Arama sonuçları

Kitap zamları öğrencilerin belini büktü

Kitap zamları öğrencilerin belini büktü

Kağıt fiyatlarına gelen zamlar hem matbaacıların hem de öğrencilerin belini büküyor. Üniversite öğrencileri dersleri için gerekli olan kitapları yüksek fiyatlı olduğu için alamadığını, fotokopi çektirmek zorunda kaldığını söylerken; üniversiteye hazırlanan öğrenciler ise her dersten test kitap yerine, sadece temel derslerin kitaplarını alabildiklerini anlatıyor.

Sözcü'den Batuhan Serim'in haberine göre, kağıt fiyatları kitapçıları, yazılı basını, matbaacıları ve öğrencileri kara kara düşündürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2021’de en yüksek fiyat artışı yüzde 168 ile selülozik kâğıtlarda gerçekleşti.

Zam şampiyonu olan kağıt ürünlerindeki fiyat artışları matbaacıların sabit bir ücret belirlemesini engelliyor.

Başkent Üniversitesi Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu da, Ocak 2021 tarihinde birinci hamur kağıdın ton fiyatının 720 dolar iken; Ocak 2022’de bin 360 dolara çıktığını belirtti. TL bazında yaklaşık yüzde 260 artış yaşandığına dikkat çekti.

Bu durum esnafı zor duruma sokarken, ekonomik sıkıntı içinde okumaya çalışan öğrencileri de bir hayli etkiliyor. Üniversite öğrencileri ders kitaplarının ve notlarının; üniversiteye hazırlanan öğrenciler ise test kitaplarının pahalılığından dert yanıyor.

“İKİNCİ ELLERE VE FOTOKOPİYE YÖNELENLERDE SON DÖNEMDE ARTIŞ VAR”

Sahaf esnafı Burak Altay: Kitaplarda fiyat artışları oldukça yüksek. Ders kitabının fiyatı hemen hemen 100 lirayı aştı.

* Birçoğu da 100 liranın üzerinde. Uygun fiyatlı kitap çok kalmadı. (Bir lise öğrencisi her dersten test kitabı almak istese ortalama ne kadar ücret ödemesi gerekir?) İster lise 1'de olsun, ister lise 4'te olsun; ortalama bin ila 2 bin lira arasında bir fiyat çıkabiliyor. Acil olan kitapları alıyorlar. Ya da aralarında (kitapları) değiştirebiliyorlar.

* Onların haricinde kullanılmış kitap arayan var. (Fiyatları gördükten sonra sıfırını alamayıp ikinci ellere veya fotokopiye yönelenlerde son dönemde bir artış var mı?) Son dönemde artış var.

*Özellikle kopya, korsan, fotokopi, sahte ürün soran çok. Birçok öğrenci hatta akademisyen sahte fotokopiye yöneliyor.

“6-7 AY ÖNCE 89 LİRA OLAN TEST KİTABI ŞU AN 130 LİRA”

Sahaf esnafı Hamit Akgün: 80-90 liralık test kitapları 130-140 lira bandına çıktı. Öğrenciler maalesef rahatça alışveriş yapamıyorlar.

* Birçok dersten kaynak kitap alması gereken öğrenciler, temel ders olan matematik ve Türkçe'ye ağırlık verip sadece o ikisini alıp gidiyorlar. Maalesef durum o halde şu an. (Elindeki TYT Matematik Soru Bankası'nı göstererek) 6-7 ay öncesinde bunun fiyatı 89 liraydı. Sonra 120 lira oldu. Sonra 150 lira oldu. Şimdi fiyatını 130 liraya çektiler.

*Üniversiteye hazırlanan öğrenci, iyi bir kitap almak istiyorsa ders başına vereceği minimum tutar 100 lira. 7 dersten kitap alsa en az 700 lirası gidecek çocuğun…

“ÖĞRENCİLER ARTIK PDF ÜZERİNDEN ÇALIŞMAYA BAŞLADI”

Fotokopici esnafı Namık Kemal: Fotokopi fiyatlarındaki artış geçen seneye kıyasla yüzde 50. 10 kuruşa çekiyorduk, şu anda 15 kuruş oldu, bu önlü-arkalı.

*Tek yüzü 20 kuruş. Bu artışlar öğrencileri çok etkiledi. 10 lira vereceğine 15-20 lira veriyor. Öğrenciler de artık PDF üzerinden notlarına çalışmaya başladı.

*Çoğu öğrenci böyle yapıyor şu anda. Üniversite öğrencisinin tek ders için en az 35-40 lira ödemesi gerekyor. Dönemde 6 ders alsa 200 lirayı bulur. Bu sadece ders notu.

24-01-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş