Arama sonuçları

Kovid-19: Neden bazı vakalar asemptomatik, bazıları ise ölümcül seyrediyor?

Kovid-19: Neden bazı vakalar asemptomatik, bazıları ise ölümcül seyrediyor?

Kovid-19: Neden bazı vakalar asemptomatik, bazıları ise ölümcül seyrediyor? Kovid-19 pandemisinin dünyayı sardığı bu günlerde, bağışıklık sistemimizin virüse nasıl cevap verdiğini anlamamız virüsün kontrol edilebilirliği açısından büyük önem taşıyor. Fakat, vücudumuzdaki savunma mekanizmalarının koronavirüse nasıl cevap verdiğini anlamak için çok fazla vaktimiz olmadığı da bir gerçek. Bu yüzden virüsle daha iyi savaşabilmek için yeni bir bakış açısına, yeni tanı, tedavi ve aşılara ihtiyacımız var.

Birmingham Üniversitesi bağışıklık bilimi profesörleri tarafından kurulan yeni İngiltere Koronavirüs Bağışıklık Bilimi Birliği, kişiye virüs bulaştığında vücudunda hücresel ve moleküler seviyede neler olduğunu ve hastanın bağışıklık sisteminin neler yaptığını inceleme altına aldı.

Ülkedeki diğer bağışıklık bilimi uzmanlarının da dahil edildiği çalışmada, toplamda 19 bağışıklık bilim merkezi şu 5 sorunun cevabını arıyor:

  • Neden herkesin Kovid-19’u geçirme şiddeti birbirinden bu kadar farklılık gösteriyor?
  • Virüsten kazanılan bağışıklık ne kadar sürüyor?
  • Bağışıklık sistemi neden vücuda zarar veriyor?
  • Daha önceki mevsimsel Kovid-19’u atlatmak bağışıklık sistemine bir avantaj sağlıyor mu?
  • Virüs bağışıklık sisteminden ‘saklanmayı’ nasıl başarıyor?

Birmingham Üniversitesi’nden Profesör Paul Moss, “Bağışıklık sistemi hızlı bir şekilde virüsün vücutta çoğalmasını önleyebiliyor, ama aynı zamanda akciğer dokusu gibi kısımlara büyük zararlar da verebiliyor. Ayrıca etkili bir bağışıklık sistemi nasıl oluşturuluyor ya da bu bağışıklık ne kadar sürüyor, bunları da bilmiyoruz” diyor.

Profesör Moss, proje kapsamında, virüsün mutasyonları da incelendiğini, ama virüsün çok fazla mutasyon geçirmediği ve yeniden virüse yakalananların sayısının az olduğu belirtiyor.

Ingiliz Hükümeti Acil Durum Bilim Tavsiye Grubu (SAGE) ise, virüse karşı ülke genelinde koordine bir şekilde çalışamamanın virüsü anlama şansını düşürdüğüne dikkat çekiyor. Koronavirüs Bağışıklık Bilimi Birliği’nin, elde ettikleri sonuçları önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşmaları bekleniyor.

 

Petek SAMATYALI

pervinkaplan.com editörü

20-11-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş