Arama sonuçları

Kronik hastalıklar gittikçe büyüyen bir sorun oldu

Kronik hastalıklar gittikçe büyüyen bir sorun oldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından düzenlenen 7. Toplumsal Cinsiyet Adaleti Kongresi’ne video konferans yöntemiyle katıldı. Koca, koronavirüs salgınınn Türkiye'yi ve tüm dünyayı sarsıcı şekilde etkilediğini ve halen etkilemeyi sürdürdüğünü belirtti. Sağlık kaygısını ve mücadeleyi bütün sorunların önüne aldıklarının altını çizen Koca,  “Ekonomik ve sosyal hayatımızı, aile ve komşuluk ilişkilerimizi salgının etkilerinden korunarak sürdürme zorunda kaldık" diye konuştu.

Koca, salgının aile ve sosyal hayatta karşılaşılan sorunlarda en belirleyici etken haline geldiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Pandemi öncesinde de kadın hakları konusundaki aksaklıklar ve kadına yönelik şiddet sorunu, Türkiye'nin öncelikli mücadele başlıklarından biriydi. Sağlık Bakanı olarak bütün çabamı ve zamanımı, kadın, erkek bütün vatandaşlarımızın sağlıklı nefes alabildiği günlere ulaşması için yoğunlaştırmış durumdayım.”

KRONİK HASTALIKLAR BÜYÜYEN SORUN

Salgının hem tıbbi hem sosyal boyutta çok çeşitli sorunlar ortaya çıkardığını, yaşlanan dünyada kronik hastalıkların gittikçe büyüyen bir sorun halini aldığını anlatan Koca, şunları söyledi:

"Sağlık Bakanlığı olarak kanser, diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklarla salgın öncesinde de mücadelemizi sürdürüyorduk. Geniş kitleleri ölümcül şekilde etkileyen bu hastalıklar virüs gibi kişiden kişiye bulaşmıyor ancak hatalı sağlık davranışları nedeniyle salgın gibi yayılıyor. Korona salgınında hayatını kaybeden ve yoğun bakıma ihtiyaç duyan insanlarımızın büyük çoğunluğunda bu hastalıklardan bir veya ikisi bulunuyordu. Yani pandeminin kötü sonuçlarına yol açan nedenlerin başında kronik hastalıkların yaygınlığı gelmektedir. Bedensel, ruhsal ve sosyal açıdan tam iyilik haline ulaşmış insana sağlıklı insan diyoruz. Yani hastalıklara karşı beden sağlığını koruyabilen, şiddet ve bağımlılık gibi ruhsal problemlerden uzak, sosyal ilişkilerinde iyilik değerlerini temsil eden insanı hedefliyoruz."

SOSYAL MÜCADELE DE GEREKİYOR

Bakan Koca, bu hedefin aslında kongrenin konusu olan cinsiyet adaleti arayışı dahil pek çok sosyal travmayla mücadeleyi de kapsadığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu açıdan bakıldığında sağlıklı topluma ulaşma çabası, tıbbi olmanın yanında sosyal bir mücadeleye de ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor. Devlet olarak bu yönde belirlediğimiz stratejik hedeflerin toplumsal ve sektörel düzeyde davranış değişikliği sağlaması için çabamızı sürdürüyoruz. Kovid salgınının bizden götürdüğü pek çok şeyin yanında bize kazandırdığı fırsatlar da vardır. Bu salgında 83 milyon olarak sağlık risklerine karşı en örgütlü mücadeleyi dinamik bir şekilde gerçekleştirmeyi başardık. İnşallah bu salgını en kısa zamanda geride bırakacağız. Mücadelemiz devam edecek, sağlıklı insan mücadelemizi, şiddet başta olmak üzere yıkıcı sorunlardan arınmış sağlıklı toplum mücadelemizi, sağlıklı çevre mücadelemizi sürdüreceğiz. Bunun için de pandemi ile zirve noktada olan toplumsal duyarlılığımızı sürekli diri tutmalıyız."

04-03-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş