Arama sonuçları

Küba'dan İspanya'ya kadar üniversite seçin

Küba'dan İspanya'ya kadar üniversite seçin

Küba'dan İspanya'ya kadar üniversite seçin. Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini sağlayan bir program. 2011 yılından bu yana uygulanıyor ve Erasmus öğrenci değişim programına bir alternatif olarak da görülüyor.

KÜBA'DAN İSPANYA'YA KADAR ÜNİVERSİTE SEÇİN

Sadece Türkiye'deki üniversitelerle sınırlı olmayan bu program size yurtdışında da ABD'den İsviçre'ye kadar tüm ülkelerdeki üniversitelerde okuma şansı veriyor.

İşte bu programla ilgili bilmeniz gerekenler.

MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMINA KİMLER KATILABİLİR?

Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalamış yükseköğretim kurumlarında örgün eğitim programlarına kayıtlı önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılabilir.

AÇIKÖОRETİM ÖОRENCİLERİNİN HAKKI VAR MI?

Hayır. Açık, dışarıdan, yaygın veya uzaktan eğitim-öğretime kayıtlı olan öğrenciler faydalanamazlar. Program yalnızca örgün eğitimi kapsıyor.

NE KADAR SÜRE İÇİN DEĞžİŞžİME GİDİLEBİLİRİM?

Öğrenci değişimi süresi en az bir, en fazla iki yarıyılı kapsar. Yarıyıl hesabı, eğitim sistemi dikkate alınarak değiştirilebilir. Ancak değişimin toplam süresi bir eğitim öğretim yılını aşamaz.

MEVLANA PROGRAMININ BAޞVURU ޞARTLARI NEDİR?

İlk şart örgün eğitimde kayıtlı önlisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olmak. Önlisans ve lisans öğrencileri için not ortalaması 4 üzerinden en az 2.5, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için en az 3 olmalı. Gidecek öğrencileri belirlemek için kullanılacak puan hesaplamasında yüzde 50 dil puanı, yüzde 50 not ortalaması dikkate alınarak ağırlıklı not hesaplaması yapılır. Adaylar buna göre sıralanır ve puan üstünlüğüne göre seçilir.

HAZIRLIK ÖОRENCİSİ KATILABİLİR Mİ?

Hayır katılamaz. Ayrıca birinci sınıfında okuyan öğrenciler ile hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemlerinde bulunan yüksek lisans ve doktora öğrencileri, esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için bu programdan yararlanamaz.

DİL BİLMEK ÖNEMLİ Mİ?

Gitmek istediğiniz kurumdaki öğretim dilini bildiğinizi kanıtlamanız istenir.

TOEFL, IELTS SONUCU GİBİ BİR BELGE GÖSTERMELİ MİYİM?

Mevzuatça belirlenmiş bir sınav türü ya da belgesi bulunmuyor. Bu yüzden yükseköğretim kurumları adaylardan ulusal ya da uluslararası geçerliliği olan bir sınav belgesi talep edebilecekleri gibi kendi yapacakları sınavla da öğrencilerin dil bilgisini ölçebilir.

MEVLANA PROGRAMI İÇİN BAޞVURU NEREYE YAPILACAK?

Türkiye’de kayıtlı olduğunuz yükseköğretim kurumunun Mevlana Değişim Programı kurum koordinasyon ofisin gereken formları doldurarak yapabilirsiniz. Yök sitesinden de bu belgelere ulaşabilirsiniz.

DÖNEM KAYBINA UОRAR MIYIM?

Mevlana Değişim Programı ile bir başka ülkede bir dönem ya da iki dönem eğitim gören öğrencinin yurtdışındaki yükseköğretim kurumunda almış olduğu derslerin hangi derslere denk sayılacağı Öğrenim Protokolü’nde açıkça belirtildiği için dönem kaybı yaşamazsınız. Yeter ki aldığınız derslerde başarılı olun.

KAÇ KEZ KATILABİLİRİM?

Yükseköğretimin farklı düzeylerini kapsayan tüm eğitim yaşamınız boyunca burslu olarak yalnızca bir kez bu programa katılabilirsiniz. Örneğin lisans öğrencisi iken bu programa katılan yüksek lisans ya da doktora öğrencisi iken bir daha burslu katılamaz. Ama ikinci kez burssuz olarak programdan yararlanabilirsiniz.

GİTTİОİM ÜNİVERSİTEYE ÜCRET ÖDEYECEK MİYİM?

Hayır. Sadece kayıtlı olduğunuz üniversiteye yükümlü olduğunuz katkı payı ya da ücreti ödersiniz.

BURS ALMA ޞANSI VAR MI?

Hem gelen hem de giden öğrencilere burs veriliyor.

Burs miktarları aylık şöyle:

Avrupa, Asya-Pasifik, Latin ve Kuzey Amerika: 1.300 TL.

Sahraaltı Afrika,  Orta Asya: 1.200 TL.

Güney Kafkasya, Güney Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika: 1.100 TL.

 

GİDECEОİM ÜNİVERSİTEYİ YÖK TANIYOR MU?

YÖK tarafından tanınan üniversitelerin listesini içeren bilgilere http://www.yok.gov.tr/web/denklik/anasayfa web sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.

HANGİ ÜLKELERE GİDEBİLİRİM?

Afganistan, Arnavutluk, Cezayir, Amerikan Samoası, Andorra, Angola, Anttgua ve Barbuda, Arjantin, Ermenistan, Aruba, Avustralya, Avusturya, Azerbeycan, Bahamalar, Bahreyn, Bangladeş, Barbados, Beyaz Rusya (Belarus), Belçika, Belize, Benin, Bermuda, Bhutan, Bolivya, Bosna-Hersek, Botsvana, Brunei, Bulgaristan, Burkina Fosa, Burundi, Kamboçya, Kamerun, Kanada, Yeşil Burun Cumhuriyeti, Cayman Adaları, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, ޞili, Çin Halk Cumhuriyeti, Kolombiya, Komorlar, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kongo, Kosta Rika, Fildişi Sahilleri, Hırvatistan, Küba, Curaçao Adaları, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Cibuti, Dominika, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Mısır Arap Cumhuriyeti, El Salvador, Ekvator Ginesi, Eritre, Estonya, Etiyopya, Faroe Adaları, Fiji, Finlandiya, Fransa, Fransız Polinezyası, Gabon, Gambiya, Gürcistan, Almanya, Gana, Yunanistan, Grönland, Grenada, Guam, Guetamala, Gine, Gine-Bissau, Guyana Kooperatif Cumhuriyeti, Haiti, Honduras, Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Özel İdari Bölgesi, Macaristan, İzlanda, Hindistan, Endonezya, İran İslam Cumhuriyeti, Irak, İrlanda, Man Adası, İsrail, İtalya, Jamaika, Japonya, Ürdün, Kazakistan, Kenya, Kiribati, Kuzey Kore, Güney Kore, Kosova, Kuveyt, Kırgızistan, Letonya, Lübnan, Lesotha, Liberya, Libya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Makedonya Cumhuriyeti, Madagaskar, Malavi, Malezya, Maldivler, Mali, Malta, Marshal Adaları, Morintanya, Mauritius, Meksika, Mikronezya Federal Devletleri, Moldovya, Monako, Moğolistan, Karadağ, Fas, Mozambik, Myanmar, Namibya, Nepal, Hollanda, Yeni Kaledonya, Yeni Zelanda, Nikaragua, Nijer, Nijerya, Kuzey Mariana Adaları, Norveç, Umman, Pakistan, Palau, Panama, Papua Yeni Gine, Paraguay, Peru, Filipinler, Polonya, Portekiz, Porto Riko, Katar, Romanya, Rusya Federasyonu, Ruanda, Samoa, San Marino, Sao Tome ve Principe, Suudi Arabistan, Senegal, Sırbistan, Seyşeller, Sierra Leone, Singapur, Sint Maarten, Slovakya, Slovenya, Solomon Adaları, Somali, Güney Afrika, Güney Sudan, İspanya, Sri Lanka, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Martin, Saint Vincent ve Grenadinler, Sudan, Surinam, Svaziland, İsveç, İsviçre, Suriye, Tacikistan, Tanzanya, Tayland, Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti, Togo, Tonga, Trinidad ve Tobago, Tunus, Türkmenistan, Turks ve Caicos Adaları, Tuvalu, Uganda, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık (İngiltere), Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Urugay, Özbekistan, Vanuata, Venezuela, Vietnam, Amerikan Virjin Adaları, Filistin, Yemen, Zambiya, Zimbabve.

* YÖK sitesinden yararlanılarak hazırlanmıştır

Fotoğraf: Yaşar Üniversitesi

01-02-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş