Arama sonuçları

LGS: 'Bak çocuğum sürprizle karşılaşmayacaksın'

LGS: 'Bak çocuğum sürprizle karşılaşmayacaksın'

LGS: Bak çocuğum sürprizle karşılaşmayacaksın. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk AA Editör Masası'na konuk oldu. Liseye Geçiş Sistemi (LGS) başta olmak üzere eğitimle ilgili konuları değerlendirdi ve 2023 Eğitim Vizyonu'nu anlattı.

İşte Selçuk'un açıklamasından notlar:

LGS: BAK ÇOCUĞUM SÜRPRİZLE KARŞILAŞMAYACAKSIN

Biz bu olayı sadece kademeler arası geçiş, sınavda çıkarmak istiyoruz. Mesele bir kademeler arası geçiş meselesi değildir, Bu bir çocuğun hayatı geleceği. Sınavın adını, tekniğini değiştirsek yol alamayız.

Eğitim sistemi içinde bir çocuğun ortaokuldan liseye üniversiteye geçerken yetenek ve mizaçları doğrultusunda potansiyelini nasıl ortaya koyacağı ortam oluşturacaksınız

Bizim kendi ölçümlerimize göre imkanları en iyi ile en kötü okullar arasındaki fark çok yüksek, yüzde 60’ların üzerinde fark var. Bu fark kıta Avrupa’sında yüzde 10’un altında. Bizde veli 'şu okula gideyim' diyor herkes oraya hücum ediyor. İmkanlar arasındaki fark azalınca çocuk da benzer imkanlarla her okulda karşılaşacağım diyecek ve sınav maratonuna girmeyecek.

SINAVIN TEKNİĞİ DEĞİL BATAKLIK

Bizim ınavın tekniğiyle değil, bataklıkla ilgilenmemiz lazım. Mesele çocuğu ölçmek değil, mesele sistemi ölçmek. Biz çocukların sürprizle karşılaşmasını istemiyoruz. Örnek sorularımızı yayınladık. Ne diyoruz ‘Bak çocuğum sen  sürprizle karşılaşmayacaksın, her ay örnek soruları göreceksin. Çocukların neye çalışacağını çok iyi bildiği sistem. Sakin sakin yapacağız. Bak çocuğum bu sorular çıkacak, sürpriz yok diyoruz.

VELİ VE BELİRSİZLİK YAŞAMASIN

Bizim 3 yıllık vizyon ortaya koyma sebebimiz kimse bize zorlamadı, talepte bulunmadığı halde taahhütte bulunalım istedik. Çocuklar haftaya seneye ne olacak huzursuzluğu olmasın, aileler belirsizlik yaşamasın istedik. Bu yüzden de adım adım 3 yılda planlayalım dedik. 3 yılda belli bir noktaya gelecek, sonrasında devam edecek.

BİZİM ASIL İŞİMİZ KÜRESEL REKABET

Bizim meselemiz,  küresel rekabet dünyayla yarışmak. Bizim asıl işimiz rekabet için bu çocukları yetiştirmek.

ÖNCE YOĞUN BAKIMDAN ÇIKALIM

Türkiye’nin eğitim meselesini bir yoluna koyduğumuzda bizim işimiz bitmiyor, asıl işimiz o zaman başlıyor. Önce yoğun bakımdan çıkalım eğitim sistemi, sonra nekahat dönemi başlasın.

İlk kez felsefesiyle, teorisiyle, yöntemiyle, tekniğiyle bütünsel bir sistem yaklaşımı içerisinde bir sistemin bütün alt sistem ve birleşenlerinin eş zamanlı olarak dönüştürülmesi hedefleniyor.

SINAV SİSTEMİYLE İLGİLİ NE OLACAK?

 

Mesele sınav sistemine, öğretmelere, müfredata şunu yapacağız meselesi değil, bütünsel  dönüşümüyle ilgili mesele.

YARIN YAPIYORUZ DEMEYECEĞİZ

Bunu yaparken bugün düşündük yarın yapıyoruz demeyeceğiz. Biz şu kadar sene içinde olgunlaşacak fidandan söz ediyoruz. Hemen yaparsak bulduğumuz çözümler geleceğin sorunları olacak. Ve adım adım bunu planlayarak, pilotlamamızı yaparak araştırma teknikleri açısından değerlendireceğiz. Bu bir yol haritası. Sistemin genel raya oturması ve iyileştirmelerin hızlanması gerek.

 

BOĞAZİÇİ, ODTÜ’YE YİNE AYNI ÇOCUKLAR GİRECEKTİ

 

Dershaneler olmasa bizim Boğaziçi ODTÜ’ye hangi çocuklar girecekti, aynı çocuklar girecekler. Bütün bu sınav curcunası varken bir de özel öğretim aldıktan sonra fizik, matematik netlerimize bir bakar mısınız? Eğer özel öğretim destekleyici ise neden böyle bu sonuçlar?

 

 

ÇOCUKLARIN ZEKASIYLA İLGİLİ SORUN YOK

 

Türkiye’de çocukların zekasıyla ilgili sorun mu var? Hayır. Mesele çocuğu ölçmek değil, eğitim fakültesini, öğretmeni, anne babayı ölçüyor muyuz? Neden sadece çocuğu ölçüyoruz. Her ülkenin eğitim kalitesi öğretmenini kalitesini aşamaz.

SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN OKUL SAYISI NE OLACAK?

Sonuçta ulaşmak istediğimiz yer, belli bir süre sonra sınavla öğrenci alan okul sayısını azaltmak. Seneye cüzi bir miktarda olacak ama 3 sene içerisinde yaklaşık yüzde 40 kadar azalacaktır.

30 senedir eğitim içindeyim okul öncesinde de üniversitede de ders veririm. Türkiye’nin felsefe ile sıkıntısı var. Uygulama ile ilgili yok. Mesele çocuğu ölçmek değil, mesele sistemi ölçmek.

ÜNİVERSİTE SINAVLARI NASIL OLMALI?

Üniversite sınavı, üniversitede gerekli bilgileri yoklayan sınavdır. Bunun orta vadede oraya doğru evrilmesi gerekiyor

 

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLER

2016 yılında atanmış sözleşmeli öğretmenlerimiz, dördüncü yılını bitirdiğinde şu anki kadrolu öğretmenlerimiz gibi tayin isteme ya da başka haklara sahip olacak.

 

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU ÇIKACAK

 

1970’lerden bu yana arzulanan kanun öğretmenlik meslek kanunu. Bir türlü çıkmamış. Bu sadece bir kanun değil, bir adiyet meselesi. Öğretmen, 657'nin içerisinde sıkışmış vaziyette. Kendisine özel kanun yok. Halbuki bunların ataması, yükselmesi, disiplin meselesi, kariyer meselesi, ek göstergesi, tazminatları hepsi aslında özelleşmeli.

 

SELÇUK ÖĞRENCİ ANDI İÇİN NE DEDİ?

 

(Öğrenci Andı’nın temyize götürülmesi kararı) Milli Eğitim Bakanı’na olimposta devre mülkü varmış gibi davranıyorlar. Bu meselenin ülke meselesi  olduğunu bazen bakanlık, kişi meselesi olmadığını görmek gerek. Burada oturup ateş etmenin benim tabiatım, eğitimin menfaati icabi bunun hukuki bir süreç olduğunu söylemek istiyorum. Bunun gerekçeleri söz konusu. Gönderilen dosyada anlatılıyor.

GERİ KALMIŞ BÖLGEDEKİ ÖĞRETMENLER

Aslında geçmişte kalkınmada öncelikli bölgeler ifadesinde bazı tazminatlar, ek ödemeler yapılmış. Bunun kararı meclis kararı. Bir bakanın tazminatı şöyle yapacağız demesi hukuken mümkün değil.

OKUL MÜDÜRLERİNE DÜZENLEME

Okul müdürleriyle ilgili bir kadro ihdas etmeyi planlıyoruz, taslak kanunumuz hazır.

ÜNİVERSİTE SINAVLARI

Üniversite sınavı, üniversitede gerekli bilgileri yoklayan sınavdır. Bunun orta vadede oraya doğru evrilmesi gerekiyor.

ANAOKULUNUN ZORUNLU EĞİTİME ALINMASI

Bu, üçüncü yılda başlayabilecek bir proje. Bunu hemen başlatamayız, böyle bir altyapımız yok


YABANCI DİL EĞİTİMİ NASIL OLMALI?

Yabancı dil eğitiminde herkese aynı tekniği uygulayarak başarı sağlanamaz. Hikaye temelli, proje temelli, tiyatro ile yabancı dil öğrenme gibi yaş gruplarına göre tekniğin, stratejinin değiştiği, esnek ve modüler bir yapıya ihtiyacımız var.

AZALACAK DERS VE TENEFFÜSLER

Ders saatlerinde çok büyük bir azalma olmaz ama ders çeşidinde azalma olur. 16 ders meselesi azalacak, belki yarıya yakın azalacak. Teneffüsler aslında bizim en önemli derslerimiz. Çünkü çocuklar teneffüslerde çok şey öğreniyor, paylaşıyor, sosyalleşiyor, problem çözmeyi öğreniyorlar.

 

MESLEK LİSELERİNE POZİTİF AYRIMCILIK

Mesleki ve teknik eğitimi öne çıkaracağımız, pozitif ayrımcılık yapacağımız çok özel bir dönem başlıyor. Meslek liseleri için genel beceri testi oluşturuyoruz. Mesleki eğitimde hemen önümüzdeki yıl modüler yapıya geçiyoruz çünkü orada elimizdeki birçok şey hazır. Meslek liselerinde erkek öğrencilerin askerlik teciliyle ilgili bir avantaj elde etmeye çalışıyoruz.

Meslek lisesi üretimlerinde Hazine payını yüzde 1'e düşürerek rekabet gücünü artıracağız ve bu okulları 10 kat, 20 kat, belki 100 kat daha fazla üretimin içine sokacağız, belki bir yılın içerisinde.

 

İMAM HATİP OKULLARI

(İmam hatip okulları) Ben insanımızın muhalefet ihtiyacını çocuklarımız üzerinden gidermesine karşıyım. 'Şu çocuklar, bu çocuklar', böyle bir tartışma benim karakterime uygun değil.

ÖDEV DEVAM EDECEK Mİ?

Ödevin çeşidini, tabiatını, veriliş biçimini, anlamını değiştirmek istiyoruz. Bu, ödevin mahiyetinin de değişmesi anlamına gelir.

OKUL KANTİNLERİNE DENETİM

Okul kantinlerindeki her bir ürün, bir QR kod çerçevesinde uzman heyetin denetiminden geçecek.

 

2023 EĞİTİM VİZYONU

Vizyon dokümanının en güçlü tarafı, burada söylenen her şeyin fizibilitesinin yapılmış olmasıdır. Bunun parası var, bunun projesi var, bunun siyasi iradesi var. Bunun hiçbir dönem olmadığı kadar bir toplumsal kabul alanı var.

 

PISA nasıl yapılıyorsa, TIMMS nasıl yapılıyorsa biz bunu da kendi ülkemiz için yapmayı arzu ediyoruz

25-10-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş