Arama sonuçları

Koronavirüs toplumu: Gerginler, endişeliler, dindar ve kaderciler ile ilgisizler

Koronavirüs toplumu: Gerginler, endişeliler, dindar ve kaderciler ile ilgisizler

Koronavirüs toplumu: Gerginler, endişeliler, dindar ve kaderciler ile ilgisizler. Koronavirüs salgını toplumu nasıl etkiledi? Endişeli, gergin, dindar ve kaderciler ile ilgisizler-uzaklar diye ayrılıyoruz.

Medya Ajansı Universal McCann (UM) 1223 örneklemle Türkiye'nin Korona Günleri Araştırması’nı yaptı. İlk resmi koronavirüs vakasının açıklandığı 11 Mart’tan bu yana toplumda nasıl bir değişim olduğunu araştırdı. UM CEO’su Mehmet Koyuncuoğlu kriz dönemlerinde alışılan rutinlerin değişebildiğini söyledi. oyuncuoğlu, araştırma ile toplumun genel ruh haline ve bu dönemi nasıl geçirdiklerine, özlemlerine baktıklarını belirtti.

Genel Müdür Melis Tufur da yaşanan bu salgının insanları nasıl etkilediklerini görmek istediklerini söyledi. Tufur, yaşanan sürecin genel olarak duygulara korku, kaygı, tedirginlik ve üzüntünün hakim olduğunu ancak toplumun sosyo-ekonomik ve kültürel anlamda farklı katmanlarına farklı biçimlerde yansıdığı gözlemlediklerini anlattı.

KORONAVİRÜS TOPLUMU: GERGİNLER, ENDİŞELİLİR, DİNDE VE KADERCİLER İLE İLGİSİZLER

Türkiye toplumu 11 Mart tarihinde de salgına ilişkin ilk resmi açıklama yapıldığıandan itibaren en çok korku, kaygı, tedirginlik ve üzüntü hissetti. Süreçte öne çıkan duygular toplumun sosyo-ekonomik ve kültürelanlamda farklıkatmanlarına farklı düzeylerde yansıyor. Katılımcıların paylaştıkları 1223 öyküden tepki, ihtiyaç ve çözüm üretme kapasitesine göre ayrı gruplar oluşturuldu.

Burada en büyük iki grup Kontrollü Gerginler ve Endişeliler. Kontrollü Gergin’lerin baskın duygusu korku ve tedirginlik iken Endişeli’lerde üzüntü ön plana çıkıyor.

Üçüncü büyük grup ise kısmen olanaklarının uygunluğu, alınan önlemlere duyduğu güven ile tedbirini alıp gündelik hayatının ritmini neredeyse bozmadan yaşayan Tedbirli Sakinler (%16) oldu. Bir diğer grup ise öncesinde de işsizlikle boğuşan ve en fazla zarar gören Çaresizler. Kadınların biraz daha ağırlıkta olduğu Kırılgan Ruhsal Dengeliler krize az ya da çok kaygı bozukluğu şeklinde tepki verenlerden oluşuyor.

KİME GÜVENİLİYOR?

Toplumun %75’i virüsle ilgili Sağlık Bakanı’ndan gelen bilgilere güveniyor. Sağlık Bakanına güven konusunda gruplar arasında fark olmazken, hükümetten gelen bilgilere Dindar/Kadercilerin ortalamanın üstünde güvendiği gözlendi. Sağlık Bakanı’nı sağlık çalışanlarının bireysel açıklamaları ile hükümet açıklamaları takip ediyor. Bilgi kaynağı olarak televizyon haberlerine sosyal medyada yer alan haberlerden daha fazla güvenildiği anlaşıldı.

KURALLARA UYULUYOR MU?

Türkiye’de koronavirüse karşı önlemler arasında yer alan el yıkama kuralına herkesin uyduğu gözlemlendi.Kolonya %85, dezenfektan ise %61 oranında kullanılıyor.. Katılımcıların %82’si sosyal mesafe kuralına uyduğunu belirtiyor. Sosyal mesafe en çok Dindar/Kaderci  grubu için uygulaması zor bir kural olarak öne çıkıyor.

Katılımcıların %59’u dışarıda vakit geçirmeyi özlerken, onu arkadaş/aile/sevdiklerle sosyalleşmeyi özleyenler %56 izledi. İşe gitmeyi bu süreçte en fazla işini kaybeden grup olan Çaresizler %31, en az ise %9'luk oranla Kontrollü Gerginler özledi.

EV HAYAT SÜRÜYOR

Sanıldığının aksine Çaresiz dışında kalan gruplar evde olmaktan sıkılmadı. 10’lu ölçekte en az 8 düzeyinde keyif alanlar toplamın %36’sini oluşturdu. Evde kalmaktan en fazla mutluluk duyanlar Dindar/Kaderci ile Endişeli.

İzolasyon sürecinde katılımcılar ortalama 2.7 kilo aldılar. Kadınlar 2.5, erkekler ise ortalama 3 kg aldıklarını belirtti.

Televizyonda yer alan haber tartışma programları toplumun %84’ine ulaşıyor. Bu programları en çok izleyenler; emekliler, 55 yaş üstü olanlar, çoğunlukla erkekler ve lise altı eğitim sahip olanlar.

İNTERNET KULLANIMI ARTTI

Katılımcıların %80’i düzenli olarak internet kullanıyor. En çok kullananlar; Sonradan Farkeden Tedirginler,18-44 yaş aralığında olanlar ve X jenerasyonu. PC veya konsolda oyun oynayanlar ise erkek ağırlıklı, 18-34 yaş ağırlığında olanlar Z jenerasyonu,özel sektör çalışanları ve öğrenciler.

 

 

22-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş