e-Devlet şifresiyle https://www.turkiye.gov.tr adresine ya da e-Devlet mobil uygulamasına giriş yapmak ve e-hizmetler sekmesindeki "Üniversite e-kayıt" hizmetini tıklamak yeterli olacak. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlemlerini tamamlayacak.

BELGENİZ EKSİK OLMASIN

Elektronik kaydı tercih etmeyen veya zorunlu nedenlerle elektronik kaydı yapılamayan öğrenciler ise 7 Ağustos'a kadar yerleştiği yükseköğretim kurumuna bizzat başvurarak kayıt olabilecek. Posta ile kayıt yapılmayacak. Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmeyecek ve belgeler eksik ise kayıt alınmayacak. 

KAYIT YAPTIRMAZSANIZ NE OLACAK?

Süresi içinde şahsen kayıt veya e-kayıt yaptırmayan ve işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedecek. Yükseköğretim kurumları, kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilecek. Üniversiteler, gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptıran adaylar hakkında gerekli yasal işlemleri yapabilecek.

GELECEK YIL PUANINIZ DÜŞžECEK

Bir yükseköğretim kurumuna yerleştiğiniz halde kayıt yaptırmasanız bile gelecek yıl sınava girdiğinizde ortaöğretim başarı puanınız yarıya düşecek. Kayıt tarihi içinde kaydını yaptırmayan ise üniversiteli olma hakkını kaybedecek. Bir yükseköğretim programına yerleşenlerin de kayıt yaptırmasalar bile ek yerleştirmeye başvuru hakkı yok. Ek yerleştirme için herhangi bir yükseköğretim programına yerleşmemiş olmanız gerekiyor.  

KAYIT İÇİN NELER GEREKİYOR?

Kayıt için gerekli belgeler ise şöyle:

Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi, aday ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmi belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılıyor), 12 adet fotoğraf, katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesiyle ilgili belge, kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri.

KREDİ İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?

ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından "http://kamu.turkiye.gov.tr" internet adresinde görülebilecek. Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na başvurmaları gerekiyor.

Kazanan adayların bilgileri, yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamda iletilecek.

Haber: Petek SAMATYALI (pervinkaplan.com)

Fotoğraf: Yaşar Üniversitesi 

Bu blog AA abonesidir

03-08-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş