Arama sonuçları

Kovid-19: ABD kampuslarında neler oluyor?

Kovid-19: ABD kampuslarında neler oluyor?

Kovid-19: ABD kampuslarında neler oluyor? Koronavirüs (Kovid-19) salgınından en ağır şekilde etkilenen ülke olarak kayıtlara geçen ülke olan ABD’de, eğitim ile ilgili tartışmalar sürüyor. Ülkedeki üniversitelerin çoğunun online eğitime geçmeye karar vermesi ise, pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi.

‘HER ŞEY YOLUNDA GİDERSE ÖNÜMÜZDEKİ YAZA KADAR TÜM ÖĞRENCİLER AŞILANACAK’

Geçtiğimiz hafta, Pfizer ve Moderna şirketleri, % 90’ın üzerinde etkili olan iki aşı bulduklarını açıkladılar. Bu icatlar aşılanmış bir kampus hayalinin gerçek olabileceğine işaret ederken, uzmanlar, her şey yolunda giderse, önümüzdeki kadar tüm öğrencilerin aşılanabileceğini belirtiyorlar.

ABD koronavirüs aşı ekibinin başındaki isim, Moncef Slaoui, Pfizer ve Moderna tarafından geliştirilen aşıların Aralık ayında onay alabileceğini söylüyor. 20’li yaşlarındaki üniversite öğrencilerinin ise aşılanma sıralamasında öncelikli olmadığı bir gerçek. Eğer Slaoui’nin aşı onaylama takvimi doğru çıkarsa, Harvard Üniversitesi kamu sağlığı profesörü Barry R. Bloom, “Ümidimiz pek çok kişinin aşılanmayı isteyeceği şeklinde ve herkes için aşıları bahar sonu, yaz başı gibi hazır etmek yönünde” diyor.

KAMPUSLARDAKİ TOPLAM VAKA SAYISI: 250,000

The New York Times’ın haberine göre, ABD kampuslarında en az 252,000 pozitif vaka tespit edildi. 50’den fazla kolej, okul başına 1,000’den fazla vaka bildirirken, geçtiğimiz Perşembe günü ülke genelinde 103,000 vaka ile salgının başından beri bildirilen bulaşıcılık rekoru kırıldı. Şükran Günü öncesine ait bu vaka sayısıyla birlikte, öğrencilerin ailelerini görmeye gitmesi durumunda vaka patlaması yaşanacağı uyarısı yapıldı.

CADILAR BAYRAMI MI SEBEP OLDU?

Pittsburgh Üniversitesi ile Tennessee Üniversitesi ise, vakalardaki artışta Ekim sonundaki Cadılar Bayramı partilerinin rolü olduğunu düşünüyorlar. Yetkililer, kampus dışındaki partilerin sonrasında vaka sayılarında keskin bir yükseliş olduğuna dikkat çekiyorlar.

PHILADELPHIA YÜZ YÜZE DERSLERİ 2021’E KADAR YASAKLADI

Kovid-19’un hızla yayılmaya devam etmesi üzerine, Philadelphia eyaleti, kolejlerde yüz yüze eğitimi 2020 sonuna kadar yasaklama kararı aldı. Pek çok üniversite zaten online eğitim veriyor. SUNY kampusları da Şükran Günü sonrasında tamamen online eğitime geçecek.

KAMPUSTA KALANA HER HAFTA KOVİD-19 TESTİ

Michigan Üniversitesi de online eğitime geçmeye karar veren üniversitelerden. Üniversite yönetimi, vaka artışının “kabul edilemez bir seviyeye” eriştiğini belirtirken, kampusta olması gerekmeyen öğrencilerin evlerine dönmesi teşvik ediliyor. Kampusta kalan öğrencilere ise haftalık test olmaları karşısında konaklama imkanı sağlanmaya devam edilecek.

BEYAZ SARAY: ÖĞRENCİLER HAFTALIK OLARAK TEST EDİLSİN

Beyaz Saray’ın koronavirüs teşkilatından gelen öneri ise Missouri eyaletindeki öğrencilerin okullar tarafından haftada bir kez test edilmesi yönünde. Ayrıca üniversite kasabalarında ekstra bir yayılımın olup olmadığının da araştırılması tavsiye ediliyor. Açıklama, bölgedeki Missouri Üniversitesi’nin, ulusal Şükran Günü tatili öncesinde tüm öğrencileri değil, sadece semptom gösterenleri test edeceğinin üzerine yapıldı.

KOVİD-19 TESTİ OLMAK İSTEMEYEN ÖĞRENCİLERE DİSİPLİN CEZASI

Boston Üniversitesi ise, Kovid-19 testi olmayı reddeden öğrencilerin kampustan atılabileceği uyarısında bulundu. Okul gazetesinin Twitter üzerinden yayınladığı açıklamada, kampusta kalmaya devam etmek isteyen ve henüz test olmamış öğrencilerin 48 saat içerisinde test olması istendi.

Üniversitenin politikasına göre, kampusta kalan ve yüz yüze derslere devam eden tüm öğrenciler, haftada iki kez test edilecek. Dekan Kenneth Elmore tarafından yapılan açıklamaya göre, 10’dan fazla kişinin olduğu bir toplantıya katılım gösteren veya kalabalık toplantı düzenlediği tespit edilen öğrenciler ise dönem sonuna kadar uzaklaştırma alacak.

MICHIGAN’DAN YÜZ YÜZE DERSLERİN DURDURULMASI İÇİN TALİMAT

Michigan eyaletinde ise, tüm kolejlerin yüz yüze eğitimi üç haftalığına durdurması için talimat verildi. Karar, çoğu online ders veren ya da Şükran Günü’nden sonra tamamen online eğitime geçmeyi planlayan üniversiteler tarafından olumlu karşılandı. Ülke genelinde pek çok üniversitenin de Şükran Günü sonrası için uzaktan eğitime geçmeyi planladığı biliniyor.

Akron Üniversitesi, Wyoming Üniversitesi, Syracuse Üniversitesi gibi pek çok eğitim kurumu da bir anda uzaktan eğitime geçme kararı alanlardan. Geçtiğimiz Çarşamba günü ABD’de, 24 saat içinde 145,000 yeni vaka tespit edilmiş ve bu sayı, salgının başından beri en yüksek günlük vaka sayısı olmuştu. Sağlık yetkilileri, üniversite öğrencilerinin de önemli bir risk grubu olduğunu ve test edilmeden ailelerinin yanına döndükleri takdirde vaka sayısının daha da artabileceği konusunda uyarıda bulundu.

IVY LEAGUE KIŞ İÇİN TÜM SPOR AKTİVİTELERİNİ İPTAL ETTİ

Ivy League ise tüm kış sporu aktivitelerini en erken Şubat ayına dek iptal ettiğini açıldı. Başkanlar Konseyi’nin Perşembe günü yaptığın kararının gerekçesi ise Kovid-19 salgını olarak belirtildi.

SPOR KORONAVİRÜSÜN DAHA AÇOK YAYILMASINA MI SEBEP OLUYOR?

Illinois Üniversitesi’nde kadın ve erkek futbol takımlarında bir anda artan vaka sayıları dikkat çekti. Bulaşıcı Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından hazırlanan rapora göre hastalığın yayılma sebebi, oyuncuların sosyal mesafe ve maske önlemlerini uygulamadan sosyal etkinliklere katılmaları olarak tahmin ediliyor. Bu tedbirsizliğin kampusta uygulanan maske, mesafe ve sürekli olarak test olma önlemlerini de boşa çıkardığına dikkat çekiliyor.

Yine de, Texas Üniversitesi gibi bazı üniversiteler, tüm kampusu tamamen kapatırken, spor takımlarının antremanlarına devam etmelerine izin veriyor.

HARVARD ÖĞRENCİ GAZETESİ SIK YAPILAN YANLIŞLARA DİKKAT ÇEKTİ

Harvard Üniversitesi Başkanı Lawrence S. Bacow ve eşi, kendilerine bahar aylarında koronavirüs teşhisi konulmadan önce çok dikkatli olduklarını söylüyorlar. Evde tamamen izole olduklarını ve kimseyle görüşmediklerini söyleyen çiftin hatası ise, eve temizlik için Harvard’dan iki görevliyi almaya devam etmeleri olmuş.

Harvard Crimson’da yer alan makalede, arazi, tesis ve ekipman bütçelerindeki kısıntı, temizlik çalışanları ve kampus personelinin izolasyon politikası gibi konular tartışıyor. Makale, “Harvard bu sonbaharda kampusunu kısmen açmaya hazırlansa da, teori ve pratik arasındaki farklar sorunlara yol açacak gibi görünüyor” deniliyor.

PANDEMİYE RAĞMEN ARTAN DA KAYITLAR VAR

Pandemi yüzünden ABD genelinde kayıtların düştüğü görülürken, Georgia eyaletindeki devlet kolejlerinde ise % 2.4’lük bir artış gözlemlendi. Ülke genelinde birinci sınıf öğrencilerinin kayıt oranının % 10’dan fazla düşerken, Georgia’da ise %6.5’lik bir artırış olduğu not edildi.

ÜNİVERSİTE GELİRLERİ DÜŞECEK

Moody’s Investors Service tarafından hazırlanan rapora göre, pek çok üniversitenin, 2021 ekonomik yılında öğretim ücretlerinden elde edecekleri karın düşeceği öngörülüyor. Küçük özel üniversitelerin %87’si geliri düşecek üniversiteler arasında sayılırken, devlet üniversitelerinin %69’u ve özel kolejlerin de %75’i için de aynı senaryo söz konusu.

Raporda elde edilen bulgulara göre,

  • Özel kolejlerde ortalama gelirin %3.3, devlet kolejlerinde ise %0.9 düşmesi bekleniyor.
  • Bu sonbaharda özel kolejlere başlayan öğrencilere uygulanan ortalama eğitim ücreti indirimi %55 oldu.
  • Devlet üniversitelerinin eğitim ücreti geliri ise sabit kaldı. Bu oran ortalama büyüklükteki devlet kolejlerinde %2, ufak devlet kurumlarında ise %2.8 oldu.
  • Uluslararası öğrencilerin önemli oranda düşmesi de toplam eğitim ücreti gelirlerinin düşmesinde etkili oldu.

‘ÇALIŞANLAR RİSKE ATILDI’

Gelir düşüşünden etkilenen bazı okullar ise çareyi burslarını kesmekte buldu. Connecticut Üniversitesi Başkanı, “Yeterince gelirimiz yok. Burs programını durdurmak, bu göreve geldiğimden beri vermek zorunda olduğum en zor karar oldu” diyor. Üniversite, normalde senelik geliri 50,000 $’ın altında olan ailelere ücretsiz eğitim imkanı sağlıyordu.

Kuzey Karolina Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırma ise, üniversite yöneticilerinin, personel arasında paranoya, güvensizlik ve korkuya sebep olduğunu ortaya koydu. Personel, üniversite yönetiminin şeffaflıktan uzak olduğunu belirtirken, üniversiteyi tekrar açarak personeli de umursamadıklarını savundu. Öğrencilerin bu sene de yüz yüze eğitim için kampusa getirilmesi hatasının tekrarlanmasını istemeyen bir personel ise, “Kampusu yeniden açmayı tercih ederek riske soktuğunuz insanları dinlemediniz” ifadelerini kullandı.

 

Petek SAMATYALI

pervinkaplan.com editörü

17-11-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş