Arama sonuçları

KYK yurtlarının dengesiz dağılımı: İstanbul’da öğrencilerin ancak yüzde 1’ne yetiyor

KYK yurtlarının dengesiz dağılımı: İstanbul’da öğrencilerin ancak yüzde 1’ne yetiyor

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, toplam 800 Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarının dengesiz dağılımının neden olduğu barınma sorununa dikkat çekti.

Toplam 800 KYK yurdunun  beş öğrenciden birisine hizmet verebilecek kapasitede olduğunu ve örgün öğretimdeki öğrencilerimizin sadece yüzde yirmisinin faydalandığını anlatan Karabıyık, bu yurtların bölgelere göre dengesiz dağılımının yol açtığı sıkıntıları şöyle anlattı:

BİR ŞEHİRDE BOŞ KALIYOR, DİĞERİNDE YETMİYOR

“Ayrıca, ülke genelinde yurtların dengesiz dağılımını görmekteyiz. Örneğin Bingöl’deki bir yurtta boş kontenjan kalırken İstanbul’da öğrencilerin sadece yüzde birine yurt hizmeti verilebiliyor. Konya’da ise öğrencilerin yüzde yirmisinden fazlasına yurt imkanı sağlanabiliyor. Yani iller arasında da bir dengesizlik var; öncelikle bu planlama hatası olarak karşımıza çıkıyor. Diğer bir önemli nokta, şu anda dünyada öğrencilerin yüzde kırk beş, yüzde ellisinin yurt ihtiyacı karşılanabilirken ülkemizde yurt kapasitesi yüzde yirmilerde.

YURT İHTİYACI YOK MU?

Tabii ki kendi şehrinde üniversiteyi kazananlar da olacak, ya da ev kiralamayı tercih eden öğrencilerimiz olacak; ancak ülkemizdeki mevcut rakamlara baktığımızda yurt bulamadığı için ev kiralamak ya da özel yurda gitmek zorunda kalan ve bunu karşılayamayan öğrencilerin sayısının oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Bu nedenle, “Türkiye’de açıklanan rakamlarda yurt ihtiyacı yoktur” demek asla doğru değildir. Böyle bir kandırmaca olmaması lazım; çünkü yaşananları görüyoruz, bu gençler yurt arıyorlar. Bazı illerin ilçelerinde yurt imkanı zaten yok, ki orada meslek yüksek okulları ya da fakülteler varken, “bir dekan bir mekan” anlayışıyla kurulan fakültelerin yurdu nerede olacak, barınma nasıl sağlanacak diye hiç düşünülmedi, zamanında planlaması da hiç yapılmadı. Bu gençler ev tutmak ya da özel yurtlarda kalmak zorunda kalıyor, maddi imkanı olmayanlar da cemaatin yurtlarına gitmek durumunda kalıyor ve cemaatler de zor durumda kalan bu öğrencileri kendilerine çekme yarışındalar. Bu gerçekleri görmekteyiz. Hatta yurt çıkmadığı için, özel yurtlar çok pahalı olduğu, ev tutacak parası da olmadığı için okuluna devam edemeyen o kadar çok öğrenci var ki, bundan dolayı mağdur olan aileleri görmezden gelmesinler.”

26-08-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş