Arama sonuçları

Kütüphaneler hala açık, öğrenciler tehdit altında

Kütüphaneler hala açık, öğrenciler tehdit altında

Kütüphaneler hala açık, öğrenciler tehdit altında. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), geçen günlerde yeni tip koronavirüse ilişkin bir dizi önlem sıraladı. Ancak alınan önlemler içinde üniversite kütüphanelerinin kapatılmasına yönelik herhangi bir bilgi yer almadı. BirGün'den Volkan Ateş'in haberine göre, salgının ciddiyetinin farkına varan bazı üniversiteler kütüphaneleri kapatırken bazıları ise bu konuda herhangi bir adım atmadı. Bu üniversitelerde öğrenciler kütüphaneleri kullanmaya devam ediyor. Özellikle aileleri şehir dışında veya yurtdışında olan öğrenciler kütüphaneleri kullanıyor. BirGün’e konuşan Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Aydın İleri YÖK’ün bu konuda hızlıca bir adım atması gerektiğini ifade etti.

İleri şunları söyledi: “YÖK 14 maddelik bir açıklama yaptı ama üniversitelerin kütüphanelerinin kapatıldığına dair bir ibare yok. Biz de YÖK’e yazdık ama açık tutulduğuna dair haberlerinin olmadığını söylediler. Kimi rektörler kapatmış kimi kapatmamış. Ufak bir tarama yaparak görebiliyorsunuz. Sadece gün ve saat sınırlaması yapan var. Herhangi bir sınırlama yapmadan açan var. Bir de kapatan üniversiteler var. Mesela Anadolu Üniversitesi kapatmış. Bursa’da Uludağ Üniversitesi ise sadece saatleri kısıtlamış. Hizmet devam ediyor. Bilecik’te, Edirne’deki üniversiteler açmaya devam ediyor. Yerellerden bize bilgi geliyor.”

YÖK’ün özel kalemi tarafından arandığını ifade eden İleri “’Bize bilgileri verin biz onları arayalım’ dedi. Bu iş aramayla olacak bir iş değil. Biz tek tek 200 üniversiteyi neden arayalım, nereden bilelim de bilgilendirelim? YÖK’ün böyle bir şey yayımlaması gerekir. Sağlıklı bilgi ancak oradan yürür. Dün İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle en ufak eğlence yerlerine kadar kapatıldı ama kütüphanelerle ilgili böyle bir şey yok. Belediyeler aldı kararı, birçok belediye kapattı. Kültür ve Turizm Bakanlığı da pazar günü kapattı” dedi.

Kütüphanelerin rektörlerin ya da yöneticilerin inisiyatifine bırakıldığını belirten İleri, şöyle devam etti: “Alabilenler kapatmış, diğerleri YÖK’ten yazı bekliyor. Evine gidemeyen, memleketine dönemeyen öğrenciler de var. Mecburen vakit geçirebilecekleri tek yer kampüs içerisinde kütüphaneler oluyor ve kütüphaneler de tıklım tıklım. Hem kütüphaneler hem de kütüphaneciler risk altında. Bunların tamamının kapatılması gerekiyor. YÖK Başkanı’nın net bir şey söylemesi gerekiyor.”

HİZMETE ARA VERİLMELİ

Türk Kütüphaneciler Derneği de bu konuda bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle dendi: “Üniversiteler kapandı ama kütüphaneler açık. Evine gidemeyen bütün öğrenciler kütüphanede. Üniversite kütüphaneleri şuan öğrencinin gideceği tek alan kampüslerde ve tıklım tıklım. YÖK salgına karşı mücadeleyi hafife almış durumda. Üniversite kütüphanelerde hizmete acilen ara verilmelidir. Salgına karşı topyekun ve bilimsel mücadele ciddiyeti bunu gerektirir.”

18-03-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş