Arama sonuçları

Kovid-19 ile birlikte zatürre ölümleri yükseldi

Kovid-19 ile birlikte zatürre ölümleri yükseldi

Kovid-19 ile birlikte zatürre ölümleri yükseldi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Öğretim Üyesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nesrin Öcal, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) raporuna göre, zatürrenin tüm dünyada mikroplara bağlı ölümler içinde hala birinci sırayı koruduğunu söyledi. Öcal, Kovid-19 ile bu rakamların hızla yükseldiğini belirtti.   

Öcal, 26 Kasım-2 Aralık Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi Haftası dolayısıyla açıklama yapı. Öcal, zatürrenin diğer bir tabirle akciğer enfeksiyonunun, "akciğer dokusunun gözle görülemeyen mikroplar nedeniyle iltihaplanması" olarak tanımlandığını aktardı.

KOVİD-19 İLE BİRLİKTE ZATÜRRE ÖLÜMLERİ YÜKSELDİ

Bu tabloya tıp dilinde "pnömoni" ismini verdiklerini dile getiren Öcal, son zamanlarda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu terimi çok daha sık duyduklarını ifade etti. 

Ancak öncesinde de zatürrenin, tüm dünyada önde gelen ölüm nedenleri arasında yer aldığına işaret eden Öcal, şöyle dedi:

"Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) raporuna göre, tüm dünyada mikroplara bağlı ölümler içinde hala birinci sırayı korumaktadır. 2017 yılında yaklaşık 55 bin kişi pnömoni nedeniyle hayatını kaybetti. Kovid-19 ile bu rakamların hızla yükseldiğini ve artmaya devam ettiğini görüyoruz. Toplumda görülen ‘pnömoni’ bakterilere bağlı olan ve genellikle kişiden kişiye bulaşmayan zatürre.  Bu bakteriler, hastanın vücut direncinin kırılması veya tetikleyen diğer kronik hastalıklarına bağlı olarak ağız, boğaz veya sindirim sisteminden akciğere ulaşarak akciğerlerde iltihaplanma oluştururlar. Yani bağışıklığı sağlam kişilere hastalardan zatürre bulaşması beklenemez. Ancak Kovid-19'da izlediğimiz gibi bulaştırıcılığı çok yüksek ve solunum yoluyla hızla yayılan virüslerin neden olduğu zatürrelerde durum farklıdır. Kovid-19 zatürresinde hasta kişiden sağlam kişilere solunum yoluyla bulaşma riski yüksektir.sz Ayrıca bu tip viral zatürrelerde bakteriyel zatürrenin de tabloya eklenmesi ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir." 

Öcal, normal bakterilere bağlı toplumda gelişen zatürrede sık belirtilerin, yüksek ateş, halsizlik, öksürük, balgam ve göğüs ağrısı olduğunu aktardı. Öcal, Kovid-19'a bağlı viral zatürrede ise bu tablonun asemptomatik durumdan solunum yetmezliğine kadar geniş bir yelpazede görülebildiğini, hangi tip olursa olsun zatürrenin hekim kontrolünde tedavi edilmesi gerektiğini belirtti. 

HANGİ GRUPLAR RİSKLİ?

Öcal, zatürre riski altında olan grupları şöyle sıraladı:

"65 yaş üzeri bireylerin tümü, 65 yaş altı olsalar dahi kronik akciğer, kalp, karaciğer ve böbrek hastalığı olanlar, kanser hastaları, şeker hastaları, inme ve felç gibi nörolojik hastalığı olanlar, alzaymır gibi durumlara bağlı olarak yutma fonksiyonlarında bozulma olanlar ve bağışıklığı baskılanmış kişiler zatürre için en riskli gruptur. Ancak, kronik hastalıkları olmasa bile sigara ve alkol kullananlar, iyi beslenmeyenler, kontrolsüz ve çok sıkı zayıflama diyeti uygulayanlar, dalağı alınmış olanlar, aşırı stres gibi nedenlerle vücut direncinde ani düşüş yaşayanlarda da zatürre riski artar. Kişinin zatürreye karşı vücut direncini koruması beden sağlığı ve ruh sağlığının birlikte korunmasıyla ideal seviyeye gelir.

İKİSİ ARASINDA FARK NEDİR?

Zatürreye neden olan mikrop için en uygun antibiyotik tedavisi ve destek tedavileri ile hasta yakın takip edilir. Kovid-19 zatürresinde ise hastalık etkenine yönelik tedavi uygulanır. Bu hastalarda zatürrenin ağırlığı ve solunum yetmezliği durumuna göre tedavi uygulanır. Kovid-19 zatürresi bu açıdan da normal zatürreden belirgin farklılık gösterir. Ancak pek çok hastada iki zatürreyi birlikte görebiliyoruz. Bu nedenle ağır hastalarda her iki zatürre tablosunu da kapsayacak daha geniş tedaviler verebiliyoruz.

AŞI NE ZAMAN YAPILMALI?

Zatürre aşısı kişinin aktif bir enfeksiyon ya da ateşinin olmadığı herhangi bir zamanda yapılabilir. Grip aşısı gibi mevsimsel zamanlaması yoktur.

Öcal, kronik hastalığı olmasa bile 65 yaş üzerindeki bireylere, böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, beyin ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlara, bağışıklığı bozulmuş olan hastalara, organ nakli olanlara, kanser tedavisi görenlere, dalağı alınmış veya fonksiyonu bozulmuş olanlara, alkol bağımlıları ile hastane ve huzurevi çalışanlarına zatürre aşısının yapılması önerisinde bulundu. 

 

01-12-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş