Arama sonuçları

Kovid-19: Koku kaybını nasıl geri kazanabilirsiniz?

Kovid-19: Koku kaybını nasıl geri kazanabilirsiniz?

Kovid-19’un en önemli ve en huzursuz edici semptomlarından biri koku duyusunun kaybı. Çoğu vakada hastalığın sona ermesinin ardından koku duyusu hemen geri gelse de, bazı vakalarda bu durum haftalarca, hatta aylarca devam edebiliyor. 

Ancak The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, bilim adamları bu semptomu “masrafsız, basit ve yan etkisiz” şekilde ortadan kaldırmanın yolunu keşfetti. 

İngiltere’deki East Anglia Üniversitesi’nden koku kaybı uzmanı Prof. Dr. Carl Philpott ve ekibinin yaptığı araştırma, günde iki kez dört farklı koku koklamanın, koku duyusunu yeniden kazanmayı sağlayabildiğini gösterdi. 

HANGİ KOKULARI KOKLAMAK GEREKİYOR?

Yöntemin etkili olabilmesi için portakal, nane, soğan ya da kahve gibi kolayca algılanabilen, tanıdık ve belirgin kokuları tercih etmek gerekiyor. Philpott, “Amaç, nöroplastisite yani beynin, bir değişiklik ya da yaranın telafi edilmesi için yeniden organize olma becerisine dayanarak iyileşmek” dedi. Temel olarak bu yöntem, beynin farklı kokuları yeniden öğrenmesine imkan veriyor. 

Bilim adamı, koku kaybını tedavi için antienflamatuar ilaçların kullanılmamasını tavsiye ederek, yüksek tansiyon, ödem gibi yan etkilere sahip bu ilaçların söz konusu semptomu ortadan kaldırma konusunda etkili olduklarına dair çok az kanıt bulunduğuna dikkati çekti. 

Araştırmanın sonuçları, “Forum of Allergy & Rhinology” dergisinde yer alıyor.

Covid-19’a bağlı koku duyusu kaybına yönelik mevcut tedavi, genellikle astım için kullanılan kortikosteroid ilaçlarla yapılıyor.

Kaynak:AjansBizim

 

02-05-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş