Arama sonuçları

Kovid-19'dan sonra: Üniversiteler yeniden yapılanmalı mı?

Kovid-19'dan sonra: Üniversiteler yeniden yapılanmalı mı?

Kovid-19'dan sonra: Üniversiteler yeniden yapılanmalı mı? Adelaide Üniversitesi eski rektör yardımcısı Warren Bebbington, koronavirüs pandemisiyle birlikte üniversitelerin de öngörülemeyen zorluklarla karşılaştığına dikkat çekiyor. Profesör Bebbington, bu durumun aynı zamanda bir kurum olarak üniversitelerin yeniden düşünülmesi için de bir fırsat olduğunu belirtiyor.

Times Higher Education'dan John Ross'un haberine göre, Profesör Bebbington, üniversitelerin öğrenim ücretleri, sunduğu kurslar, öğrenci desteği, üniversite yönetimi, öğretmen gelişimi, uluslararası işbirlikleri, üniversitenin yapısı, akademik takvimi, topladığı bağış, iş bulma etkinlikleri ve dünya sıralamalarına kadar pek çok konuda üniversitelerin kendilerini yenilemeleri gerektiğini söylüyor.

KOVİD-19'DAN SONRA: ÜNİVERSİTELER YENİDEN YAPILANMALI MI?

Üniversitelerin temel öğretim ve iş dünyasına tavsiye amaçlı araştırmalardan giderek uzaklaştığının altını çizen Bebbington, hükümetleri tatmin etme ve tercih edilen meslekler için "işi hazır mezunlar" üretmenin ön plana çıktığını ifade ediyor ve  şöyle diyor: "Şu an gerçekten gerekli olan ve en iyi üniversitelerin yapabileceği şeylerin neler olduğunu düşünmek ve bunları korumaya odaklanmak için çok iyi bir zaman."

Bu tür bir değişim pek çok tartışmayı beraberinde getirecek gib gözükse de, Bebbington, bu değişimin üniversitelerin sürekli aynı olan döngüsünü kırması için bir fırsat olduğunu belirtiyor. Bu kapsamda üniversitelerin sadece pandemiyle ilgili olan kampus kısıtlamaları, sınır kapanmaları veya kurumsal finans gibi acil konularda değil, yeni öğrenme sistemleri ve büyüyen mezun ihtiyaçları gibi alanlarda da güncellemeye gidilmesi gerektiğini söylüyor.

HANGİ SORULAR SORULMALI?

Bunun için üniversitelerin belirli alanlardaki araştırma güçlerine veya lisans/yüksek lisans öğrencilerine verdikleri eğitimle de öne çıkmaları öngörülüyor. Bu süreçte önerilen her değişiklik için üniversite liderlerinin "Bu öneri üniversitenin misyonunu genişletecek ve temel değerlerine bağlı kalmasını sağlayacak mı?" diye sorması gerektiğini söyleyen Profesör Bebbington, bu tutumun hükümetlerin 'işi hazır mezun' politikasına da herhangi bir yasal düzenlemeden çok daha etkili bir şekilde cevap vereceğini vurguluyor.

Önerilen politikalar bölük pörçük sözleşmeler yerine maaşlı ve tam zamanlı bir iş gücünü öngörürken, akademisyenlerin ise hem yüz yüze hem de uzaktan eğitim kapsmında öğretim yaparken araştırmalarına da vakit ayırmalarını hedefliyor.

Profesör Bebbington'ın tavsiyesi doğrultusunda, akademisyen kadrosunda yapılacak değişikliklerin, ihtiyaç duyulmayan para politikalarının iptaliyle sağlanması önerilirken, üniversitelerin mevcut derslerini etkileşimli öğrenme ve icat tabanlı bir merkez ekseninde yenilemesi bekleniyor. Standart ama temel olarak yetersiz akademik takvimler yerine tüm yıl sürecek etkinliklerin iki veya üç sömestra dağıtılması, öğrencilerin ise yeni kampus binalarının inşaat masrafını elimine etmek için yerel okullardan kiralanan mülkler, halk merkezleri veya iş yerlerinde toplanması gibi planlar da öneride yer alıyor. 

 

Petek SAMATYALI

pervinkaplan.com editörü

15-01-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş