Arama sonuçları

Kişiye özel ilanlar ve atamalar için ne yapılacak? YÖK Başkanı ne diyor?

Kişiye özel ilanlar ve atamalar için ne yapılacak? YÖK Başkanı ne diyor?

Kişiye özel ilanlar ve atamalar için ne yapılacak? YÖK Başkanı ne diyor? Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yükseköğretim kurumlarında akademik atamalarla ilgili şikayetlerin “farkında” olduklarını söyledi. "YÖK Akademik Kariyer-Liyakat Platformu” tanıtımının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Saraç’ın üniversitelerdeki atamalarla ilgili yaptığı açıklamalar şöyle:

AKADEMİK ATAMALARA İLİŞKİN ŞİKAYETLERİN FARKINDAYIZ

Akademideki atamalara ilişkin şikayetlerin farkındayız ama bu şikayetlerin ancak şeffaflık ve liyakati önceleyerek çözülebileceğini, önümüzdeki günlerde liyakat ve ehliyeti öne çıkaracak yeni kararlar alınacağını da ifade etmek isteriz. Akademide son günlerde yapılan atamalarda liyakat ve ehliyetin gözetilmediği, bu hususun da toplumsal vicdanı rahatsız ettiği yönünde çok yoğun ve dikkate alınması gereken şikayetler var. Bu tabii ki projeyle alınacak bir iki kararla düzeltilecek bir husus değil tek başına. Bir kültür meselesi. Bu kültürün yerleşmesi, yani liyakat ve ehliyetin yerleşmesi için de o süreçlerin kolaylaştırılması, arızi durumların sisteme sirayet etmesine engel olunması da icap ediyor. Bu yönde atılan çok önemli bir adım.

GENÇLERİN ŞİKAYETLERİ VAR

Gençlerimiz, liyakatli olduklarını ifade edip, kendilerinin ehliyetlerine ve liyakatlerine uygun bir tarzda bir sistem içerisinde üniversitelere intikal edemedikleri hususunu dile getiriyorlar ve bunların kamuoyuna yansıyan örnekleri de gerçekten de bizim ciddiye almamız gereken örnekler. Bu bağlamda biz üniversitelerimizde doktorasını bitiren üniversite öğretim üyesi adaylarımızı, ince bir mühendislikle belirlenen bir sistem dahilinde birleştireceğiz. Ama bunun ötesinde yeni YÖK olarak önümüzdeki haftalarda bu ilanlara yönelik yeni kararlar alacağımızı da ben burada ifade etmek isterim.

KİŞİYE ÖZEL İLANLAR

Özellikle Türkiye'de tek bir kişinin ihtisas yaptığı bir alana özgü özel şart konularak ilana çıkılması ne akademinin ne vatandaşlarımızın vicdanında kabul görecek bir husus değil. Ben bu kadarını ifade edeyim, bununla da ilgili önümüzdeki haftalarda bazı kararlar alacağız. Bununla ilgili çok basit, sade bir iki karar alacağız, genel geçer düzenleme yapacağız.

KÖTÜ GİDİŞİN ENGELLENMESİ GEREK

Çünkü bu kabul edilemez. Diğer taraftan sadece vicdanları yaralamasının ötesinde akademik gelişime daimi tekamülü de yani kaliteyi de engelleyici bir bariyer olarak çıkıyor önümüze. Neresinden bakarsak bakalım, bu hususun, bu kötü gidişin engellenmesi lazım. Tabii biz isteriz ki üniversitelerimiz kendilerine devrettiğimiz bu yetkiler çerçevesinde bunu üniversite bazında çözümlesinler. Fakat bu olmadığı takdirde Yükseköğretim Kurulunun da anayasadan kaynaklanan bazı yetkileri çerçevesinde bu konuya müdahale etmesi görev tanımına dahil oluyor. Bundan dolayı önümüzdeki haftalarda, çok kısa bir süre içerisinde çok basit, yalın bazı kararlar alacağız ve bunları tamim edeceğiz.”

 

12-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş