Arama sonuçları

KDV indirimini: Nasıl alacaksınız? Erken ödemelerde ne yapılacak?

KDV indirimini: Nasıl alacaksınız? Erken ödemelerde ne yapılacak?

KDV indirimini: Nasıl alacaksınız? Erken ödemelerde ne yapılacak? 30 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile özel öğretim kurumları, üniversiteler ve yüksekokullarda öğrenim ücretlerinde yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 1’e düştü. Bu durum 1 Eylül 2020 tarihinden itibaren geçerli. Veliler ise bu indirim oranını nasıl alacaklarının yanı sıra erken ödeme, peşin ödeme yapan ya da taksitlendirilen öğrenim ücretlerinde bu iadenin nasıl olacağını merak ediyor. 5 özel öğretim kurumları dernekleri yaptıkları ortak açıklamada velilere KDV indirim oranının iadesi konusunda kurumları “hassasiyet” göstermeleri konusunda uyarırken, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) da aynı yönde uyarı geldi. Bakanlık özel öğretim kurumlarını bu iadeleri yapmaları konusunda uyardı ve aksi halde para cezası ile karşılaşacaklarını söyledi.

 

KDV İNDİRİMİ: NASIL ALACAKSINIZ? ERKEN ÖDEMELERDE NE YAPILACAK?

 

Peki veliler özel öğretim kurumlarından bu ücretleri nasıl alacak? Erken ve peşin ödeyenlere bu indirim iadeleri nasıl nasıl yapılacak? Sorularımızı pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz olan Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER)  Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşel yanıtladı.

DERNEKLER OLARAK KURUMLARI UYARDIK

Biz de kurumlarımızı vergi indiriminin iadesi konusunda uyardık. Kamuoyunda bazen düzensizlikler oluyor. Şöyle bir okul KDV’yi nasıl ödeyeceğini henüz hesaplayamıyor. Bir kısmı taksitler halinde ödüyor. Bazıları geçen senenin yemek ve servis paralarında aksamalar yapmış. Biz de çatı dernekler olarak düzenleyelim dedik. Bu hem okullarımızı bilgilendirme amaçlı hem de devletin verdiği avantajı vatandaşa yansıtma konusunda hassasiyeti hatırlatmak istedim.

PEŞİN VE TAKSİTLİ ÖDEYENLER NASIL ALACAK?

Özel okullar 2020-2021 öğretim yılı ücretlerini KDV dahil belirledi. Ama uzun süredir mart ayından itibaren erken kayıt alıyoruz ve kayıtları yüzde 8 KDV ile yapmış olduk. Biz de genelde adet şudur. Alınan ücretler avans olarak yazılır ve daha sonra her ay fatura kesildikçe bu paralar mali kayıt olarak işlenir. Zaten çoğu okul böyle yaptı. Okullara peşin para ödeyen velilerimiz verdikleri KDV’yi geri alacaklar. Taksitli ödemelerde de her taksitte yüzde 7 KDV’yi alacak. Eğer okullarımız bunun dışında ekonomik tasarruf sağlıyorsa yani yüz yüze eğitim değil, online eğitim olur da ekonomik tasarruf sağlarsa bunu da aynı şekilde veliye yansıtacaktır. Zaten veli hiçbir şekilde yemediği yemeğin parasını, kullanmadığı servisin parasını ödemez.

VELİLER KDV İNDİRİMİ DEVLET YAPTI, ÖZEL OKULLAR DA YAPACAK MI DİYE SORUYOR?

 

Ama burada isteklerin de çok dikkatli olması gerek. Bazı veliler diyor ki bu pandemi yılı fiyatlar düşsün. Peki tamam da öğretmenlere maaş ödenmesin mi, kirasını vermesin mi, yatırım yapmasın mı, okulun temel giderleri yok mu? Okul sıkıntı içine mi sürüklensin? Bunu da abartmamak gerek.

 

BAZI OKULLAR DEVLETTEN ALACAĞIMIZ VAR, VELİYE BEKLEYİN DİYORLAR

 

Burada faturası kesilmiş ve devlete KDV’si verilmişse o zaman durum farklı. Ama fatura kesilmemiş, para avans olarak alınmış ve fatura eylül ayında kesilecek ise farklı ve okulun bu konuda söyleyebileceği hiçbir şey yok. O zaman KDV’yi mutlaka geri iade edecek. Her fatura döneminde. Fatura kesildikçe de iade edebilir baştan da iade edebilir ama fatura artık yeni dönem için kesilecek. Bazı okullar erken kayıt için de devlete fatura kesmiş. Bu durumda devlete para ödenmiş. Bu konuda Maliye Bakanlığı bir çalışma yapıyor. Okulların Maliye’den iade talebi olabilecek ve iadeyi aldığı zaman onu da veliye verecek. Mahsuplaşma ya da iade olabilir bu konuda.

Burada KDV  devlete ödenmiş. Veli faturasında görüyor. Almış mı almamış mı? Faturayı vermeden okulun devlete ödediğini söyleme imkanı yok. KDV okulun kazancı değildir. Veliden alır, kendi ödediği KDV’leri düşer, geri kalanı devlete yatırır. Şimdi devlete yatırmayacağına göre vatandaşa bunu iade etmesi gerek. Devlete vereceğini veliye verecek. Bu anlamda konu net.

ÖDEMEME SÖZ KONUSU OLABİLİR Mİ?

Hayır zaten devlet de müdahale eder. Maliye Bakanlığı ‘Ben senden KDV almıyorum, bu senin cebinde kalsın’ diyecek değil. Bu konuda veliler endişe etmesinler, okullar KDV iadesi yapacak. Ama burada bir şöyle durum var.

Okullar kendilerinden yemekten, KDV dahil hesaplamaya göre ayarlamış durumda.

YANİ PARALARI HARCADILAR MI?

Geçici sıkışıklıklar olabilir bazı okullarda. Velinin bu konuda sabırlı olması lazım. Okul bunu ödeyecek. Bir özel okulun velileriyle diyologunun iyi olması, velilerin okula güvenmesi gerekir. Veliler hakkının yendiğini düşündüğünü okulda çocuğunu okutmaz.  Bir de hiç bir şey gizli kalmaz. Sosyal medyada konuşulur. Biz üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Sıkıntı yaşadıkları zaman velilerle ilgileneceğiz. Bizim için önemli olan okulları sağlıklı açmak ve çocukları okutmak. Biz özel okullar olarak bu yıl kar beklentisi içinde değiliz. Bu yıl okulların ayakta durabileceği kadar bir gelir bizim için yeterli. Biz zaten özel okullar olarak bu yılı feda yılı olarak ilan ettik. Geçici sıkışıklık yaşayan aileleri de okullar idare ediyor. Birilerinin karalamaya çalıştığı gibi özel okullar para peşinde koşmuyor. Türkiye’de kaç tane holding, büyük zengin okul işine girdi? Okul işi çok karlı bir iş olsa Türkiye’nin en zengin yatırımcıları bu alana girerler.

KDV SADECE ÖĞRENİM ÜCRETİNİ Mİ KAPSIYOR?

Yemekteki KDV aslında 30 Ocak’a kadar indirim içinde. Ama orada iade doğrudan yapamazlar. Ocak’tan sonra ne olacağı belli değil. Yıl sonu itibarıyla bakacak. Okullar yemeğe de servise de öğrenim ücretine de fatura kesiyor. Veli orada görebilir yüzde kaç KDV ile kesilmiş. Yemek KDV’si bu karardan çok önce düşürülmüştü ama pandemi dönemi olduğu için orada söz konusu olmadı. Ama yemekte de KDV devam ederse yemekteki KDV de aynı şekilde düşme durumu söz konusu olacak.

Ama şu anda yapılması gereken öğrenim ücretlerindeki KDV’yi velilere iade etmek.

Her taksit geldiğinde düşer. Karışıklık olmaması için son taksitten tümünün düşülmesi yeterli.

 

ÜNİVERSİTELERDE DE İADE OLACAK MI?

 

Üniversiteye yeni başlayacak öğrencilerin böyle bir sorunu yok ama eskiler kayıt yeniledi para ödedi orada bir para söz konusu olacak.

 

OKULLAR 21 EYLÜL’DE AÇILABİLİR Mİ?

 

21 Eylül’de açılacağını düşünüyorum. Çünkü dünyada da açılıyor. Demek ki bizde de açılması gerekiyor. Çünkü Türkiye ve dünyanın bütün ülkeleri normamleşme süreci içine girmek durumunda.  Okullar açılsın ama rastgele, pandemiyi körükleyecek şekilde açılmasın. Şu anda zaten okul öncesi, 8 ve 12 kursta, yüz yüze eğitimde. 1 ve 2’ler de bir an önce açılmalı. Çünkü bu çocukların okuma yazma sıkıntıları başlar. Sonra başka sınıflar da katılır. Toptancı yaklaşım içine girmemek gerekiyor. Açılmaya müsait olan yerler, mesela hiç vaka olmayan köy okulu neden açılmasın? Ya da öğrenci sayıları çok düşük okullar, Trakya’da öğrenci sayısı az çok okul var. Bunlar neden açılmasın. Kalabalık sınıflarda da belli periyotlar konabilir. Biz okulları açmadığımız zaman eğitimde eşitsizliği getiriyoruz.

04-09-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş