Arama sonuçları

Koronavirüs döneminde indirilen tez sayısı yüzde 110 arttı

Koronavirüs döneminde indirilen tez sayısı yüzde 110 arttı

Koronavirüs döneminde indirilen tez sayısı yüzde 110 arttı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK Ulusal Tez Merkezi'nden indirilen tez sayısının yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Türkiye'de görülmeye başlandığı mart ayına göre mayısta yüzde 110 artığını açıkladı.

KORONAVİRÜS DÖNEMİNDE İNDİRİLEN TEZ SAYISI YÜZDE 110 ARTTI

YÖK Başkanı Yekta Saraç, YÖK Ulusal Tez Merkezinin, üniversitelerde hazırlanan yüksek lisans, doktora, tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık ve sanatta yeterlik tezlerinin toplanarak açık erişimde öğrenci ve araştırmacıların hizmetine sunulduğu Türkiye'deki tek tez merkezi özelliğini taşıdığını belirtti. Saraç, bilgiye açık erişimin sağlanarak, bilimsel çalışmalara katkı sunmak amacıyla "Yeni YÖK" olarak 2019'da "Açık Bilim ve Açık Erişim" çalışmalarını başlattıklarını anlattı.

ARAŞTIRMACILAR İÇİN CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELDİ

Saraç, bu çalışmaların yanı sıra dijitalleşme konusunda da önemli adımlar attıklarını, küresel Kovid-19 salgını döneminde, atılan adımların olumlu yansımalarının görüldüğünü belirterek, şu açıklamayı yaptı:    

"Salgın döneminde Ulusal Tez Merkezi adeta bilimsel araştırma yapanlar için bir cazibe merkezi haline geldi. Bu da YÖK'ün 2019'da başlattığı 'Açık Bilim ve Açık Erişim' çalışmalarının önemini gösterdi. Kovid-19 salgını döneminde, üniversitelerde hazırlanan yüksek lisans, doktora, tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık ve sanatta yeterlik tezlerinin toplandığı ve açık erişimde akademisyenlerin, öğrencilerin ve diğer araştırmacıların hizmetine sunulduğu ülkemizdeki tek merkez olan YÖK Ulusal Tez Merkezinden yararlanma istatistiklerinde artışlar kaydedildi. Küresel salgının ülkemizde yayılmaya başladığı mart ayında YÖK Ulusal Tez Merkezinden indirilen tez sayısı 1 milyon 5 bin 124 iken bu sayı, nisanda 1 milyon 830 bin 367'ye, mayısta ise mart ayına göre yaklaşık yüzde 110 artışla 2 milyon 116 bin 560'a ulaştı. 1 Mart-31 Mayıs tarihleri arasında YÖK Ulusal Tez Merkezi'nden indirilen toplam tez sayısı 4 milyon 952 bin 51'e yükseldi."

BİLİMSEL YAYINLAR İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

YÖK Başkanı Saraç, YÖK'ün öğrenci ve akademisyenlerin nitelikli bilimsel yayınlar üretmesi için çalışmalarına devam ettiğini belirterek, “Açık Bilim ve Açık Erişim çalışmaları çerçevesinde, Bilgi İşlem ve Yayın ve Dokümantasyon Daire Başkanlığımızın ortaklaşa yürüttüğü  'YÖK Açık Bilim Sistemi Yazılım Projesi' çalışmaları da hızla devam ediyor. Bu sistem sayesinde, üniversitelerde hazırlanan lisansüstü tezler ile bilimsel faaliyetler sonunda ortaya çıkan makale, kitap, kongre bildirileri ve diğer yayınların bibliyografik denetimi sağlanarak, açık erişimde olarak araştırmacıların hizmetine sunulacak."    

15-06-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş