Arama sonuçları

Kodlama becerisi olan ‘açık uçlu’da başarılı olacak

Kodlama becerisi olan ‘açık uçlu’da başarılı olacak

Kodlama becerisi olan ‘açık uçlu’da başarılı olacak. 2016 ÖSYS kılavuzunun yayımlanmasının ardından bu yıl üniversite sınavlarına girecek öğrencilere ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) açık uçlu sorular yöneltileceği de ortaya çıktı. 5 oturumlu LYS’lerin her sınavında 3’er olmak üzere öğrenciler 15 tane açık uçlu soru yanıtlayacak. Bu sorular kısa cevaplı olacak. Cevaplar tek kelimeden oluşacak. Öğrenciler hem cevabı yazacak hem de kodlayacak. Kodlama hatası yapan ise doğru da yazsa hatalı cevap vermiş kabul edilip, puan alamayacak. 

LYS’de açık uçlu soruların ne olduğu ve adayların bu soruları nasıl yanıtlayacağı ise  “Açık Uçlu Sorular ve Yansımaları” panelinde ölçme ve değerlendirme uzmanlarınca tartışıldı. Panel, Uğur Okulları ev sahipliğinde Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleşti.    

AÇIK UÇLU SORULAR PANELİNE KİMLER KATILDI?

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Gelbal, Bahçeşehir Okulları Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan, Ümraniye Bahçeşehir Okulları Müdürü Yrd. Doç. Dr. Çağla Burçak Garipağaoğlu, Sebit Ölçme Değerlendirme Koordinatörü Mehmet Büge ve ABD’de görev yapan Eğitim Araştırma Bilimcisi Dr. Enis Doğan’ın konuşmacı olarak yer aldığı panele akademisyen, eğitmen ve öğrenciler katıldı

Panele katılan uzmanlar açık uçlu sorularla ilgili görüşlerini ise şöyle ifade etti. 

KODLAMA BECERİSİ GELİŞEN BAŞARILI DA OLACAK

PROF. DR. SELAHATTİN GENBAL

Kısa cevaplı soruların çoktan seçmeli sorulardan en önemli farkı kodlama becerisigerektirmesidir. Açık uçlu sınav yazılı yoklama sınavıdır. Soru sayısının az, cevap süresinin uzun olduğu sınavdır. Biri uzun diğeri kısa cevaplı iki türü bulunur. ÖSYM’nin ilan ettiği sınav ise kısa cevaplı yazılı testlerdir. Açık uçlu soru uygulaması bütün sorular için geçerli değil.  

AÇIK UÇLU SORULAR SIRALAMAYI DEĞİŞTİRİR Mİ?

Örneğin Matematikte 80 soruda 3 tane kısa cevaplı soru sormak öğrencilerin puanlama sırasını değiştirecek mi?' diye baktığımızda tüm öğrencilere aynı sistem uygulandığı için sıralamaya nasıl etkisi olacağını uygulamada göreceğiz. Kısa cevaplı soruların toplam soru sayısı içindeki payı yüzde 2-3’lerde. Bu orana da baktığımızda benim beklentim çok fazla etkisi olmayacağına yönelik; ancak şans başarısı aza indirecekNedeni ise; ÖSYM'nin açıkladığı örnek sınav sorularına bakarsanız çoktan seçmeliden farkı olmayan sorular da var. Yani sınavda 5 seçenek verilecek ve öğrencilerden sadece o tabloda verilen cevaplardan bir tanesini cevaplamaları istenecek.

SÖZEL İÇİN DEĞİL AMA SAYISAL İÇİN ÖLÇER

Sözelde çok uygun değil; ancak sayısal sorularda öğrencilerin problemi çözme davranışı ölçülebilir. Sayısal sorularda problem çözme davranışı üst düzey bir davranıştır, uygulamaya kadar çıkartır. Bu yönden açık uçlu sorular artı bir özellik katacaktır. Çoktan seçmeli soruların bunu ölçmesini bekleyemeyizKısa cevaplı soruların yanıtlanması kodlama ile yapılacak. Bu nedenle kısa cevaplı soruların çoktan seçmeli sorulardan en önemli farkının kodlama becerisigerektirmesi. Örneğin; öğrenci sınavda bir tane (İ) yi (Iveya tam tersi şeklinde kodlarsacevap bire bir uyuşmadığı için soruyu bildiği halde tam puan alamayacak. Bu da değerlendirme sırasında öğrencinin daha üst düzey özelliğini ölçmeden öteye geçebilir. Kısa cevaplı soruların çoktan seçmeliden bir de şöyle bir farkı olacaktır: Her türlü sınavda okuduğunu anlama var; ancak öğrenci açık uçlu/kısa cevaplı sorularda anladığını yazılı ifade etme becerisini de içerisine katacak. O yüzden okumak çok önemli. Okursa hem anlayabilir hem de yazabilir." 

OKULLARDA DA AÇIK UÇLU SORULARI GEÇİLMELİ

Açık uçlu sınav sorularını seçmeli kullandığımız zaman bunun uygulamalarını okullarda çok rahat görebileceğiz. Biliyorsunuz ülkemizde müfredatları sınavlar belirler. Sınavı ne tür yaparsanız bütün okullar içeriği ona göre düzenleyebiliyor. Okullar çoktan seçmeli sınava göre eğitim öğretim verdiği için de öğrenciler daha dilekçe yazmasını bilmiyor. Dolayısıyla okullarda açık uçlu sınavların kullanılmasını şiddetle tavsiye ediyorum. Okullara yansımasının bu yönde artı bir rol katacağını düşünüyorum."

PROF. DR. ÇAĞLA GARİPAĞAOĞLU: Sistemin değişmesiyle birlikte öğrenciler seçeneklerin önlerine sürüldüğü değil kendi seçeneklerini yaratmayı öğrendiği eğitimi alabilecek. Öğrenciler, çoktan seçmeli sorularda olduğu gibi sorunun cevabı ile ilgili hatırlatıcı herhangi bir seçenek göremiyor. Bunun yerine cevabı öğrencinin hatırlayarak vermesi ve cevabı kodlaması gerekiyor.

MEHMET BÜGE: Şu an getirilen yeni uygulama süreç odaklı değil sonuç odaklıÖSYM’nin önümüzdeki dönem bunu süreç odaklıya çevirmesini arzu ediyoruz.

ÖZGE ASLAN: Uzun zamandır Uğur Okullarında ve Bahçeşehir Okullarında verilen STEM ile kodlama eğitimi öğrencileri daha küçük yaştan itibaren zaten bu sisteme hazırlıyor. Okullarda bundan sonra öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerini geliştirebileceği tarza eğitim verilmesi gerekecek. 

AÇIK UÇLU DENEME SINAVLARI BAŞLIYOR 

BARIŞ SEZGİN: LYS'de ilk kez uygulanacak kısa cevaplı sorulara nasıl hazırlanılması gerektiğini anlatan Uğur Okulları Rehberlik ve Ar – Ge’dend Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin şöyle konuştu:

"Öğrencilerinkavram haritaları ile öğrendikleri bilgileri semantik hafızalarına aktararak daha kalıcı hale getirmeleri gerekiyor. Kısa cevaplı sorularda zihinden geri getirme çok önemli. Bol bol kitap okumaları, okuduğu metinleri anlamaya çalışmaları dahi onlar için çok yararlı egzersizler.  Öğrencilerin ezberci bir öğrenme yaklaşımdan daha ziyade kavramaya yönelik çalışmaları, zihinsel haritalar çıkartıyor olmaları, kavramları karşılaştırabiliyor olmaları ve özellikle kavramların aralarındaki benzerlikleri yapabiliyor olmaları çok önemli. Öğrencilerin bunları gerçekleştirirken de öğrenmenin içine mutlaka duyularını da katması gerekiyor. Biliyorsunuz duyular işin içinde oldukça hatırlayabilme, zihinden geri getirme daha fazla artıyor. Öğrenciler bu sayede bilgileri daha doğru kodlayıp daha doğru anlamlandırabiliyor."

NEVZAT KULABEROĞLU: Uğur Okulları Genel Müdür Yardımcısı Nevzat Kulaberoğlu ise Uğur’un 2013 yılında lise öğrencilerine tamamı açık uçlu sorulardan oluşan deneme sınavını Türkiye’de ilk defa uygulayan kurum olduğunu söyledi. Kulaberoğlu, 20-21 Ocak’ta Türkiye genelindeki 20 bin lise son sınıf öğrencisine ÖSYM’nin açıkladığı soru tiplerinin de eklendiği deneme sınavı yapacaklanını vurguladı.

07-01-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş