Arama sonuçları

Kovid-19 raporu: Eğitim için ekstra bütçe gerekiyor

Kovid-19 raporu: Eğitim için ekstra bütçe gerekiyor

Kovid-19 raporu: Eğitim için ekstra bütçe gerekiyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, hazırladığı “Covid-19 Salgını ve Eğitim” başlıklı raporunda, pandemi koşullarında öğrencilerin sağlıklı bir şekilde eğitim-öğretime devam edebilmesi için en az 57 bin dersliğe ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Karabıyık, bu konuda gerekirse TOKİ ile yerel yönetimlerin işbirliği yapması gerektiğine işaret etti.

CHP’li Karabıyık, partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısına “Covid-19 Salgını ve Eğitim” başlıklı rapor sundu. Raporda, “Eğitim alanında kalıcı ve ciddi tedbirler alınmamıştır. Alınan tedbirler bazı okulların dezenfekte edilmesinden öteye gitmemiştir” denildi.

KOVİD-19 RAPORU: EĞİTİM İÇİN EKSTRA BÜTÇE GEREKİYOR

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, Karabıyık, “Maske, mesafe ve temizlik üçlemesi ile eğitimin sorunlarının çözülemeyeceği görülmelidir. Bunların yanı sıra ek kaynak, derslik ve personel atamasının yapılmadığı sürece eğitim sorunlarının çözülmesi mümkün değildir” dedi. Karabıyık, çalışmasında şu bilgilere yer verdi:

57 BİN DERSLİĞE İHTİYAÇ VAR

Tüm okulların tekli eğitim-öğretim yaptığı varsayıldığında; derslik başına 26.40 öğrenci düşüyor. Eğitim Yapıları Mimari Proje Hazırlanması Genel İlkeleri’ne göre derslikler ilkokullarda öğrenci başına 1.60 metrekare; ortaokul ve liselerde ise 1.85 metrekare alan düşecek şekilde yapılıyor. Buna göre 30 öğrencili bir ilkokul sınıfının 48 metrekare olması gerekirken sınıflarda 12 öğrenci bulunması ve ikili eğitim-öğretim yapılması koşulu ile 57 bin 340 dersliğe daha ihtiyaç duyuluyor

34.2 MİLYAR TL BÜTÇE LAZIM

Başka bir deyiş ile 24 derslikli 2 bin 389 okulun yapılması için 34 milyar 920 milyon TL bütçe gerekiyor. Derslik sorununun çözülmesi için gerekirse derslik yapımı için bağış kampanyası yapılmalı. Kampanya ile birlikte TOKİ ve yerel yönetimlerin işbirliğiyle hızla bir şekilde derslik yapılması sağlanmalı.

İNTERNET ERİŞİMİ YETERLİ DEĞİL

Uzaktan eğitim kapsamında kullanılan internet ve televizyona bazı öğrencilerin erişiminde sıkıntılar yaşanıyor. Devlet okullarında bulunan öğrencilerin yaklaşık yüzde 20’sinin internete erişimi, yüzde 5’inin ise televizyona erişimi bulunmuyor. Bu, internet erişiminde sıkıntı yaşayan öğrenci sayısının 3 milyon, TV’ye erişmekte sıkıntı yaşayan öğrenci sayısının ise 750 bini bulduğunu gösteriyor.

TEMİZLİK SÜREKLİ OLMALI

Örgün eğitim kapsamında 54 bin 36 devlet okulu, 12 bin 809 da özel okul olmak üzere toplam 66 bin 849 okul bulunuyor. 2019 Yılı İdare Faaliyet Raporu’na göre MEB kadrosunda 29 bin 106 yardımcı hizmetler sınıfı çalışanı görev yapıyor. Buna göre eğitim kurumlarında özellikle pandemi döneminde temizliğin sürekliliğinin sağlanması için personel temini gerekiyor.

20-08-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş