Arama sonuçları

Kınama cezası yok, toplum hizmeti var

Kınama cezası yok, toplum hizmeti var

Kınama cezası yok, toplum hizmeti var. Liseliye kınama cezası yerine toplum hizmeti. Liselerde yalan söylemek, kılık ve kıyafete ilişkin hükümlere uymamak, çevresini kirletmek, yapması gereken görevleri yapmamak, tütün bulundurmak, başkasına ait eşyaları almak,  törenlere katılmamak, kaba ve saygısız davranmak gibi faaliyetlerde bulunan öğrenci kınama cezası alıyordu. Ancak bundan sonra bu fiileri yapan öğrenciler toplum hizmeti yapacak. Ancak bu hizmetin ne olduğu, hangi kurumlarda ve nasıl yapılacağı belli değil. 

KINAMA CEZASI YOK, TOPLUM HİZMETİ VAR

pervinkaplan.com yazarlarından Alaaddin Dinçer Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) “Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" değişikliklerini inceledi. 16 Eylül 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik devamsızlıktan sınavların yeniden düzenlenmesine kadar birçok değişikliği içeriyor. 

Bu değişikliklerden biri de kınama cezası yerine getirilen toplum hizmeti yaptırımı. Dinçer, yönetmelikte tartışmalı maddelerden birinin de bu düzenleme olduğunu söylüyor. Dinçer, şöyle diyor: “Toplum hizmetinde çalışma nasıl olacak? Bu hizmetlerde çalışırken çocuğun istismara uğramasının önüne nasıl geçilecek?” 

6 GÜN EMEK SÖMÜRÜSÜ DEĞİL Mİ?

Dinçer’in dikkatini çektiği bir başka nokta ise öğrencinin işletmelerde geçireceği mesleki eğitim süresi ile ilgili. Dinçer, şöyle konuşuyor: 

“İşletmelerde mesleki eğitim süresini reşit ise kendi isteği değilse velinin onayı ile 6 güne çıkarıyor. Çocuk reşitte olsa ailesinin onayı da olsa işletmelerde çalışmasının 6 güne çıkarılması çocuk emeğinin sömürülmesi, işverenlere sağlanmış bir olanaktır.”

YAZILI SINAV YERİNE MÜLAKAT

Dinçer’in yine yazısında vurguladığı yazılı sınav şartının kaldırılması. Bunun da yaratağı olumsuzluklar ile ilgili Dinçer, şöyle konuşuyor:

“İki yazılı sınav şartının kaldırılması iki mülakat yapılması anlamına gelmektedir. Mülakatların “şişirme not” denilen sorunu teşvik etme riski bulunmaktadır. Mülakatlarda çocukların yanlış yapmaları halinde arkadaşları önünde düşecekleri pozisyonların iyi düşünülmesi gerekmekte.” 

18-09-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş