Arama sonuçları

LGS: Anadolu liselerine ek kontenjan gelecek mi?

LGS: Anadolu liselerine ek kontenjan gelecek mi?

LGS: Anadolu liselerine ek kontenjan gelecek mi? Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, açıkta kalan 91 bin öğrencinin yerleşmesi için ek kontenjan yaratmaya çalıştıklarını söyledi.

LGS: ANADOLU LİSELERİNE EK KONTENJAN GELECEK Mİ?

Türk, bu kontenjanın Anadolu liselerinde mi olacağı, ne kadarlık bir kontenjandan söz edildiğine ilişkin sorulara yanıt vermedi.

CNNTürk’te yayına katılan Türk, Liseye Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında soruları yanıtladı. İşte Türk’ün açıklamaları:

BAŞARILI BİR YERLEŞTİRME OLDU

 

Sınavla öğrenci alan liselerin 127 bin kontenjanına yerleştirme yapıldı. Yerel yerleştirmede de 798 bin öğrenci yerleşti. Yani baktığımızda yüzde 99 yerleştirme oldu. Bu uygulama başarılı.

YERLEŞEMEYENLER VAR

Bu başarılı uygulamaya rağmen yerleşemeyenler var. Bunlar için seçenekler: Halihazırda boş kontenjanlar, ikinci seçenek özel okula gidecek öğrencilerden oluşacak boş kontenjanlar, üçüncü seçenek de bizim yeni kontenjan üretmemiz. Yeni kontenjan için çalışıyoruz.

6 AĞUSTOS’TA BELLİ OLACAK

Yeni kontenjanları öğrenciler nakil uygulamasının başladığı 6 Ağustos tarihinde görebilecek.

 

HİÇBİR ÖĞRENCİ AÇIKTA KALMAYACAK

Hiçbir öğrenci açıkta kalmayacak. İstedikleri okul türlerine yerleşecek.

HANGİ OKULLARA KONTENJAN VERİLECEK

Biz şu anda hangi illerde istedikleri halde hangi okul türlerine yerleşemediklerini biliyoruz. Bu tercihler elimizde. Bu tercihlere göre yeni  imkanlar sunacağız.

SINAVLA YERLEŞENLERDE SORUN YOK

Yerleştirme sonuçlarına baktığımızda merkezi sınavla öğrenci alanlarda sorun yok. Bunlarda şikayet yok. Şikayet yerel yerleştirmedi.

VELİLER KRİTERLERİ BİLMİYOR

Yerel yerleştirmede bazı velilerin hangi esaslara göre yerleştirdiğimiz konusunda bilgi sahibi olmadıklar belli, ya da biz bilgilendiremedik. Bunun için de puanı yüksek ama evinin karşısındaki okula yerleşemediğini söylüyor. Oysa kriterler belli. Yerel yerleştirmede ikamet kriteri, mezun olduğu ortaokuldaki  bulunmuşluk, devamsızlık, not gibi çok kriter var. Bunları velilere hatırlatmak gerekiyor.

İSTEDİKLERİ OKUL TÜRLERİNDE OKUYACAKLAR

Telaşa kapılmasınlar. Bizim üreteceğimiz kontenjanla istedikleri okul türünde okuyacaklar.

İLK UYGULAMA NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?

Bu yerleştirme ilk kez yapıldı. Uygulamayı tam değerlendirmek için tüm yerleştirme takviminin sonuçlanmasını beklemek lazım. Daha yerleştirmeler bitmedi. 4 kez yapılacak nakil uygulaması var. Ama geçmiş uygulamalarda da ilk yerleştirmelerde öğrencilerin yüzde 91-92’si yerleşiyordu. Bu durum aynı şekilde. Sonuçlar başarılı şekilde uygulandığını önceki yıllardan daha az problemli olduğunu gösteriyor.

 

ÖZEL OKULA GİDENLER OLACAK

Özel okula gidenlerden boşluk oluşacak. Buna ilave artırılacak kontenjanlar olacak. Bu talep karşılanır. Açıkta kalan 91 bin rakamı içinde özel okula gitmeyi düşünen öğrenciler var.

 

AÇIKTA KALANLAR KİM OLDU?

Açıkta kalanlar Anadolu lisesi tercihi yapıp başka okul türlerini istemeyenler,  kendi kayıt bölgesinde kontenjan kısıtlaması nedeniyle açıkta kalanlar var. Bu gruba çözüm bulunmalı. İhtiyaç olan kapasite oluşturulacak. Bu hafta sonuna kadar sonuçlandıracağız. Yerleşebilecekleri kadar kontenjan açılacak.

 

OKULLARA KENDİ İRADELERİYLE YERLEŞTİLER

Yerel yerleştirmede zorlama olmadı. Kendi istedikleri okullara yerleştiler. Bir okul için zorlanmadılar. Meslek ve imam hatip liselerine de kendi iradeleriyle yerleştiler. Kendi beyanları esas alındı. Bu iki okul türünde kapasite var. Anadolu lisesi için de kontenjan sunacağız. Yerel yerleştirmede 21 bin Anadolu lisesinde boş kontenjan var. Bunlar artacak, hem de mesleki ve imam hatiplerde yeterli kapasite sunacağız. Özel okula gidenlerden de açık olacak. Bunları değerlendireceğiz.

31-07-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş