Arama sonuçları

Koronavirüsten sonra öğrencilere kazanım testi yapılmalı

Koronavirüsten sonra öğrencilere kazanım testi yapılmalı

Koronavirüsten sonra öğrencilere kazanım testi yapılmalı. Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu uzaktan eğitimin öğrenciye ne kadar katkısı olduğunu görebilmek için öğrencilere mutlaka kazanım değerlendirme testi yapılması gerektiğini söyledi.

Koronavirüs salgını yüzünden geçtiğimiz 23 Mart’tan itibaren 18 milyon ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisi uzaktan eğitim alıyor. Okullar, 30 Nisan’a kadar yüz yüze eğitime kapatılmış durumda. Bu sürecin ne kadar süreceği de henüz belli değil. Bilim Kurulu’nun kararına göre bu süre uzayabilir de. Uzaktan eğitim sürecinde öğrenciler Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden ve EBA  TV’den derslerini takip ediyor. Yaklaşık 1.5 milyon öğrencinin okuduğu özel okullarda da dijital altyapısı buna uygun olanlar online eğitim alıyor.

KORONAVİRÜSTEN SONRA ÖĞRENCİLERE KAZANIM TESTİ YAPILMALI

Veliler ise çocuklarının akademik gelişiminden kaygılı. Evde kaldıkları bu süre içinde derslerinden geri kaldıklarını düşünüyor. Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ise getirdiği öneri ile “uzaktan eğitimde ne öğrendiler?” diye merak edenlere çözüm sunuyor. Pehlivanoğlu, uzaktan eğitimin öğrenciye ne kadar katkısı olduğunu görebilmek için bu sürecin sonunda öğrencilere mutlaka kazanım değerlendirme testi yapılması gerektiği önerisini getiriyor.

İşte Pehlivanoğlu’nun sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

UNESCO ÜLKELERİ NASIL UYARIYOR?

Koronavirüs salgını her sektörü etkiledi ama en büyük etki de eğitimde oldu. Sadece Türkiye’de değil, başta Avrupa olmak üzere birçok ülkede eğitim bu süreçten etkilendi. Diğer ülkeleri de dikkate aldığımızda eğitimde nasıl bir süreç var?

UNESCO aslıda çok sıkı bir şekilde eğitim verisi açıklıyor. 1 Mart’ta Dünya’da sadece 6 ülkede okullar kapalıyken, bugün 188 ülkede okullar kapandı. Yani kayıtlı olarak bulunan öğrencilerin yüzde 91’i okula gitmiyor.

Bakın, 27 Mart’ta UNESCO öğretmen grubu hükümetlere çağrıda bulundu. Bu süreçte üç temel unsur var.  “Öncelikle öğretmenlerin istihdamı ve ücretleri muhafaza edilmeli. Çünkü birinci öncelik öğretmen ve öğrencilerin iyi olma halleridir. İkinci olarak eğitimde fırsat eşitliğini eğitim tedbirlerinin odağına alın. Yani kırsal kesimdeki ve dezavantajlı bölgedeki okullara daha fazla destek verin. Üçüncü olarak da –ki en önemlilerinden biri bu- okullar açıldığında bu süreci yürütecek olana baş aktör öğretmenlerdir. Öğretmenler daha önce böyle bir kriz yaşamadılar onun için bu sürece dair ciddi desteklere ihtiyaçları olacak. Bu ne demek, öğretmeni bu sürecin atlatılmasında ve sonrasındaki süreci doğru kontrol edebilmesi noktasında donanımlı hale getirin.”

 

TÜRKİYE HAZIR MIYDI?

 

Bu beklenmedik pandemi sürecine birçok ülke gibi Türkiye’de hazırlıksızdı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu süreçte yaptıklarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Bu konuda MEB öğretmen eğitimlerine başladı. Bakanlık şu anda yoğunluğunu uzaktan eğitime vermiş durumda. MEB, ilkokuldan lise son sınıfa kadar uyguladığı uzaktan eğitimle bir avantaj yakaladı. Bu nedir biliyor musunuz? Hep bahsettiğimiz eğitimde fırsat eşitliğini avantaja oturttu. Çünkü bilgisayar her evde yok belki ama televizyon için aynı şeyi söylemek zor. Televizyon kanalları üzerinden yapılan yayınlarla neredeyse tüm öğrencilere ulaşılıyor.

 

DİSİPLİNLİ OLAN KAZANIR

 

Öğretmeni, ders anlatımını ve içeriği Bakanlık sağlıyor ama öğrenci için disiplini sağlamak bu durumda velilere mi düşüyor?

 

Kesinlikle. Zaten bildiğiniz gibi 8 ve 12. sınıflar sınavlarda birinci dönemdeki konulardan sorumlu olacaklar. Biz hep dershane baronlarının karşısında durduk ve eğitimde fırsat eşitliğini savunduk. Şimdi büyük ölçüde bir eşitlikten bahsedebiliriz. Herkes evde, dersler televizyonda, kitaplar masalarında. Unutmayalım okullar kapanmadı, belli bir oranda evden eğitim yapılıyor. Daha çok pratik yapan konuya daha hakim olacak. Elbette dezavantajlı bölgelerde sorunlar var, buralara özgü bir takviye programı olmalı.

 

OKULLAR HİÇ AÇILMASA?

 

Velilerin bir kısmı çocukları akademik olarak geri kalıyor diye kaygılı? Bu kaygılarında haklılar mı?

 

Çeşitli senaryolar üzerinde çalışılması gerekiyor. Unutmayalım ki okullar hiç açılmasa eğitim kaybı 65 okul günü olacaktır. Bu çok rahat bir şekilde bir aylık bir takviye programıyla giderilebilir.

 

KAZANIM TESTİ ŞART

 

Uzaktan eğitimin öğrencilere ne kazandırdığını ölçmek mümkün olur mu?

 

MEB, çeşitli projeksiyonlar yapıyor. Mayıs başında yüz yüze eğitim başlarsa öğrencinin 30 okul günü kaybı rahatlıkla giderilir. Diyelim ki okullara dönüş Eylül’e kaldı o zaman da bir planlama var. Ancak ne olursa olsun öğrencilerin uzaktan eğitimde aldıkları kazanımları görmek gerekir. Bunun için de mezun olmamış tüm öğrencilere mutlaka uzaktan eğitime yönelik bir kazanım değerlendirme testi yapılmalıdır. Böylelikle öğretmenler çocukların eksiklerini görüp eğitim planlamalarını ona göre yürütebilirler.

Şöyle bir parantez de açmak isterim. Haziran’da virüs noktalanırsa, öğrenci ve ailelerin adaptasyonlarını düşünerek okullardaki telafi süreçleri Ağustos’a bırakılmalıdır. Ancak önemli de bir nokta var. Bu süreç noktalandığında birkaç gün de olsa çocuklar okullarına gitmeli, öğretmeniyle arkadaşlarıyla bir araya gelmeli, onlara dokunmalıdır. Bu onların psikolojileri için çok önemli. İstenirse bahsettiğim kazanım testi bu süreçte dahi yapılabilir.

 

PROFESYONEL SPİKER İÇİN BİLE ZOR

 

EBA’daki öğretmenler çok eleştirildi. Siz eğitimin içinde biri olarak nasıl yorumladınız?

 

Bence televizyonlarda yayın yapan öğretmenler yetkindir ancak unutulmamalı, iyi öğretmen olmak farklı, kamera karşısında konuşmak, ders anlatmak farklıdır. Bu profesyonel spikerler için dahi kolay değil.  Öğretmenin mimiğini, el hareketini tartışmak doğru değil. İçerikli ilgili eleştiri var ise o ayrı, işte o tartışılır. Bakanlık bu eleştirileri dikkate alarak çalışmalarını yürütmelidir.

 

2020 yılında yapılacak Liselere Geçiş (LGS) ve Üniversite sınavları için öğrenci  ve ailelere ne önerirsiniz?

 

Telaşlanmasınlar. Bu bir sıralama sınavı. Yanındakiyle yarışıyorsun. Yani dezavantaj herkes için var. Yine söylüyorum bu süreçte önemli olan disiplin. Ailelere de evde travmatik bir ortam yaratmamalı.

24-04-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş