Arama sonuçları

LGS nakilleri: Merak edilen soruların yanıtları

LGS nakilleri: Merak edilen soruların yanıtları

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Liseye Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında sınavla ve sınavsız öğrenci alan liselere yerleştirme sonuçlarını açıklamasının ardından da LGS için nakil süreci başladı. Nakil uygulaması iki kez yapılacak.

İki kez yapılacak LGS nakil uygulaması ile ilgili sizlerden çok sayıda soru geliyor. Bu sorulardan bazılarını yanıtlayalım:

NAKİL UYGULAMASI TARİHLERİ NEDİR?

26 Temmuz’da LGS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra ilk nakil dönemi başlıyor. 30 Temmuz saat 17.00’ye kadar sürecek. Sonuçları ise 2 Ağustos’ta açıklanacak.

İkinci nakil başvuruları da 2 Ağustos’ta başlayacak ve 6 Ağustos saat 17.00’ye kadar sürecek. Sonuçları ise  9 Ağustos’ta açıklanacak.

NAKİL BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?

e-okul üzerinden ancak tercihlerinizi bir ortaokul müdürlüğüne onaylatmanız gerekiyor.

NAKİL UYGULAMASI ZORUNLU MU?

Hayır, istemiyorsanız katılmazsınız.

BİR OKULA YERLEŞEN BAŞVURABİLİR Mİ?

Evet başvurabilir. Bir okula yerleşen, yerleşemeyen, hiç tercih yapmayan ya da özel okula kayıtlı öğrenciler nakil uygulaması için tercih yapabilir.

YERLEŞTİĞİMİZ OKULDA HAKKIMIZI YİTİRİR MİYİZ?

Bir okula yerleştiyseniz ve nakil uygulamasına katılırsanız ve yerleşemezseniz hakkınızı kaybetmezsiniz. Ama nakil uygulamasında bir okula yerleşirseniz, daha önce yerleştiğiniz okuldaki kaydınız yeni okula geçer. Yani ‘vazgeçtim, eski okulumda kalacağım’ diyemezsiniz. Nakiller dönemine başvuran öğrenci bir okula yerleşirse önceki yerleştiği okul hakkından vazgeçmiş sayılayacak.

 

İKİ NAKİLE DE KATILABİLİR MİYİZ?

Evet katılabilirsiniz. Her defasında başka bir okula da yerleşebilirsiniz ya da ilk yerleştiğiniz okulda kalırsınız.

KAÇ OKUL SEÇEBİLİRİZ?

Her nakil döneminde öğrenciler, her gruptan en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecek. Bu dönemlerde sınavla öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için de en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.

YEREL TERCİH ZORUNLU MU?

İlk merkezi yerleşmede herhangi bir okula yerleşen öğrenciler nakil döneminde yerel yerleştirme tercihi yapmak zorunda olmayacak. Bu öğrenciler için kayıt alanından okul seçme ve okul türü sınırlaması kaldırılacak.

YERLEŞEMEYEN NE YAPACAK?

Yerleşemeyen öğrenci ise yerel tercih yapmak zorunda. Bu öğrenciler nakil döneminde ilk 2 okulu kendi kayıt alanından seçmek zorunda. 3 okulun en fazla 2’si aynı okul türünden olacak. Öğrenciler, ayrıca istemeleri hâlinde nakil başvuru dönemlerinde Mesleki Eğitim Merkezleri veya Açık Öğretim Kurumlarını da tercih edebilecek.

ÖZEL OKUL ÖĞRENCİLERİ DE KATILABİLİR Mİ?

Evet, isterlerse nakil uygulamasına katılabilirler. Yerleştiklerinde ise özel okuldan kayıtları devlet liselerine geçer.

KONTENJANLAR DOLU, NASIL LİSTEYE ALACAĞIZ?

Nakil tercihlerinde, tercih edilecek okulun boş kontenjanına bakılmaksızın tercih listenize alabilirsiniz. Çünkü bu dönemde devlet liselerine yerleşen öğrenciler özel okullara geçiyor ve kontenjan da boşalıyor.

YÜZDELİK DİLİM Mİ PUAN MI?

Nakil uygulamasında artık dikkate alacağız okulların açıklanan taban puanları olacak.

 

YERLEŞTİRME TAKVİMİ NASIL İŞLEYECEK?

26-30 Temmuz 2021: Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Tercih Başvurularının Alınması

2 Ağustos 2021: Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Sonuçlarının İlanı

2-6 Ağustos 2021: Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Tercih Başvurularının Alınması

9 Ağustos 2021: Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Sonuçlarının İlanı

9-13 Ağustos 2021: Boş kalan kontenjanlara, hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca Yerleştirme Başvurularının Alınması

20 Ağustos 2021: İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları Yerleştirmelerinin Tamamlanması

23-27 Ağustos 2021: Yatılılık Başvurularının Okul ve Kurumlarca Alınması

31 Ağustos 2021: Yatılılık Yerleştirme Sonuçlarının İlanı ve e-Pansiyon Üzerinden Kayıtların Sisteme İşlenmesi

6 Eylül 2021: 2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılı Açılışı

26-07-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş