Arama sonuçları

Konservatuvarlılar uygun bina istiyor

Konservatuvarlılar uygun bina istiyor

Devlet Konservatuvarı’nın Kadıköy’deki İBB’ye ait tarihi binadan taşınma kararının alınmasına tepkiler sürüyor. Öğrenciler, kendilerine önerilen binanın yetersiz olduğunu söylüyor.

Milliyet Gazetesi'nden Gülden Çoktan'ın haberine göre, Kadıköy’ün sembol yapılarından olan ve 1927 yılında İtalyan mimar Umberto Ferrari’nin hal binası olarak inşa ettiği ve Haldun Taner Sahnesi’ne de ev sahipliği yapan binada İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), restorasyon çalışması başlattı.

Aynı binada 35 yıldır eğitim veren İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın ise Göztepe Parkı içindeki İBB’ye ait ofise taşınması önerisi yapıldı. Taşınma kararına tepki gösteren veliler ve öğrenciler, Göztepe’deki alanın küçük olduğunu ve bu nedenle ihtiyaçları karşılamayacağını belirtti.

"ÇÖZÜM BEKLİYORUZ"

Daha büyük ve herkesin kolay bir şekilde ulaşabileceği bir alan istediklerini belirten öğrenciler, sanatlarını daha iyi koşullarda icra edebilmek için yetkililerden çözüm bekliyor. Binada çürümelerin tespit edildiğini, insan hayatının tehlikede olduğunu bildiren İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise, “Biz, beklenen İstanbul depreminde bu binada bir trajedi yaşanmaması için binayı acilen onarıma alıyoruz” dedi.

Haldun Taner Sahnesi’nin acil restorasyon gerektirdiğini ve  önceliklerinin can güvenliğini sağlamak olduğunu söyleyen Polat, şöyle dedi:

“Haldun Taner Sahnesi’nin dayanaklılığına dair ilk uyarı 2007’de yapıldı. 2007’den beri Haldun Taner Sahnesi binasının depreme dayanamayacak kadar kötü durumda olduğu, Boğaziçi Üniversitesi raporu ile bilinmesine rağmen öğrencilerin can güvenliği gözardı edildi. 2017 yılında Koruma Kurulu kararıyla, alanın acil düzenlenmesi içi hazırlanan proje elimize geçmiş bulundu. Dolayısıyla bizim, 2017 yılında teslim edilen restorasyon sürecini, binayı koruma ve içinde insanların can güvenliğini sağlamayarak tamamlamamız gerekiyor.”

Yeni projede konservatuvarın bulunmadığını söyleyen Polat, şöyle devam etti:

“Biz de konservatuvarın benzer alanlarda devam etmesini çok istiyoruz. Ancak yeni proje, ne yazık ki konservatuarın orada olamayacağı bir proje. Çünkü konservatuvarın bulunduğu alanlar, sonradan içine eklenmiş beton asma katlar. İBB olarak, İstanbul Üniversitesi Konservatuvarı’nı sahipsiz bırakmayarak çözüm önerisi de getirdik. Göztepe Parkı’nda ofis olarak kullandığımız binaları, çok büyük bir gönüllülükle, severek, İstanbul Üniversitesi Konservatuarı öğrencilerine sunuyoruz. Üniversite, öğretim görevlileri ve öğrencilerle görüşmelerimiz devam ediyor.”

"GÖZTEPEDEKİ BİNAYA SIĞMAYIZ"

Uygun bir yer istediklerini söyleyen Okul Aile Birliği Başkanı Selçuk Taçalan ise şu ifadeleri kullandı: “Binanın yüzde 85’i konservatuvar, yüzde 15’i Haldun Taner Sahnesi olarak kullanılıyor. Bu büyüklüğe rağmen bile sığamıyordu öğrencilerimiz. Yeni açılması gereken bölümler var.

Bina içerisinde tarihi ve mali değeri yüksek değerler var. Bu süreçte okulun bir an önce şu anki büyüklüğüne alternatif, mümkünse daha büyük bir yer olması gerekiyor. Okul yönetimi ve rektörlük, bakanlıklar ve çeşitli kamu kurum ve kuruşları ile görüşüyor. Çocuklarımız için uygun bir yer istiyoruz.”

Binanın yedide altısının konservatuarın kullanımında olduğunu söyleyen İÜ Devlet Konservatuvarı Opera Bölümü lisans öğrencisi Eylül Elif Arslan, şunları anlattı: “Göztepe’yi hem biz hem de hocalarımız yeterli ve gerçekçi bulmadı. Şu an 57 piyanomuz var. O yüzden biz buraya zor sığarken orası buradan daha da küçük olacak. Beğenmemek ve istememekten ziyade sığamamakla ilişkili bir durum mevcut. 

Biz tüm bölümlerimizin ihtiyaçları gözetilerek taşınılacak bir binaya gidene kadar enstrümanların en iyi şartlarda kalmasını istiyoruz. Taşınma konusunda da İBB’nin bu güzide kuruma hassasiyet göstermesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

03-05-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş