Arama sonuçları

Koleje kayıt yaptırıp vazgeçmenin bedeli ne olacak?

Koleje kayıt yaptırıp vazgeçmenin bedeli ne olacak?

Koleje kayıt yaptırıp vazgeçmenin bedeli ne olacak? Bir özel okula kayıt yaptırıp, sonra başka bir okula geçtiğinizde ücret ödeyeceğinizi biliyor musunuz? Bugün Habertürk Gazetesi yazarı Pervin Kaplan bir koleje kayıt yaptırıp, sonra vazgeçen velinin ödeyeceği bedeli yazdı. 

Kaplan'ın "Kolejler bu haksız ücreti veliden almasın" başlıklı yazısı şöyle: 

Dün kolejlerin TEOG ve hormonlu notların öğrencilerin “başarıda” ayrılmasını sağlamadığını, bu yüzden de kesin kayıt hakkı kazananları belirlemek için “yaş önceliğini” kullandıklarını anlatmıştık. Ayırt edici niteliği olmayan bir sınav yüzünden “annenin doğum zamanı” bu çocukların kayıt hakkında etkili oldu.

Aileler ise hiçbir yıl olmadığı kadar şaşkın ve stresli. Bu yıl hiç olmadığı kadar çok sayıda veli “karar vermelerine yardımcı” olmamız için arıyor. En sık sorulan soru ise şu: “Aslında A okulunu istiyorum ama birden çok okula başvurdum. Eğer B ya da C okuluna kesin kayıt hakkı kazanırsam yaptırayım mı, yoksa bir ikinci, üçüncü kayıt dönemini bekleyeyim mi?”

İşte hemen tüm veli bu sorunun yanıtı peşinde.

Geçmiş yıllarda bu soruyu soran velilere yanıt vermek kolaydı. Ancak bu yıl ne ben ne de görüştüğümüz okulların yöneticileri “İkinci, üçüncü ya da serbest kayıt dönemini bekleyin” diyemiyoruz.

KOLEJE KAYIT YAPTIRIP VAZGEÇMENİN BEDELİ 

Her okulun listesinde kontenjanın 3 ile 5 katı kadar öğrenci var. Bunlar arasında yaklaşık 150-200 öğrencinin birden fazla okula başvurduğunu tahmin ediyoruz. Bu öğrenciler istedikleri okulun kesin kayıt listesine girdiklerinde diğer okulların listesinden düşecekler.

Bir grup tam puanlı ya da yüksek puanlı öğrenci de her yıl olduğu gibi “Burs alabilir miyim?” diyerek başvurdu. Şayet bekledikleri burs oranlarını alamazlarsa listeden çıkıp devlet liseleri için tercih yapacaklar.

Geriye bu okulların peşin yıllık 33 bin ile 71 bin TL arasında değişen oranlardaki öğrenim ücretlerini ödeyebilme gücüne sahip ailelerin çocukları kalacak.

Her yıl özel okullarda bu süreç yaşanır.

Hatta ilk kayıt döneminde en yüksek puanlı ve ücretli Amerikan Robert Lisesi’nde bile boş kontenjan olur. Birçok okul da ikinci, üçüncü kayıt döneminde dolduramadıkları kontenjanlarını, puanlarını düşürerek, serbest kayıt döneminde doldurur.

Ancak bu yıl maalesef TEOG “başarılı” ile “başarısızı” olduğu gibi “en başarılıları da kendi içlerinde ayırma” özelliğine sahip olmadığı için böyle bir tablo çıktı. Bu tablo karşısında ise yorum yapmak zorlaşıyor.

Bu yüzden de çocuğunu birden çok okula önkayıt yaptıran birçok veli istemese bile kesin kayıt aldıkları okullara kayıt yaptıracak. Sonra da daha fazla istediği okulun listesine girmeyi bekleyecek.

İşte burada okulların artık kendilerini bu endişeli velilerin yerine koyarak empati yapması gerekiyor.

Çünkü eğer kesin kayıt yaptırdığınız okuldan kaydınızı silip başka okula giderseniz “kayıt sildirme bedeli” ödeyeceksiniz. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre kaydınızı sildirdiğiniz her okul sizden yıllık öğrenim ücretinin yüzde 10’unu alma hakkına sahip. Okulların yıllık öğrenim ücretleri düşünüldüğünde bu rakam 3 bin ile 7 bin TL arasında. Bunu 3 kez yaşanacak kayıtlarda ve iki kez de gerçekleştirilecek serbest kayıt döneminin her birinde yaparsanız bedeli 12 bin ile 28 bin TL olacak.

İşte bu yüzden okullara “Empati yapın” diyoruz ve uygulamadan bu yıl vazgeçin. Kontenjanınızın 5 katı öğrenci gelmiş. Nedeni de belli. Bu yüzden “yaş” kriteri kullanmak zorunda kaldınız. Veliler de bu yüzden birden fazla okula kayıt yaptıracak. Biraz da velilere siz anlayış gösterin.

04-07-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş