Arama sonuçları

Kolay sorular da çıkacak 'bit yeniği' aramayın

Kolay sorular da çıkacak 'bit yeniği' aramayın

Kolay sorular da çıkacak 'bit yeniği' aramayın. Bu hafta sonu yapılacak sınavlardan Lisans Yerleştirme Sınavları'ndan (LYS) biri de Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) olacak. LYS-2, sayısal yani Matematik Fen (MF) puanlarıyla başta tıp, diş hekimliği, mühendislik gibi bölümlerde okumak isteyen adayların gireceği iki sınavdan birisi. Bu sınavlardan diğeri ise geçen hafta yapılan Matematik (LYS-1) sınavıydı. Adayların MF puanları girdikleri bu iki sınavın sonuçları dikkate alınarak, hesaplanacak. 

LYS-2, 17 Haziran Cumartesi günü saat 10.00’da başlayacak. Tek oturumda yapılacak ve toplam 135 dakika sürecek. LYS-2’de fizik, kimya ve biyoloji olmak üzere 3 farklı test olacak. Testlerin her biri 30’ar sorudan oluşacak ve her birine 45’er dakikalık süre verilecek. Her test için ayrı bir soru kitapçığında bulunacak ama tek cevap kağıdı bulunacak. 

KOLAY SORULAR DA ÇIKACAK 

Biyoloji, fizik ve kimya testlerinin her birinde birer tane açık uçlu soru yer alacak. Adaylar bu sorunun cevabını cevap kağıdının ilgili alanında bu ön ve arka yüzü olabilir, yazacak ve kodlayacak. Cevap kağıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacak. Ancak doğru yazılmasına rağmen, yanlış ya da eksik kodlanan cevap değerlendirmeye alınmayacak, yani yanlış kabul edilecek.

TESTLERİN YAPILMA ORTALAMALARI NEDİR?

Adaylar LYS-2’nin birinci ve ikinci testleri olan fizik ve kimya testlerinnin cevaplama süresi içerisinde ve son biyoloji testinin de ilk ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan çıkamayacak. 

Geçen yılın verilerine göre testlerin yapılma ortalamaları şöyle oldu: Fizik 5.14, biyoloji  6.81, kimya7.74. 

EĞİTİMCİLERE GÖRE HANGİ SORULARA DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları, Final Eğitim Kurumları ve Uğur Okulları uzmanları fizik, kimya ve biyoloji testlerinden oluşan LYS-2’de dikkat etmeniz gereken noktaları şöyle anlattı: 

2017 LYS FİZİK SORULARINDA ALTI ÇİZİLİ KELİMELERE DİKKAT

Soruları çok dikkatli okuyunuz, soru ve şekil arasındaki bağlantıyı soruyu okurken kurarak hem zaman kazanmalı hem de istenen bilgiye nasıl ulaşabileceğinizi düşünmelisiniz. Bazı soruların gerçekten çok kolay olacağını kabul etmelisiniz. Bu sorularda “neden bu kadar kolay, hata nerede” diye bit yeniği aramayın.  Sorularda altı çizili sözcüklere dikkat edin.Soru çıkması beklenen konu modern fiziğin teknolojik uygulamaları. Açık uçlu sorunun bu konudan gelme ihtimali yüksek olacağı için konuyu gözden geçirmek iyi olacak. En çok bilgi gerektiren uzun sorularda hata yapılıyor. Oysa sorunun uzunluğu zor anlamına gelmez.  Örneğin; doğu yönünde 20 m/s’ lik  hızla hareket eden bir araç İle batı yönünde 20 m/s’ lik hızla hareket eden aracın hızları eşit değildir. Hızın vektörel bir ifade olduğu unutulmamalı. Yani “hızları eşittir” öncülü yanlış, hızları “eşit büyüklüktedir” öncülü doğru olacaktır

2017 LYS KİMYA SORULARINDA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR 

Bilgiyi yorumlama ve bilgi transferi yapma konusunda hata oranı artıyor. Soruyu doğru okumadıkları için hata yapıyorlar. Sorunun tümünü okumuyorlar, yarısına kadar okuyup, anladıklarını düşünüp, yanlış cevabı işaretliyorlar. İşlem hataları sıklıkla yapılıyor. Ya da çözemediği soruya geri döndüğünde eski yaptığı işlem üzerinden soruyu çözüp, yaptığı hatayı göremiyor.  Öğrenci soruyu okuduktan sonra 1-2 saniye durmalı ve işlemi sakin yapmalı. Çabuk olmalıyım, hızlı çözmeliyim dediğinde hata yapma oranı artmaktadır. Öğrenci sınav sırasında çözemediği soruyu geçmelidir. Çözemediği soruya döndüğünde yaptığı eski çözümü mutlaka silmelidir. Her ders, her konu, her soru kendi içinde dikkat gerektirir. Soruyu küçümsememek gerektiği gibi büyütmemek de gerekir. Dikkat edilmediğinde en basit konunun en basit sorusunda hata yapılabilir. Kimyada örneğin organik kimyada Alkan, Alken, Alkin, Tautomeri gibi kavramlar yazım yanlışı yapılmayacak şekilde öğrenilmeli. Sorular yoruma dayalı olmamalı, cevaplar net ve bilgi ağırlıklı olmalı. En fazla hata yapılan sorular organik kimyada öncüllü ve kesinlik içeren sorulardır. Bilgi eksikliğinden değil, dikkat eksikliğinden hata yapılması fazla oluyor. 

2017 LYS BİYOLOJİ SORULARINDA HANGİ HATALAR YAPILIYOR?

LYS-Biyoloji sınavında öğrencilerin hata yaptığı sorular değişkenlik gösterebilir. Fakat bilginin yorumlandığı sorular, birden fazla konuya ait bilgiyi içeren sorular ve grafik yorumlama soruları genellikle hata yapılan soru türleridir. Öğrencilerin genellikle biyoloji sorularındaki hataları; soruyu dikkatli okumayıp, bu nedenle de doğru yorum yapamamaktan kaynaklanıyor. Biyolojinin her konusundan LYS’de soru gelebilir. Bu nedenle sınava girmeden biyoloji konularındaki önemli ayrıntıları son kez gözden geçirebilirsiniz. En fazla soru gelmesi beklenen konular: Bitki biyolojisi, sistemler (dolaşım sistemi, sindirim sistemi, denetleyici ve düzenleyici sistemler vs.), ekoloji, kalıtım (genetik). Öğrencilerin sınavda hata yapmamak için öncelikle soruları dikkatli okumaları gerekir. Dikkatli okumadan, doğru yorumlamadan soruları çözmeye başlamalarının hataları da beraberinde getireceğini unutmamaları gerekir. Biyolojide bu sene  İnsanda hastalıklar, popülasyon genetiği, bilimsel bilginin doğası , Güncel yaşam ve hastalıklar gibi yeni eklenen konulardan soru gelmesi bekleniyor. Uzun paragraf sorularını çözmüyorlar oysa soru ne kadar uzunsa o kadar bilgi var demektir. 

LYS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? 

LYS sonuçları 11 Temmuz’da açıklanacak. LYS sonuçları ile birlikte YGS ile LYS yerleştirme puanları ve başarı sıraları da açıklanmış olacak. Adaylar sonuçları ÖSYM sitesinden ya da mobil uygulama aracılığıyla öğrenebilecek. LYS’de 180 ve üzerinde puan alan adayların lisans programlarını tercih etme hakkı olacak.    

 

16-06-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş