Arama sonuçları

Kız öğrencilere ‘eğitim’ yasağı

Kız öğrencilere ‘eğitim’ yasağı

Taliban yönetimi, Afganistan'ın çoğu vilayetinde kız öğrencilerin 6. sınıfa kadar eğitim görmesine izin veriyor. Ülkenin kuzeyindeki Mezar-ı Şerif kentinde kızların liselerdeki eğitimi, erkeklerden ayrı binalarda devam ediyor.

Taliban yönetiminin Mezar-ı Şerif Eğitim Amiri Muhammed Naim Belhi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taliban'ın Mezar-ı Şerif'i ele geçirmesinden bir gün sonra kentteki tüm okulların eğitime yeniden başladığını söyledi. Belhi, kız ve erkek öğrencilerin ayrı binalarda eğitim görebilmesi için diğer vilayetlerdeki kız öğrencilerin, bina yetersizliği nedeniyle lise düzeyinde eğitimlerinin henüz başlamadığını, Mezar-ı Şerif'te erkek ve kız öğrencilerin binalarının ayrı olduğunu anlattı.

Belhi, okullarda bina sorununun çözülmesiyle diğer vilayetlerde de eğitimin başlamasını beklediklerini, bu konuda eğitim bakanlığının çalışma yaptığını kaydetti.

Mezar-ı Şerif'teki Gevher Hatun Lisesi Müdürü Hatıra Selimi, " Kız öğrencilerimizin hepsi derslere geliyor. Kız ve erkek öğrencilerin ayrı binalarda eğitim görmesi nedeniyle Taliban'ın müdahalesine maruz kalmadan devam ediyoruz" dedi.

KIZ VE ERKEKLERE AYNI BİNADA İZİN YOK

Taliban "Geçici hükümeti" önceki günlerde sadece erkek öğrencilere yönelik ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitimi başlatmış; kız öğrencilerin ise bir süre 6. sınıfa kadar okula gidebileceğini açıklamıştı. Ülkenin birçok vilayetinde okullarda bina yetersizliği nedeniyle kız ve erkek öğrenciler aynı okulda, farklı saatlerde eğitim görüyor. Taliban yönetimi ise erkek ve kızlar öğrencilerin eğitim göreceği binaların da ayrı olmasını istiyor.

Afganistan genelinde 16 binden fazla okulda yaklaşık 9 milyon öğrenci eğitim görüyor.Öğrencilerin yaklaşık yüzde 40'ını kızlar oluşturuyor.

17-10-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş