Arama sonuçları

LGS: Okul notu ile hormonlu nota davetiye

LGS: Okul notu ile hormonlu nota davetiye

LGS: Okul notu ile hormonlu nota davetiye. Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2018 Liseye Geçiş Sınavı (LGS) ile ilgili rapor açıkladı. Yerleşen öğrencilerin puan ortalamaları gibi bilgilerin de yer aldığı bu raporda sınavla ilgili yapılması gereken değişiklikleri içeren iki öneri vardı.

Bunlardan biri sayısal bölümün süresinin uzatılmasıydı ki; MEB bu süreyi 20 dakika uzattı. Böylece matematik ve fen sorularından oluşan sayısal bölüm için soru başına süre 1.5 dakikadan 2 dakikaya çıktı.

LGS: OKUL NOTU İLE HORMONLU NOTA DAVETİYE

Bir başka öneri ise tartışma yaratacak türden. O da LGS yerleştirme puanına okul notunun eklenmesi önerisi. LGS yerleştirme puanı hesaplanırken okul notları dikkate alınmıyor, yalnızca öğrencilerin sınavda gösterdiği performans önemli.

İşte bu öneri diyor ki, LGS yerleştirme puanına okul notu da eklensin.

SIRALAMA DEĞİŞİYOR MU?

Bir de simülasyon yapılmış. Burada da sınav başarısı ile okul notu arasında paralellik var. Yani okulda dersleri iyi olan öğrenciler sınavda da başarılı.

Buna göre de eğer okul notu eklenirse bu öğrencilerin başarı sıraları nasıl değişir?

Bunun için de ilk 1.000, 1.001-5.000, 5.001-10.000, 10.001-100.000, 100.001-500.000 ve 500.001 ve sonrası düzeylerinde bulunan öğrenciler üzerinde simülasyon çalışması yapılıyor.

Çalışma sonucunda, OBP’lerin eklenmesi durumunda ve mevcut durumda öğrencilerin aynı başarı düzeylerinde bulunma oranlarının yüzde 95’in üzerinde olduğu belirleniyor. Büyük oranda değişiklik yok, o yüzden de okul notu LGS yerleştirme puanına eklensin deniliyor.

ÜNİVERSİTE SINAVINDA OLDUĞU GİBİ 0.12 KATSAYI

Tıpkı üniversite sınavında olduğu gibi Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) 0.12 ile çarpılarak, yerleştirme puanına eklenmeli diyor. Üniversite yerleştirme puanları hesaplanırken okul notları en düşük 250, en yüksek 500’e çevriliyor. Sonra buna 0.12 katsayı ekleniyor, yani puan 0.12 katsayı ile çarpılıyor.

30 İLE 60 PUAN EK GELİYOR

Bu durumda da bir öğrencinin okul notundan alacağı puan da en yüksek 60, en düşük 30 oluyor. Yani LGS’de okul notu aynı formülle kullanıldığında öğrenci 30 ile 60 puan okul notundan alacak. Sınavda 500 tam puan alan öğrencinin notu da böylece 560 olacak. Sanırım sınavla öğrenci alan okulların kontenjanlarının yalnızca 127 bin olduğu hatırlanırsa 60 puanının nasıl etki yapacağı da ortada. Üstelik 2018 yılında sınavla öğrenci alan 1367 okulun 747’si imam hatip ve meslek lisesiydi. Kontenjanın da yaklaşık 50 bini bu liselere aitti.

MEB HORMONLU NOTLARI UNUTMUŞ

Bu öneri Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bol keseden verilen yani hormonlu notları unuttuğunu gösteriyor. Hatırlayalım TEOG döneminde okul notu yüzünden sınavda başarılı olan öğrenciler, bazı okulların öğrencilere hormonlu not vermesi yüzünden binlerce sıra geriye düşmüştü.

Son TEOG’de ise sorular kolay olunca 17 bin birinci çıktı. Aralarında Robert Kolej’in de olduğu kolejler öğrencileri sıralamak için okul notu kriterini kullanmak istedi. Peki ne oldu? Okul notları da sınav puanları gibi eşit olunca öğrenciler doğum tarihlerine göre okullara kaydedildi. Yani annesinin doğurduğu tarih okula kayıtta avantaj haline geldi.

LGS’DE ÖNEMLİ OLMADIĞI BİLİNİYORDU

LGS’de ise tüm okullar yerleştirme puanına okul notunun etkisi olmadığını biliyordu. Bu yüzden de hormonlu not kullanmaya gerek kalmadı. Gerçek notları verdiler. Ama şu anda bazı okullarda bu önerinin gündeme gelmesi üzerine ne olur ne olmaz diyerek ilk karne notlarıyla ilgili karar verilmek isteniyor. Yani hormonlu notlara hazırlanıyorlar. Geçmişte  hormonlu notlar yüzünden okullarda iki karne yapılıyordu. Biri şişirilmiş notla dolu ve MEB’e gönderilen yani e-okula işlenen karne, diğeri de veliye giden gerçek karne.

 

KAPATMA CEZASI BİLE GELDİ

 

Oysa MEB’in hormonlu notlarla ilgili soruşturması ve kestiği cezalar var. 2017 yılında MEB, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde bile hormonlu notlar düzenlemesi getirdi. Bu değişikliğe göre hormonlu not veren okul iki kez para cezasına, ardından da kapatma cezasına uğrayacak.

Ama tüm bunları MEB unutmuş görünüyor ki, yine hormonlu notların kapısını açacağı düzenleme tartışılıyor.  

Böyle bir düzenlemede kim mağdur olur?

Adil not veren okulların öğrencileri, hormonlu not dağıtan okulların öğrencilerine göre binlerce sıra geriye düşer.

27-12-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş