Arama sonuçları

Kovid-19: 4 akademisyenden 3’ü kampusa dönmek istemiyor

Kovid-19: 4 akademisyenden 3’ü kampusa dönmek istemiyor

Kovid-19: 4 akademisyenden 3’ü kampusa dönmek istemiyor. THE tarafından yürütülen küresel anketin sonuçlarına göre, pek çok eğitim çalışanı, finansal endişelerin sağlığın üstünde tutulduğuna inanıyor.

Anna McKie ve Paul Basken’ın Times Higher Education’da (THE) yer alan haberine göre, dünya genelinde 1,195 akademisyen ve yükseköğretim çalışanı ankete katıldı. Ankette, her 10 kişiden yaklaşık 9’u, kampuslarin yeniden açılmasının kendi bölgelerinde vaka yükselişine yol açacağına inanıyorlar. Cevap verenlerin üçte ikisi, kurumların açılma planlarında sağlıktan çok finansal kaygıları gözettiğini söyledi.

KOVİD-19: 4 AKADEMİSYENDEN 3'Ü KAMPUSA DÖNMEK İSTEMİYOR

 

4-14 Eylül tarihleri arasında yapılan anketin cevapları, ABD ve İngiltere gibi ülkelerde salgının yoğun seyrettiği bir zamanda alındı. Ankete katılanların üçte ikisi üniversitelerinin çalışanlar için kampusa dönmeyi zorunlu kıldığını ve bu çalışanların bir kısmı, kampusa dönüş tarihinin Eylül’den sonraki iki ay içerisinde olduğunu belirtti. Cevap verenlerin %56’sı kampusa dönmeyi güvenli bulmadığını belirtirken, bu oran kampusa dönmeyi güvenli bulduğunu belirtenlerde %22 ve kararsız kalanlarda da %22 oldu.

‘ÜNİVERSİTELER KORONAVİRÜSE KARŞI DAHA ÇOK ÖNLEM ALINABİLİR’

Ankete katılanların %61’i üniversitelerin koronavirüse karşı daha çok önlem alabileceğini düşünüyor. Üniversitelerin açılışındaki öncelikleri sorulduğunda ise, %60 finansal kaygıların, %28 öğrenci ve çalışanların sağlığının ön planda tutulduğunu söylerken, bu konuda kararsız kalanların oranı ise %12.

Akademisyenlerin %72’sinin kampusa dönmesi istenirken, bu akademisyenlerin %62’si henüz kampusa dönmenin güvenli olmadığını düşünüyor. Üniversiteye geri çağırılan profesyonel çalışanların oranı %52 olurken, bunlardan okula dönmenin güvenli olmadığını düşünenlerin oranı ise %40.

ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARI ENDİŞELİ

Ankete katılanlar yorum kısmında yeni akademik yıl ile ilgili endişelerini ifade ederken, bir katılımcı ise “daha önce bir akademik yılın başlangıcından önce hiç bu kadar endişeli hissetmediğini” aktardı. Katılımcı, “Her şey konusunda inanılmaz endişeliyim ve her şeyden çok korkuyorum. Bütün yaz elimden gelen en iyi şekilde planlama yapmaya çalıştım ama hala hazır değil. Duygusal açıdan şimdiden bitik durumdayım” ifadelerini kullandı.

THE anketine katılanların çoğunluğu İngiltere’den olurken, bu katılımcıların %58’i henüz kampusa çalışmaya dönmeyi güvenli bulmadıklarını söyledi.

İngiliz hükümetine bağlı Bilimsel Acil Durum Danışma Grubu’nun (Sage) geçtiğimiz haftaki açıklamalarından sonra, ülke genelinde kampusa dönme tartışmaları iyice şiddetlendi. Sage, üniversite kampusların açılmasının koronavirüs yayılımı açısından “ciddi risk” teşkil ettiğini belirtirken, hükümet ise derslerin kapı ve camlar açık bir şekilde yapılmasını önerdi. Bu öneriye Üniversite ve Kolej Birliği’nden (UCU) gelen cevap ise, bu uygulamanın “İngiltere’deki kış ayları için uygun olmadığı” oldu.

Ankete katılan pek çok kişi, eleştiri oklarını “yeterli netlikte açıklamalar olmadığı” gerekçesiyle hükümete yöneltti. Katılımcılar, bu durumun “kampusların açılması için plan yapılmasını zorlaştırdığını ve gerekli yönlendirmenin sağlandığı zamanının çok geç olduğunu” söyledi.

ABD’Lİ ÇALIŞANLARIN %70’İ KAMPUSA DÖNMEK İSTEMİYOR

ABD’den ankete katılan kişi sayısı 53 olurken, katılımcıların çoğu koronavirüs vakalarının kampusların yeniden açıldığı bölgelerde arttığını ifade etti. ABD’li katılımcıların %70’i de kampusa dönmeyi güvenli bulmadıklarını belirtti.

Geçtiğimiz Ağustos’tan beri ABD kampuslarında 60,000 vaka görülürken, bu durum pek çok kampusta yüz yüze derslerin iptal edilmesine ya da öğrencilerin tahliyesine yol açtı. Diğer üniversiteler ise protestolar ve kendilerine açılan ücret indirimi davalarıyla karşı karşıya kaldı.

Pek çok kolej başkanı ABD kampuslarının yeniden açılması için ısrar ederken, bunun özellikle okumak için üniversitelerinden gelen desteğe bağlı olan düşük gelirli öğrencileri etkilediğini kaydetti.

Arizona State Üniversitesi başkanı Michael Crow, koronavirüsün ısrarlı varlığı göz önünde bulundurulduğunda, bu stratejinin faydalı olup olmayacağını söylemek için çok erken olduğunu, fakat “denemenin mantıklı olduğunu” söylüyor.

THE anketine katılanlardan bazıları ise üniversitelerin duruma fazla tepki verdiğini söylüyor. Bir katılımcı, “Eğer temizlik çalışanları, garsonlar, şoförler ve diğer pek çok çalışan işine geri döndüyse, akademisyenleri bu kadar özel kılan ne? Hepimiz kendi görevimizi üstlenmeli ve sahaya geri dönmeliyiz” diyor.

Birkbeck, Londra Üniversitesi’nde ziyaretçi profesör olan Gail Kinman, üst düzey yöneticilerin anksiyete seviyelerinin de İngiltere’deki kampus hayatı üzerinde etkili olacağının altını çiziyor. Kinman, ulaşım ve benzer endişelerin yeni hibrit eğitim modelini öğrenme ve bununla birlikte artan iş yüküyle bir bütün olacağını söylüyor.

UCU genel sekreteri Jo Grady ise THE anketi sonuçlarının haklı güvenlik endişelerini ortaya çıkardığını ve tüm öğretimin uzaktan yapılması gerektiğini söylüyor. İngiltere’nin Üniversite ve Kolej Çalışanları Birliği Başkanı Raj Jethwa ise, “çalışanların kampusa dönme konusundaki endişelerinin anlaşılabilir olduğunu, ama tüm yüksköğretim kurumlarının öğrenci ve çalışanlarını korumak için çok sıkı çalıştığını” ekliyor.

Anketin yorumlar kısmında yer alan bazı ifadeler ise şu şekilde:

AKADEMİSYENLER NE DİYOR?

Üniversitemin elinden gelenin en iyisini yaptığını biliyorum, ama yine de bu önlemlerin çoğu öğrencilerin sınıf ve kampus dışında yaptıklarına bağlı ve üniversitenin de bunun üzerinde bir kontrolü yok. Aynı zamanda hükümetin test-ve-takip sistemine de bu konuda çok iş düşüyor, ama bu sistem şu ana dek oldukça karman çorman gözüküyor.

FİNANSAL KAYGILAR YÜZÜNDEN AÇILIYORLAR

Finansal kaygılar üniversitelerin çoğunu yakın zamanda yeniden açılmaya itiyor. Hala pandeminin etkisindeyken üniversiteleri geri açmak ise oldukça sorumsuzca ve binlerce olmasa bile yüzlerce kişinin hayatını riske atıyor.

Üniversitemin bu duruma cevabı karman çorman ve etik dışı oldu. Kesinlikle yeni döneme başlamaya hazır değiliz. Öğretimde yüklenmek zorunda olduğumuz ekstra yük bir yana, öğrencilerin de kandırılarak okula döndürüleceğini ve öğretim ücretlerinin iadesi için çok geç olan bir zamanda online eğitime dönüleceğini düşünüyorum.

Yüksek riskli personel için sahada çalışmada bir telafi olup olmayacağı ve yüksek riske girenlerin evden çalışıp çalışamayacağı konusunda hiçbir açıklama yapılmadı. Bu kadar gözden çıkarılabilir olmamız ve işlerimizi kaybedebileceğimiz konusunda endişem çok büyük.

DÖNMEYENLER İŞLERİNİ KAYBEDER Mİ?

Kurumum çalışanların kampusa dönme konusunda gönüllü olmasını istiyor ve bu da kimin bu çağrıya uyacağıyla belirlenecek iş kayıpları anlamına geliyor. Bu salgında en çok etkilenecek olanlar da yine en korunmasız olanlar, sağlık çalışanları, güvencesiz sözleşmeleri olanlar ya da altta çalışanlar olacak. Ahlak ve etiği savunan bir sektörde bu kadar adaletsiz ve ikiyüzlü uygulamalar olduğu için hayal kırıklığına uğrandım.

Kampusa dönme konusunda iyi bir denge yakalamak gerekiyor. Öğretmen ve öğrencilerin esenliği sadece koronavirüsün yayılmasını önlemek değil. Öğrencilerin kampusta olma ve sınıfta bulunma, yaşıtlarıyla tanışma gibi durumları da deneyimlemeleri gerekiyor. Bu gerekli olmasaydı kampusu kapalı tutup tamamen online eğitime geçebilirdik.

Kimsenin kazanan olmadığı bir durumdayız. Eğer kampusa dönmezsek, medya bizi öğrencilere güçlü bir eğitim deneyimi sunmadığımız için kötü adam gibi gösterecek. Eğer dönersek ve vakalar artış gösterirse, gençler ve üniversiteler suçlanacak.

Açıkçası üniversitem beni hayal kırıklığına uğrattı, ama yine de esas sorumluluğun hükümete ait olduğunu düşünüyorum. Bulaşı yeterince düşüremediler, takibi yeterince arttıramadılar, ekstra kapasitesi sağlayamadılar ya da bahsi geçen üniversitelere gerekli olan finansal desteği sağlamak gibi ihtiyacımız olan netlikte kararlar veremediler.

 

Petek SAMATYALI

pervinkaplan.com editörü

22-09-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş