Arama sonuçları

Koca: Tam aşılı olmalıyız, hatırlatma dozunu yaptıralım

Koca: Tam aşılı olmalıyız, hatırlatma dozunu yaptıralım

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşıda 100 milyon doza ulaştığını söyleyerek, tam korunmanın sağlanması için hatırlatma aşılarının da yapılması gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamaları şöyle:

Toplum ağırlıklı Delta varyantı taşıyor. Mu vakası görülen iki vakada İstanbul'da, aşıları yok. Bugün 1 milyon doz aşıya ulaşıldı. Toplum bağışıklığı aşıların tam olmasıyla sağlanabilir, zamanı gelen ikinci doz aşısını yaptırmalı. İlk doz aşının koruyuculuğu yok. Aşının tam doz yapılması hayat kurtarır. İlk doz ilk adımdır, ikinci doz ve hatırlatma dozu yapılmalı.

HATIRLATMA DOZU YAPILMALI

Koruyuculuğun olması için hatırlatma dozu üzerinden 2 hafta geçmelidir.

AŞISI TAMAMLANMIŞ NE DEMEK?

Aşısı tamamlanmış ne anlamına geliyor?

İki doz inaktif aşı olup, ikinci doz aşısından 3 ay sonra üçüncü aşısını yaptıran kişidir. 3 doz aşı olanların vaka sayıları içindeki oranı yüzde 2’den daha azdır.

Hatırlatma dozu gelen 6 milyon kişi var. Vakit kaybetmeden hatırlatma dozunu yapsınlar.

KAÇINCI DOZA KADAR HATIRLATMA AŞISI OLACAK?

İnaktif aşının takibinde 2 doz sonrası, özellikle 3'üncü aydan sonra koruyuculuk kaybolmuyor ama azalıyor. Bu nedenle erken dönemde Bilim Kurulu 3'üncü hatırlatma dozunun uygulanması gerektiğine karar verdi. Türkiye'den sonra İsrail, Almanya ve ABD'nin de benzer yaklaşımlar söz konusu. mRNA aşısı için de 3,5-4 aylık 2 doz aşı sonrası sonuçları elimizde. Bu sonuçlara göre de koruyuculuk azalmakla beraber halen devam eriyor. İsrail örneğinde olduğu gibi bunun 7, 8, 9 ay sonra mı veya 5-6 ay sonra mı olacağını yakından takip etdiyoruz. Toplumu bu anlamda gelecek günlerde bilgilendireceğiz.

Hatırlatma, mRNA aşıları için gerekli olacak mı? İsrail ve diğer ülkelerdeki örneklere bakıldığında gerekli olacak görünüyor ama bunun zamanı muhtemelen 8, 9 ay sonra olabilir. Bizim şu anki 3, 4 aylık sonuçlarımızla koruyuculuğun devam ettiğini, hatırlatma dozunun mRNA aşılar için şu an gerekmediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Hatırlatma dozu inaktif aşı olan vatandaşlarımız için son derece önemli. Toplam 15 milyon inaktif aşı yaptıran vatandaşımız var. 15 milyonda yaklaşık 6 milyon kişi hatırlatma dozunu daha yaptırabilmiş değil ve hatırlatma dozunu özellikle vatandaşlarımızın ihmal etmeden erken dönemde hızla yaptırmalarını çünkü koruyuculuğun 5, 6 kat arttığını çok iyi biliyoruz. Hatırlatma dozunu inaktif aşılar için şimdilik önemsiyoruz.

ÖLÜM SAYILARI ARTIYOR

100 milyon doz aşıya rağmen, dünkü vakada neden 23 binin üzerinde, neden can kayıpları geçen yılkinden daha çok sorusu geliyor. Tam doz aşılama oranında henüz yeterli düzeye ulaşamadık. Tedbirleri ise eski ciddiyetle sürdürmüyoruz.

Virüsün yeni varyantları hızla yayılıyor. Bilim Kurulu’nun hatırlatma dozunu gündeme alması önemli.

Çözüm tam doz aşıdır.

Kronik hastalığı olan 12 yaş üzeri kişilerin aşılanmasını önemsiyoruz.12 yaş üzeri, eğitim vb. gerekçelerle veli onayıyla bu aşıyı yaptırabilmenin önünü açtık."

YERLİ AŞI ONAY İÇİN BEKLİYOR

Bir tesiste üretimine başladığımız TURKOVAC aşımız bugün ikinci bir tesiste daha seri üretilecek altyapıya ulaştı. Onay alması halinde ekim ayı içinde seri üretime geçeceğiz

09-09-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş