Arama sonuçları

KKTC üniversiteleri: ‘Yurtdışı yatay geçiş’ onları kapsamıyor

KKTC üniversiteleri: ‘Yurtdışı yatay geçiş’ onları kapsamıyor

KKTC üniversiteleri: ‘Yurtdışı yatay geçiş’ onları kapsamıyor. YÖK’ün koronavirüs nedeniyle yurtdışında üniversite eğitimi  gören öğrencilere Türk üniversitelerine yatay geçiş  ile ilgili yaptığı düzenleme KKTC üniversitelerinde tedirginliğe yol açtı.

Sadece 2020-2021 güz dönemi için geçerli olacak bu düzenlemelere göre "Türkiye'ye dönmek isteyen yurtdışında okuyan Türk öğrencilerin” Türkiye’deki üniversitelere geçişleri kolaylaştırılacak. Bu değişiklikliklere göre başarı sırası barajı olan “Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hukuk,  Öğretmenlik, Mühendislik ve Mimarlık" programları dışındaki yükseköğretim programlarının yurtdışı yatay geçiş kontenjanlarındaki yüzde 50 kısıt kaldırıldı. Üniversiteler bu programlara yurt içi yatay geçiş kontenjanı kadar yurtdışı kontenjan ayrılabilecek. Baraj, YÖK tarafından belirlenen 5 sıralama kuruluşunun dünya üniversiteleri sıralamasında ilk bindeki üniversitelerinde okuyan öğrencileri kapsamayacak. İlk ve son sınıfta yatay geçiş yapılmama kuralı da aynı dönem için geçerli olmayacak.

KKTC ÜNİVERSİTELERİ: ‘YURTDIŞI YATAY GEÇİŞ’ ONLARI KAPSAMIYOR

İşte bu karar KKTC üniversitelerini tedirgin etti. Kıbrıs Üniversiteler Birliği (KÜB) bu  kararının KKTC üniversitelerini kapsamaması gerektiğini dile getirerek, Türkiye’ye geçişlerin yalnızca ek madde-1 ve başarı puanına göre yapılması gerektiğini açıkladı. Hatta birliğin önerisine göre tüm yatay geçişler de KKTC ekonomisinin etkilenmemesi için 2020-2021 öğretim yılı için dondurulmalı. Aksi halde öğrenci sayısı azalacak, ekonomi büyük zarar görecek. Açıklamada Temmuz’dan itibaren ülkede karantinaya son verileceği 40 gündür de koronavirüse rastlanmadığına dikkat çekildi

ÖĞRENCİLER ÖSYM TARAFINDAN YERLEŞTİRİLİYOR

KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu da  YÖK’ün bu kararının KKTC üniversitelerinde okuyan TC uyruklu öğrencileri kapsamadığını belirtti. Çavuşoğlu, Ada Haber’e yaptığı açıklamada TC uyruklu öğrencilerin ÖSYM tarafından yerleştirildiklerini ve YÖK mevzuatına göre eğitim öğretim aldıklarını hatırlattı. Çavuşoğlu, KKTC’nin Türkiye Cumhuriyeti ile olan ilişkilerinin, iki farklı ülke pozisyonunda olmadığına ve bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye Cumhuriyeti için KKTC’nin yabancı bir ülke durumunda olmayacağına dikkat çekti. Kararın da bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Çavuşoğlu, yatay geçişle ilgili düzenlemenin yabancı ülkelere ÖSYM sistemi dışında bir yöntemle yerleşenleri kapsadığının düşünüldüğünü, bu konuda öğrencilerin ve üniversitelerin endişe etmemelerini ve  tereddütlerin ortadan kalkması için bakanlık tarafından gerekli girişimlerin yapıldığını söyledi.

KKTC ÜNİVERSİTELERİ: YURTDIŞI MI DEĞİL Mİ?

YÖK kaynaklarından edindiğimiz bilgiye göre korona yüzünden alınan yatay geçiş uygulamasına KKTC üniversiteleri dahil değil. Çünkü bu üniversitelere öğrenciler kılavuza göre yerleştiriliyor ve Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına göre eğitim alıyor. Bu üniversitelerden mezun olan öğrenciler denklik işlemlerine de tabi değiller, dolayısıyla Türk üniversieleri gibi işlem görüyorlar.

31-05-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş